Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az üde Trump, vagy a fáradt Higgins lesz a bajnokok bajnoka

Buzás Gábor

Publikálva 21/11/2021 - 09:35 GMT+1

Judd Trump szombaton pihengetett a döntőig vezető, nem különösebben nehéz útja után, míg John Higgins kőkemény csatát vívott a fináléba jutásért.

Judd Trump, John Higgins

Fotó: Getty Images

Higgins ellenfele Yan Bingtao volt, sorozatban harmadszor. És a skót sorozatban harmadszor is legyőzte a Masters címvédőjét, bár ezúttal nagyon komoly, több mint öt órás csatában.

A 6-5-ös végeredményt hozó mérkőzés éjfél után ért véget, Higgins 3-1-ről fordított, és egy nagyszerű 89-es breakkel zárta le a mérkőzést. Nem játszott annyira jól, mint Ronnie O'Sullivan ellen a negyeddöntőben, de így is bejutott sorozatban harmadik fináléjába. Az előző kettőt ugye elvesztette.
Trump még pénteken harcolta ki a döntőbe jutást, bár ez a kifejezés erős túlzás. 6-0-ra győzött Kyren Wilson ellen, pedig messze volt a legjobbjától. Igazából az egész tornán úgy suhant át, hogy nem kellett különösebben jól snookereznie, mert egyik ellenfele sem volt a helyzet magaslatán. David Lilley ellen az első meccsén még elbukta az első frame-et, de utána sorozatban 16-ot nyert (Lilley ellen 4-1, utána Ryan Day ellen 6-0), és ezzel besétált idei első döntőjébe. MInt elmondta, őt magát is meglepte ez a sima út, mert ő is tudja, hogy nem játszott annyira jól.
A Bajnokok Bajnokán már harmadszor játszik döntőt Trump, de győzni még nem tudott. 2014-ben O'Sullivantől kapott ki, 2019-ben pedig Neil Robertsontól. Higgins ezzel szemben 100%-os ezügyben, mert bár csak egyszer döntőzött, akkor győzött, 2016-ban, O'Sullivan ellen.
De vasárnap nem az évekkel korábbi eredmények fognak számítani. Leginkább két dolog lehet érdekes és fontos. Az egyik, hogy Higgins mennyire tud regenerálódni a maratoni elődöntője után. Tíz éve ezt a kérdést egy könnyed legyintéssel elintézhettük volna, de 46 évesen, ráadásul az utóbbi időben csúcsra járatva nem egyértelmű, hogy könnyen ki tudja pihenni a szombati fáradalmakat.
A másik kérdés, hogy az ellenállás nélkül döntőbe jutó Trump mennyire tud jól játszani, ha egy erős Higginst kap ellenfélnek. Mert bizony igazán jó játékra, amivel győzni lehet a legnagyobb klasszisok ellen, az idei szezonban még nem volt képes.
És az is érdekes kérdés, hogy mi lesz a döntő után. Ha Trump győz, elindulhat egy újabb sikerszéria, a rozsdásan rajtoló szezonja végre szárnyra kaphat. Ugyanakkor ha Higgins ismét veszít, akkor megint felmerül a kérdés, hogy meddig bírja a lelke feldolgozni a sorozatos döntőbeli fiaskókat. Fene tudja, érdekes dolog az emberi lélek. Lehet, hogy ha Higgins nem kapott volna ki az English Openen Robertsontól, most nem is lenne a döntőben? Lehet, hogy épp a döntőbeli vereségek tartják fent a sikeréhségét? Lehet, hogy pont akkor lesz igazán esélyes a következő versenyen is, ha megint kikap? Aki találkozik vele, legyen szíves, kérdezze meg tőle.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés