A húszéves Masters-újonc legyőzte a 45 éves, kilencszeres Triple Crown-bajnokot, aki egyértelmű favoritként érkezett a 2021-es Masters döntőjébe. Annak ellenére is Higgins volt az esélyes, hogy az elmúlt 15 évben nem jutott be a torna döntőjébe, és más Triple Crownt-trófeát sem nyert közel tíz éve. És annak ellenére is, hogy az utóbbi két meccsét elvesztette Yan Bingtao ellen.


Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, hogy meg tudja törni a kínait. 2-1-re Yan vezetett, de zsinórban három frame a skóté lett. Ebben az időszakban nem működött a kínai hosszú belökése, ami pedig csodásan muzsikált a korábbi meccsein. 4-2-es vezetésnél Higgins 48 pontos előnyre tett szert, de Yan majdhogynem hideg kézzel gyártott egy 97-es breaket, és ellopta a frame-et. 5-3-as Higgins előnnyel fejezték be az első szakaszt, semmi sem dőlt el, de még mindig Higgins volt a favorit, mert Yan nem mutatta sok jelét annak, hogyan győzhetné le őt.
Este aztán jött a parádé. Mindkettejük részéről. Az első esti, azaz összességében a kilencedik frame megadta az alaphangot. Higgins 67 ponttal meglépett, és 67 pontot hagyott az asztalon. Yannak tehát mindegyik piros után feketét kellett löknie, és ezt néhány bravúros megoldással meg is tette, de ezzel "csak" a visszarakott feketét harcolta ki. A biztonsági csatában felülmúlta a skótot, és 5-4-re szépített. A mérkőzés egészében végig egyenrangú ellenfele volt Higginsnek biztonsági szempontból is, ami elképesztő teljesítmény egy húszéves suhanctól.
Snooker
Felszállt a Rakéta, villámgyors győzelemmel kezdte a szezont Ronnie O’Sullivan
9 ÓRÁJA
Csak hát Yan nem suhanc módjára játszik. Nagyon nem. Éppen ez emeli ki a tömegből. Nemcsak a kínaiak közül, hanem az összes 25 év alatti játékos köréből. Érett, megfontolt, türelmes és higgadt játékos. Ezzel tudja kompenzálni azt, hogy (még?) nem annyira erős a breakgyártásban. Tőle nem várhatunk zsinórban öt 70 feletti breaket, cserében képes arra, hogy stresszhelyzetben, azaz egy világsztár ellen, a világ egyik legfontosabb versenyének döntőjében, élete messze-messze legmagasabb pénzdíjáért játszva bevállaljon és belökjön olyan golyókat, amelyeket a legtöbben visszautasítanának. Őrült jó elegyét mutatta az egész tornán az ellenfelet kiszorítani igyekvő, de téthelyzetben akár extra kockázatot vállaló, és jó arányban sikeres játéknak.
5-3-ról is kiegyenlített, és aztán 7-5-ről is. Higgins nem tudott meglépni, pedig volt ugye sansza az 5-2-es vezetésre, a 6-3-ra és a 8-5-re is. Mindhárom alkalommal szoros frame-et nyert Yan, és önmagában az, hogy 8-7-re már ő vezetett, már-már felért a győzelemmel. Lehet, hogy Higgins is így érezte, lehet, hogy belefáradt abba, hogy nem tudta megtörni ellenfelét. Mindenesetre a végjátékban nem játszott jól, és az addigi hatalmas csatározásokhoz képest Yan könnyedén húzta be az utolsó két frame-et.

139598296_10157582806272062_2910837236037562966_o.jpg

Fotó: Eurosport

Egészen remek, lelkesítő mérkőzést játszottak. Mint ahogy az egész torna jól sikerült, sokkal jobban, mint ahogy az előjelek alapján gondolhattuk. Hiába esett ki Trump és Lisowski a COVID miatt, hiába kapott ki az alső fordulóban Selby és Robertson, mert ezúttal mások remekeltek. Csodálatos volt látni, hogy Higgins újra képes parádésan snookerezni. Elsősorban O'Sullivan ellen jött össze neki, de a döntő nagy részében is sokkal jobban játszott, mint az utóbbi két évben bármikor. Gilbert is remekelt az újabb elődöntőbe jutással, és Maguire, Murphy, valamint Bingham is újra előkerült. 
A show-t persze Yan Bingtao vitte el, aki ezzel a sikerrel megérkezett az igazi bajnokok körébe. Mert aki Masterst nyer, az mindenre képes. Pláne aki Robertsont, Maguire-t és Binghamet egyaránt döntő frame-ben múlja felül, és aztán a fináléban úgy tud játszani, ahogy ő tudott. Az elmúlt harminc évben öt olyan játékos nyert Masterst, aki (még) nem lett világbajnok. McManus, Hunter, Stevens, Ding és Allen. Náluk "kisebb formátumú" snookeres nem emelte fel a Masters trófeáját. Higgins is elmondta, O'Sullivan és White is, és muszáj csatlakozni hozzájuk: hatalmas jövő vár Yan Bingtaóra.
Snooker
Shaun Murphy: "Ronnie egyetlen lökéssel megváltoztatta a snookert"
30/06/2022 14:23
Snooker
Zhao dominanciájával indult az új snookerszezon
30/06/2022 11:42