Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Meglepetés meglepetés hátán, Ronnie O'Sullivan egyetlen világbajnokként maradt talpon a mezőnyben

Buzás Gábor

Frissítve 08/11/2023 - 17:09 GMT+1

Már a nyolcaddöntőket játszották szerdán az International Championshipen. Két meglepetéssel indult a nap, hiszen Jordan Brown legyőzte John Higgins, Mark Selby pedig Tom Ford keze által búcsúzott. És ez azt jelenti, hogy innentől fogva Ronnie O'Sullivan a toronymagas favorit, aki egyetlen világbajnokként maradt talpon a mezőnyben.

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

Ronnie O'Sullivan és Anthony McGill egy bő 35 perces nyitóframe-et játszott, ahol a skót kissé fel tudta paprikázni ellenfelét néhány jóféle snookerrel.

A Rakéta azonban villámgyorsan lehiggadt, és onnantól fogva összeszedetten, kimondottan jól játszott. Egy total clearence-szel egyenlített, majd 2-2-vel mentek el a szünetre. A pihenő után a világelső két félszázas breakkel hozta az ötödik, aztán egy 80-assal a hatodik frame-et. A hetedik mindkettejüknek hullámvölgyben telt el, de ebből is O'Sullivan jött ki jobban (és hamarabb), és már 5-2-re ellépett. Végül egy félszázassal lezárta a találkozót. Kimondottan jól játszott, nagyon kevés belökést hibázott el.
O'Sullivan következő ellenfele Ali Carter lesz, aki 18 mérkőzésükből csak egyet tudott megnyerni. A papírforma szerint az elődöntőben Ding jöhet a Rakétának, márpedig a kínai is jobbára ki szokott kapni tőle, bár legutóbb a tavalyi UK-n kiosztott egy 6-0-t a hétszeres világbajnoknak. Mindazonáltal nagyon úgy néz ki, hogy minden O'Sullivan végső sikere mellett szól. Márpedig azzal a 40. pontszerző tornagyőzelmét szerezné meg, bő másfél éve, a 2022-es világbajnokság óta az elsőt. Azóta egyébként döntőbe (sőt, elődöntőbe) sem jutott pontszerző versenyen.
Jordan Brown Welsh Openen aratott győzelme volt az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése. Az északír játékos 2021-ben nyerte meg azt a versenyt, és szerezte meg pályafutása első pontszerző trófeáját. Világranglista 81. helyezettként menetelt a fináléba, a negyeddöntőben Mark Selbyt, az elődöntőben pedig Stephen Maguire-t győzte le. Teljesen esélytelennek tűnt a fináléban Ronnie O'Sullivan ellen, de csodával határos módon 9-8-ra legyőzte a Rakétát.
picture

Jordan Brown

Fotó: WorldSnooker

Brown sem előtte, sem azóta nem jutott el döntőig, de még csak elődöntőig sem, sőt, negyeddöntőből is csak kettőt tud felmutatni a 36 éves játékos. Illetve most már hármat. Legyőzte ugyanis ezen a héten David Gilbertet, Kyren Wilsont és John Higginst. Komoly utat járt be, és mindhárom mérkőzésén lökött legalább három 70 feletti breaket. Egyetlen döntő frame-es csatáját még a szeptemberi selejtezőben játszotta Sean O'Sullivan ellen.
Higgins ellen hozta a legjobb játékát, ezúttal négy darab önmagában frame-et érő, azaz 70 feletti breaket barkácsolt össze. Brown ezzel pályafutása mindössze harmadik pontszerző negyeddöntőjébe jutott be, ahol Stephen Maguire lesz az ellenfele.
picture

John Higgins | 2023 | Snooker | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

Maguire és Ryan Day játszotta a nap rangadóját. Mindketten remek formában vannak, és ezt meg is mutatták. Tíz frame-et játszottak, és mindegyikben született legalább 60-as break, amiből négy százas volt (három Maguire-től). A skót győzött 6-4-re. Három és fél éve nem játszott döntőt, aki az előző fordulóban véget vetett Judd Trump parádés győzelmi sorozatának.
Higgins kieséséhez hasonló mértékű meglepetés Mark Selby búcsúja. Leicesteri földijétől, Tom Fordtól kapott ki, aki ezzel szezonbeli harmadik negyeddöntőjét játszhatja. Ford tavaly lendült igazán jó formába, amikor az Egyesült Királyság Bajnokságán az elődöntőbe jutott, majd finalista volt a German Mastersen. Ha ezúttal is bejut a döntőbe, akkor azzal egyszersmind bekerül a világranglista első 16 helyezettje közé, és alanyi jogon ott lesz az Egyesült Királyság Bajnokságának főtábláján.
picture

Mark Selby

Fotó: Eurosport

Kialakult egy kínai negyed a tábla alján. Zhang Anda, az English Open döntője után ismét remekel, Mark Williams volt a legnagyobb skalpja, és Lyu Haotian 6-3-as legyőzése után ott van a negyeddöntőben. Ahol Ding Junhui lesz az ellenfele, aki 2-2-es részeredmény után 6-2-re elintézte Pang Junxut. Miután McGill búcsúzott, Ding biztos, hogy megőrzi top 16-osppozícióját, azaz kiemelt lesz az Egyesült Királyság Bajnokságán.
A nap fordítását Barry Hawkins vitte véghez, aki 5-1-es hátrányba keveredett Thepchaiya Un-Nooh ellen. A thai játékos három 80 feletti breakkel húzott el. Befejezni azonban nem tudta a csatát, és végül 6-5-re kikapott.

A negyeddöntők párosításai tehát (a táblán fentről lefelé haladva):
  • Stephen Maguire - Jordan Brown
  • Tom Ford - Thepchaiya Un-Nooh
  • Ronnie O'Sullivan - Ali Carter
  • Zhang Anda - Ding Junhui
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés