Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A snooker jövője csap össze a berlini döntőben

Buzás Gábor

Publikálva 30/01/2022 - 10:01 GMT+1

Yan Bingtao és Zhao Xintong játssza a German Masters döntőjét, az a két kínai fiatal, akik már megérkeztek az élmezőnybe, hiszen mind a ketten Triple Crown győztesek. Egyben ők azok, akik jó eséllyel uralhatják a következő évtizedeket. Ezenkívül 2006 óta nem láttunk ilyen fiatal átlagéletkort pontszerző verseny fináléjában.

Zhao Xintong

Fotó: WorldSnooker

A 24 éves Zhao Xintong, az Egyesült Királyság Bajnokságának címvédője, valamint a még éppen 21 éves (február 16-án tölti be a 22-t) Yan Bingtao, a tavalyi Masters bajnoka csap össze a German Masters döntőjében. Persze ők elég sokszor találkoznak egymással nemhivatalosan, hiszen mindketten Sheffieldben, a Victoria's Snooker Akadémián készülnek azóta, hogy 18, illetve 15 évesen Angliába költöztek.
A kínai játékosok Ding Junhui felemelkedése óta folyamatosan egyre többen vannak a profi mezőnyben. Rendre érkeznek kínai tinédzserek, akiktől a világ megváltását várjuk, annyira tehetségesek. Aztán rendre el szoktak tűnni valahol a ranglista 30-40. helye környékén, vagy még lejjebb, egy-egy elődöntővel, esetleg döntővel a hátuk mögött.
Zhao és Yan viszont megtörni látszik a gyors felemelkedés és visszaesés tendenciáját. A gyors siker nekik nemcsak elődöntőt vagy döntőt hozott, hanem egyenesen tornagyőzelmet, sőt, Triple Crown sikert. Yan Bingtao a maga szűk 22 évével már egy ideje masszívan a világranglista legjobb 16 játékosa közé tartozik. És ugye élete eddigi legnagyobb sikere, a Masters megnyerése nem hozott ranglistapontokat, tehát attól függetlenül van az elitben. Zhao megnyerte a UK-t, és ezzel persze ő is berepült a top 16 közé, és kevesebb mint két hónappal később megint ott van egy döntőben. Minden jel arra mutat, hogy ez a két srác megtöri a kínai átkot, és Ding után ismét lesznek olyan kínaiak a mezőnyben, akik rendszeresen tudnak versenyeket nyerni.
picture

Yan Bingtao

Fotó: WorldSnooker

Egy-egy játékos jövőjét illetően nehéz jósolgatni, illetve a jóslások sokszor nem jönnek be. Például amikor 2004-ben Stephen Maguire fél év alatt három döntőt játszott, amiből kettőt meg is nyert, és az egyik a UK volt, akkor mindenki azt gondolta, hogy a skótból hamarosan világbajnok lesz. Hát nem lett. Mark Allen is elmaradt azoktól a várakozásoktól, amelyek őt körülölelték, de még maga Ding is, aki pedig rengeteg trófeát szerzett, a világbajnokságokon nem tudta hozni a tőle várt eredményeket. Az, hogy valaki tehetséges, és fiatalon megnyert egy-két versenyt, nem jelenti azt, hogy ezt hozni tudja tíz-húsz éven át.
Néhány éve úgy tűnt, hogy Kyren Wilson és Anthony McGill csatározásai határozhatják meg a következő éveket, és ez sem jött be. Annyira erős még mindig a 92-es nagy trió, és az őket követő Selby - Robertson - Trump hármas, hogy mellettük nagyon nehéz labdába rúgni. Mindenesetre jelzésértékű lehet, hogy Zhao és Yan nem szerencsével, nem könnyű sorsolással jutottak el a döntőig ezen a héten. Zhao győzte le Williamset és Trumpot, Yan pedig Selbyt és Allent búcsúztatta. És ha ezt még jó sokszor meg tudják tenni, akkor valóban fényes jövő áll előttük.
Ami a különlegességet illeti: mindössze a második olyan pontszerző döntő lesz ez, ahol két kínai találkozik. 2013-ban Ding és Xiao Guodong játszotta a Shanghai Masters döntőjét, azóta ilyesmi nem fordult elő. Sőt, sokáig fel sem nagyon merült, hogy Ding nélkül ez megtörténhet. Ennél is érdekesebb az átlagéletkor, hiszen 2006 óta, Neil Robertson és Jamie Cope Grand Prix fináléja óta nem döntőzött két ennyire fiatal játékos. Az ausztrál akkor 24 volt, Cope 21. A legutóbbi UK-n viszonylag közel került ehhez Zhao és Brecel, a maguk 24, illetve 26 évével. Valójában mostanság az is nagyon ritka, hogy két huszonéves játsszon egy döntőt, de ebben a szezonban ez már másodszor történik meg.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés