Nyolcan már átverekedték magukat a világbajnoki kvalifikáción. A legnagyobb meglepetést Liam Highfield szállította, aki legyőzte a selejtező legerősebb játékosát, Zhou Yuelongot. A 30 éves angol Ali Carterhez hasonlóan Crohn-betegséggel küzd. Legjobb eredménye az Indian Openen elért negyeddöntője, valamint az, hogy három éve már ott volt a Crucible-ben. A kínai ezzel szemben idén elődöntőzött a UK-n, tavaly két pontszerző döntőt játszott, abszolút favorit volt ezen a meccsen. Csakhogy Zhou nem tudta a legjobbját hozni, és 10-7-es vereséget szenvedett, amivel véget ért a szezonja.

Graeme Dott személyében egy másik nagy név is búcsúzott az idei világbajnokságtól. A 2006-os világbajnoknak a vacak szezont produkáló Tian Pengfeit, a ranglista 53. helyezettjét kellett volna legyőznie. Tian azonban csodás játékkal kezdett, és 8-1-re elhúzott, többek között három százas breaknek köszönhetően. Dott szívósan küzdött a második szakaszban, 9-7-re felzárkózott, de a kínai le tudta zárni a mérkőzést. 10-7-tel kvalifikált a főtáblára, ahol 2019 után másodszor szerepelhet.
Mark Davis is nehéz helyzetbe került Jamie Clarke, a világbajnokság tavalyi meglepetésembere ellen. Clarke 7-2-re elhúzott, bár ezt inkább a "veterán" Davis rossz játékának köszönhette, mert ő nem brillírozott. Davis azonban estére magához tért, és ahogy ő maga fogalmazott, élete legnagyobb fordítását vitte véghez.
Snooker
Felszállt a Rakéta, villámgyors győzelemmel kezdte a szezont Ronnie O’Sullivan
06/07/2022 - 10:12

Mark Davis

Fotó: Other Agency

"Nem emlékszem, hogy valaha győztem volna ilyen nagy hátrányból, pláne nem ilyen jó játékos ellen. Az utóbbi időszakban jól ment a snooker, de a mai első szakaszban semmi sem sikerült. Mégis volt reményem, mert tudtam, hogy jó formában vagyok."
Davis 1994-ben játszott először a Crucible-ben, idén pedig a 12. alkalommal lép asztalhoz az "Álmok színházában". Sosem jutott túl a második fordulón. Jamie Jones viszont rögtön az első szereplése alkalmával a negyeddöntőig jutott. 2012 után 2015-ben és 2018-ban, valamint most már elmondhatjuk, hogy 2021-ben jutott főtáblára. Ezek szerint három évente kvalifikál.
Az utóbbi három éve igencsak eseménydúsra sikeredett, ugyanis 2018-ban fogadási ügy miatt (tudomása volt arról, hogy az egyik játékostársa "eladja" a mérkőzését, és nem jelentette) egy évre eltiltották. Ennek következtében 2019-ben kiesett a Main Tourról, és csak 2020-ban jutott vissza, tehát az előző két szezonjában gyakorlatilag nem játszott profi mérkőzést. Ennek ellenére 2020 decemberében már ott volt a Scottish Open elődöntőjében, és a UK-n is a negyedik fordulóig ment. David Lilley és Michael Holt után Li Hangot is legyőzte.
Matt Selt (10-3) és Kurt Maflin (10-4) kvalifikált a legsimábban Scott Donaldson, illetve Robert Milkins ellen. Seltnek szemlátomást óriási lendületet és önbizalmat adott a Stephen Hendry elleni győzelme, ami után egészen a gibraltári elődöntőig menetelt. Maflinre mindig érdemes odafigyelni, tavaly is kvalifikált, és egészen a negyeddöntőig jutott a világbajnokságon.
Két kínai párharcot is rendeztek, mindkettő a papírformának megfelelően alakult. Liang Wenbo (szintén egykori negyeddöntős) legyőzte Lu Ninget, a UK idei elődöntősét. Lyu Haotian pedig Chang Bingyu ellen kvalifikált.
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 - 08:36
UK Championship
"Nagyon jó úton járok" - Mark Allen élete 180 fokos fordulatot vett
22/11/2022 - 20:19