Hat játékos várakozott arra, hogy február 3-án és 4-én elkövetkezzenek végre a Championship League döntő csoportjának küzdelmei: Liang Wenbo, Graeme Dott, Zhao Xintong, Stuart Bingham, Scott Donaldson és Yan Bingtao harcolták ki a részvételt a december óta tartó versenysorozatban. Csakhogy előbb le kellett játszani a hetedik csoport mérkőzéseit, hogy meglegyen a döntő csoport hetedik tagja is. Márpedig ez egy nagyon erős gárda volt: a Ronnie O'Sullivan, John Higgins, Ding Junhui, Kyren Wilson, Ali Carter, Ricky Walden, Martin Gould hetesből kellett valakinek a győztesek közé menni.
A hetedik csoport döntőjét végül Higgins és Ding játszotta, és ez a három nyert frame-ig tartó (mint mindegyik ezen a versenyen) mérkőzés óriási csatát hozott. Higgins 134-es breakjére Ding egy 101-essel válaszolt. A skót megint előnybe került, ezúttal egy szoros frame megnyerésével, de a kínai ismét egyenlített, mégpedig egy 131-essel. A döntő frame megint szorosan alakult, és a szezon egyik legjobb játékosa, azaz Higgins nyerte, aki ezzel kvalifikált a győztesek csoportjába.
Ahova értelemszerűen éppen ő maga érkezett a legjobb formában, hiszen rögtön a következő két napon le is játszották a csoportot. Három skót, három kínai és egy angol csapott tehát össze, és a végjáték a lehető legszorosabban alakult.
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "Sosem leszek a BBC Év Sportolója"
19/05/2022 16:54
Higgins az utolsó csoportmérkőzésen 3-0-ra kikapott a három nagy breaket hozó Yantól. Nem sokkal később ismét ők ketten álltak asztalhoz, immár az elődöntő keretei között. Yan egy 135-össel indított, és a második frame is az övé lett. Másodjára azonban nem tudta legyőzni a skótot, Higgins kiharcolta a döntő frame-et, amit Yan megnyerhetett volna, de kihagyott egy teljesen triviális rózsaszínt. Higgins pedig belökte, és mehetett a döntőbe.
A másik elődöntőben Bingham szerezte meg az első frame-et, játék nélkül. Liang ugyanis elkésett a mérkőzésről, és ez bizony frame-hátrányt eredményez. A kínai így is kiharcolta a döntő frame-et, de hiába, mert 2015 világbajnoka egy 65-ös breakkel lezárta a találkozót.

John Higgins

Fotó: From Official Website

A döntőt tehát a verseny kétszeres győztese játszotta a 2015-ös bajnok ellen. Ez a mérkőzés is hozott három nagy breaket, két 80 felettit, plusz egy százast, és ez is döntő frame-be torkollt, melyet Higgins nyert egy 88-as breakkel. Az immár háromszoros CL-győztes számára négy elbukott döntő után ez volt az idei szezon első tornagyőzelme, és ezzel kvalifikált az őszi Bajnokok Bajnoka tornára. Higgins ezt mondta a döntő után:
"Yan ellen ki kellett volna esnem az elődöntőben. Ezek után semmiféle nyomást nem éreztem a fináléban. Stuart jobb volt nálam ebben a két napban, de én is jól játszottam. Néha egy kicsit küszködtem, ezért örülök, hogy győzni tudtam.
A Bajnokok Bajnoka az egyik legjobb verseny, örülök, hogy ismét ott lehetek majd. Nehéz oda kvalifikálni, mert nyerni kell hozzá egy versenyt. Tudom, hogy a Championship League nem a legnagyobb torna, de ez is számít.
Jó volt ez a pár nap ahhoz, hogy meccskörülmények között gyakoroljak. Várom a jövő heti tornát, a Players Championshipet. Nem hiszem, hogy valaha játszottam jobban, mint azon a versenyen tavaly."
A Players Championshipen tehát Higgins a címvédő, hiszen a tavalyi döntőben 10-3-ra elgázolta O'Sullivant. A verseny hétfőn kezdődik, és az Eurosport Playeren lehet majd nézni a mérkőzéseket. Addig is íme a Championship League, és egyben a szezon legszerencsésebb lökése:
Snooker
Mark Williams: "Nagyon meglepne, ha Yan Bingtaóból nem lenne világbajnok"
17/05/2022 07:24
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "Sikerült meglepnem magamat."
16/05/2022 09:09