Február utolsó napjaiban rendezték a tavalyi szezonban a European Masterst, ahol Dott a legjobb négy közé jutott, ami azért is volt szép teljesítmény tőle, mert a 2020/2021-es szezonban ez egyszer sem sikerült neki, de még csak a negyeddöntő sem.


Ehhez képest februárban legyőzte többek között Zhou Yuelongot, Jordan Brownt és Ryan Dayt, majd amikor már ő tűnt favoritnak az elődöntőben, akkor kikapott a későbbi bajnok Fan Zhengyitől.
Turkish Masters
Ding felébredt hosszú álmából
12/03/2022 08:24
Emellett egy negyeddöntő is összejött Dottnak, mégpedig a Turkish Mastersen, ahol John Higgins volt a legnagyobb skalpja. Dott egyébként 2020 februárjában, a World Grand Prix-n játszotta (ezidáig) utolsó fináléját. Amiből összesen tíz adatott meg neki, csak hát ebből ugye nyolcat elbukott. Köztük kettőt a Crucible-ben.
Dott a világbajnoki címe után második is volt a világranglistán, most azonban csak a 35. helyen találjuk. A tavalyi szezonban az elődöntő és a negyeddöntő mellett volt még egy csúcspontja: meglökte pályafutása második hivatalos maximumát, mégpedig a világbajnokság selejtezőjében. A World Snooker Tour készített interjút a skót világbajnokkal:
Milyen érzés, hogy meglökted életed második maximumát?
Jó élmény volt. Ugye nem sok maximumot lökök, ezért különleges érzés volt. Amikor közeledsz egy maximum break vége felé, az mindig sajátos izgalommal tölt el, teljesen más, mint meccset, vagy akár versenyt nyerni. Erre mindig emlékezni fogok, már csak azért is, mert a világbajnokságon értem el.
Régebben több százast löktem, de egy idő után nem foglalkoztam ezzel, 70 után elvesztettem a koncentrációmat, úgy voltam vele, hogy haladjunk, jöjjön a következő frame. Aztán elkezdtek felértékelődni a statisztikák, és úgy láttam, nem néz ki jól, hogy kevés a százasom, ezért megint jobban odafigyelek, és igyekszem eljutni száz pontig.
Kicsit bosszantó volt, hogy Neil is lökött egy maxit a Crucible-ben, és így felezni kellett a pénzdíjat, de igazából elég valószínű volt, hogy valaki lökni fog egyet. Olyan magas volt a színvonal, hogy akár minden frame-ben születhetett volna maximum. Amikor átnéztem a szomszéd asztalra, valaki szinte mindig maximumkísérletben volt. Elfogadtam, hogy valaki össze fog hozni egyet, de reméltem, hogy azért kettő nem lesz az enyémen kívül.

Graeme Dott

Fotó: Getty Images

Hogyan fogadtad, hogy nem tudtál kvalifikálni a Crucible-be?
Az mindig rossz érzés. Az utóbbi néhány évben nem voltam ott a főtáblán. Jamie (Clarke) bemákolta a feketét, és ezzel győzött 10-8-ra, de azt kaptam, amit érdemeltem, mert nem játszottam jól. A szerencsés fekete ellenére megérdemelte a sikert. A szezon végén jól éreztem magam, jó ritmust kaptam el. Az első világbajnoki selejtezőmérkőzésemen jól játszottam. Jamie ellen talán túl nagy nyomást éreztem, nem tudom, miért. Nem löktem jól a golyókat, de így is csak 10-8-ra kaptam ki, ami mutatja, hogy nem olyan rossz a B-játékom.
Mit gondolsz a European Mastersen elért elődöntődről, és mit árul el Fan tornagyőzelme a fiatal kínai tehetségek szintjéről?
Úgy éreztem, meg tudom nyerni azt a versenyt. Mindenképp úgy gondoltam, hogy az elődöntőt meg tudom nyerni Fan ellen. Csakhogy az történt, mint a vb-selejtezőben: ő remekül játszott, én viszont nagyon nem. Amikor jól megy a snooker, bárkit le tudok győzni, de sajnos egyre gyakrabban hagy cserben a formám.
A fiatal kínaiak nagyon jók. Az a verseny Fan legjobb hete volt, eszméletlenül jól játszott, látszott, hogy remekül érzi magát. Mindenki ilyen formára vágyik, de keveseknek adatik meg ez az ihletett állapot egy héten keresztül. Bármelyik kínai fiatallal megtörténhet ugyanez bármikor.
Mire befejezem a pályafutásom, a mezőny tele lesz kínai játékosokkal, annyival jobbak, mint a brit fiatalok. A kínaiak nem annyira rutinosak, de eszméletlen tehetségesek, és idővel felszedik a kellő rutint is.

Graeme Dott

Fotó: Getty Images

Mit jelentene neked, ha nyerni tudnál egy versenyt?
A játékom rendben van, bárkit le tudok győzni, az a nehézség, hogy ezt végig tudjam vinni egy teljes versenyen. Ha nyernék egy versenyt, az mindennél többet jelentene számomra, főleg, ha megnézzük, hogy milyen régen vagyok profi. Régóta ott vagyok a mezőnyben, és még mindig kompetitív vagyok, ami nagy dolog, mert sokan vannak, akik az én koromban már kiesnek a Main Tourról. A tornagyőzelemhez kell egy kis szerencse is. Én annyit tudok tenni, hogy keményen dolgozom, és bízom benne, hogy a legjobb játékomat tudom nyújtani, amikor adódik egy lehetőség.
Welsh Open
Biztosan lesz két meglepő szereplő a Welsh Open elődöntőjében
03/03/2022 11:00
Snooker
Ronnie O'Sullivan együttérzéséről biztosította Graeme Dottot, akivel egyébként nem szokott beszélni
25/05/2021 12:57