Nagyon hosszú ideje, 2009 óta a fent említett urakon kívül csak Ding Junhui tudta megnyerni a szezon első Triple Crown versenyét.


A kínai kétszer is (összesen háromszor) győzött ezen időszakban, legutóbb két éve. Jelenleg mégsem lehet a kiemelkedő esélyesek közé sorolni, bár teljesen sosem szabad őt leírni, akkora klasszis.
Scottish Open
Ronnie O'Sullivan az 1125. százas breakjével szerezte meg az első győzelmét a Scottish Openen
12 ÓRÁJA
A nagy ötösből John Higgins (2010) és Judd Trump (2011) egyszer, Mark Selby kétszer (2012 és 2016), Neil Robertson (2013, 2015 és 2020) és Ronnie O'Sullivan (2014, 2017 és 2018) pedig háromszor emelhette a magasba ezt a rangos trófeát. Annyira komoly az ő dominanciájuk, hogy ebben az időszakban még a döntő vesztesei között is összesen ötször szerepeltek.
https://i.eurosport.com/2018/12/14/2482640.jpg
Következik ebből, hogy idén is az egyikük lesz a győztes? Nyilván nem, de az is egyértelmű, hogy erre mégiscsak nagyon jó az esély. Nézzük, melyikük milyen előjelekkel érkezik Yorkba, és azt is, hogy melyikük milyen ágra került. Nem nehéz kiszámolni, hogy öt játékos közül kettő egészen biztosan össze kell hogy fusson még az elődöntő előtt.
Higgins és Selby az a két szupersztár, akik egy ágra kerültek, ők a negyeddöntőben találkoznak, ha érvényesül a papírforma. Selby rendkívül sikeréhesen érkezik a versenyre, hiszen az idei szezonja egyelőre semmit sem ér, még csak negyeddöntőt sem játszott. Világbajnokként és világelsőként ez majdhogynem ciki. Selby elmondta, hogy őt a Triple Crown versenyek motiválják a legjobban, és azt is, hogy egyre jobb formában érzi magát.

Mark Selby

Fotó: Eurosport

A negyeddöntőig elvileg sima útja lehet, bár vannak lehetséges banánhéjak a táblán. Hossein Vafaei a második körben, Xiao Guodong vagy Robert Milkins a harmadikban, esetleg Jack Lisowski a negyedikben, bár ő idén még meccset is alig nyert. Nem nagyon könnyű, de nem is megoldhatatlan feladatok, pláne, hogy hat nyert frame-ig tartanak a mérkőzések.
Higgins negyeddöntőbe jutását két dolog veszélyezteti. Az egyik, hogy nagyon fáradt lehet az utóbbi három döntő után. Ráadásul kevés időt kapott a regenerálódásra, rögtön a nyitónap estéjén asztalhoz kell állnia. A másik nehézség a negyedik fordulóban maga Ding Junhui lehet, akit a skót az English Openen még simán, a múlt héten már csak nehezen tudott legyőzni.

John Higgins

Fotó: Getty Images

A másik három nagyágyú elkerüli egymást az elődöntőig, de mindegyiküknek jutott nagynevű ellenlábas. A friss tornagyőzelemmel érkező Trumpnak az első három fordulót kötelező volna hoznia, a negyedikben már Barry Hawkins várhat rá, a negyeddöntőben pedig összefuthat Shaun Murphyvel, Mark Allennel vagy David Gilberttel. Ha lelkileg rendben van, akkor Allen komoly kihívást jelenthet 2019 világbajnokának, de persze a másik két klasszis is. Kérdés, hogy Trump mennyire tudja (vagy akarja) idén előtérbe helyezni a Triple Crown versenyeket, amikkel még mindig nem áll valami jól, hiszen "csak" három van a tarsolyában.
Robertson a torna címvédője, egyben háromszoros bajnoka. Nehéz elképzelni, hogy gondjai legyenek a negyedik fordulóig, ott viszont Anthony McGill, vagy Zhou Yuelong jöhet szembe, két olyan játékos, akik folyton a top 16 határán jojóznak, és bármikor kifoghatnak világverő napot. A negyeddöntőben pedig jó eséllyel a Mark Williams, Stephen Maguire, Ricky Walden, Luca Brecel négyesből kaphat valakit az ausztrál, már ha eljut odáig. Mindent egybevetve Robertsonnak jó esélye látszik az elődöntőbe jutásra.

Neil Robertson

Fotó: Eurosport

Ahol O'Sullivan lehet az ellenfele, legalábbis a papírforma szerint. Csakhogy a UK hétszeres bajnoka egyelőre messze a tavalyi, öt döntőt hozó formájától. Idén csak egy elődöntőt hozott össze, tehát Selbyhez hasonlóan ő is sikeréhes kell hogy legyen. Viszont az ő sorsolása tűnik a legnehezebbnek. Rögtön az első fordulóban Michael White-ot kapta, aztán jöhet Mark King vagy Kurt Maflin, később pedig Stuart Bingham vagy Ali Carter. És ha O'Sullivan túljut ezen az aknamezőn, akkor még mindig csak a nyolc között találja magát, ahol jó eséllyel Yan Bingtao vagy Kyren Wilson lesz az ellenlábasa.
Az Egyesült Királyság Bajnoksága ma rajtol a 128-as tábla mérkőzéseivel, melyek három napig tartanak. Az Eurosport számtalan élő közvetítéssel jelentkezik, és ami nem kerül a tévé képernyőjére, azt az Eurosport Playeren nézhetjük.
Prémium
SNOOKER

| Egyesült Királyság Bajnokság |

02:36:51

Ismétlés
UK Championship
Kyren Wilson legyőzte Ronnie O'Sullivant, és ezzel a torna favoritja lett
03/12/2021 19:20
UK Championship
Ki állítja meg Ronnie O'Sullivant?
03/12/2021 08:25