Kedden elkezdődött a 2020-as snooker világbajnokság selejtezősorozata. A legalacsonyabban rangsorolt profik, valamint amatőrök vágtak neki a versenynek, olyan játékosok, akiknek négy mérkőzést kell megnyerniük ahhoz, hogy ott lehessenek a Crucible színházban.


Közéjük tartozik Jimmy White is, hatszoros világbajnoki döntős, aki immár 40 éve tartozik a profi mezőnyhöz. A legendás snookeres az orosz bajnokkal, Ivan Kakovszkijjal csapott össze, és döcögős kezdés után, a végén már jobban játszva, 6-3-ra győzött. 
A Forgószél legutóbb 2006-ban jutott fel a világbajnokság főtáblájára. Azóta kétszer ment el a kvalifikáció utolsó fordulójáig, de mindkétszer elbukott. Az 58 éves sztár idén sem tűnik óriási favoritnak arra, hogy végigszántson a mezőnyön, de ő optimista.
Snooker
A fegyelem a kulcs, mondja Jackson Page
TEGNAP 09:44
"Nagyon fel vagyok spannolva. Keményen edzettem a selejtezők előtt, és jó játékosokkal készültem. Ennek köszönhetően jól megy most a snooker. Nagyon akartam a győzelmet, és elkövettem néhány hibát, amitől kissé ideges lettem."
White következő ellenfele Michael Georgiou lesz, akinek muszáj győznie ahhoz, hogy megtartsa a Main Tour tagságát. Rosszmájúan hozzá lehet tenni, hogy White-nak nincsenek ilyesféle problémái, hiszen évek óta tiszteletbeli tagsággal játszik a profik között. Sokan le is írták már őt, de Jimmy ezzel nem foglalkozik, csakis az előtte álló feladat(ok)ra koncentrál.

jimmywhitema.jpg

Fotó: Eurosport

"Ha legyőzöm Michael Georgiou-t, akkor utána Rob Milkins következik, majd valószínűleg Jimmy Robertson. Lehet, hogy a mai meccsen már egy kicsit előre gondolkodtam, és ebbe bele is bukhattam volna, mert az ellenfelemnek voltak nagyszerű lökései. A Michael Georgoiu elleni meccsen végig koncentrálnom kell majd."
A nyitónapon asztalhoz állt az 1995-ben világbajnoki elődöntős Andy Hicks is, aki hat év kihagyás után tavaly tért vissza a profi mezőnybe. A 12-szeres női világbajnok, Reanne Evans ellen nem játszott meggyőzően, de 6-3-ra győzött. 
Visszatérőnek nevezhető Allan Taylor is, akit az utóbbi időszakban a Home Series versenyek szpíkereként láthattunk, miután kihullott a Main Tourról. Taylor-nak jót tett, hogy a selejtező előtti napon a Challenge Tour rájátszásában ismét kivívta a profi tagságot, és simán legyőzte Soheil Vahedit. 
A nap meglepetését Antoni Kowalski szolgáltatta, egy 16 éves lengyel srác. Róla elsősorban azt kell tudni, hogy tavaly megnyerte az U16-os világbajnokságot, a döntőben a mi Révész Bulcsúnkat legyőzve. Elliot Slessor lesz a következő ellenfele.
Szerdán asztalhoz áll többek között James Cahill, aki tavaly emlékezetes módon, kvázi amatőrként kvalifikált a Crucible-be, ahol még sokkal emlékezetesebb módon legyőzte Ronnie O'Sullivant. Azóta ismét profiként játszik, de az idei szezon nem sok szépet hozott számára. Ben Mertens lesz az első ellenfele.
Élő közvetítés a selejtezőkről az Eurosporton jövő keddig minden nap 14:30-tól, valamint 20:00-tól.
Snooker
John Higgins - túlsúlyos vagyok, bringára ülök
07/06/2021 10:20
Snooker
Mark Selby nagyot játszott a vb-n
04/06/2021 13:13