Judd Trump a European Masters első két kiadását nyerte meg, 2016 októberében Bukarestben, 2017 októberében pedig a belga Lommel városában győzött.
Azóta négyszer vett részt a helyszínek szempontjából igen változatos versenyen: egy elődöntőt, két második fordulós búcsút és egy selejtezős vereséget tud felmutatni az utóbbi évekből.
Az idei versenyen annyi a teendője a világelsőség megszerzése érdekében, hogy bejut a döntőbe. Könnyítés, hogy nem lesz ott Ronnie O'Sullivan mellett Neil Robertson sem, aki nem nevezett, valamint John Higgins sem, aki kikapott a selejtezőben. Noppon Saengkham lesz Trump első ellenfele, utána Ashley Hugill következik. Ők sem feltétlenül könnyű ellenfelek, és a 16 között már jöhet Marco Fu, a nyolc között pedig Zhao Xintong. Nyilvánvalóan nincs megoldhatatlan feladat Trump számára, elsősorban az lehet a kérdés, hogy mennyire lesz rozsdás a szezon elején, illetve hogy mennyire lesz motivált a világelsőség elérhető közelsége által. Korábban ezt mondta:
British Open
John Higgins: Megbocsáthatatlan ez a vereség
28/09/2022 - 07:36
"Nagyon motivált vagyok, szeretném visszaszerezni az első helyet, mert az extra önbizalmat ad. De ez valószínűleg csak úgy jöhet össze, ha megnyerem a világbajnokságot. Úgy van összerakva a rendszer, hogy aki a világbajnok, az egyben a világelső is, tehát ez a célom."
Nos, ebben részben tévedett, hiszen máris itt a lehetőség, hogy ismét világelső legyen, pályafutása során ötödik alkalommal, közel tíz évvel azután, hogy először megszerezte az első pozíciót.
Akkor, 2012 őszén egy hónapig tartott az elsősége, majd 2013 februárjában is az élre ugrott, de ismét csak rövid időre, mindössze másfél hónapra. Ezután sokáig nem sikerült ismét felérnie az első helyre, egészen 2019 augusztusáig. Akkor viszont ott maradt két évig. Mark Selby taszította le a trónról, akitől Trump 2021 októberében visszavette a világelsőséget, de ez az uralkodása csak három hétig tartott.
Abban viszont igaza van Trumpnak, hogy az évvégi ranglista első helyének megszerzésében valóban sokat segít a világbajnoki cím. Mert ha most meg is előzné O'Sullivant, akkor is rengeteg tennivalója lenne még annak érdekében, hogy 2023 májusában is ő legyen az első helyezett a világranglistán. Bár, ahogy O'Sullivan mondta néhány napja, őt aligha zavarná a dolog.
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "A Tournak segítenie kellene a női snookert"
28/09/2022 - 05:34
British Open
Ronnie O'Sullivan kizúgott a British Openről
27/09/2022 - 08:12