Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mark Williams két év után nyert ismét versenyt

Buzás Gábor

Frissítve 02/10/2023 - 09:27 GMT+2

Mark Williams 10-7-re legyőzte Mark Selbyt a British Open 2023-as döntőjében. A walesi játékos ezzel a verseny háromszoros bajnoka lett, összességében pedig 25-szörös pontszerző tornagyőztes. 48 évesen pedig a valaha volt második legidősebb pontszerző győztes. 5-1-es vezetés után Selby fel tudott zárkózni, de kiegyenlteni már képtelen volt a négyszeres világbajnok.

Mark Williams legyőzte Mark Selbyt a döntőben

Az előjelek alapján inkább Selby tűnt favoritnak. Utóbbi négy mérkőzésüket egyaránt ő nyerte, ráadásul az utóbbit, a 2021-es világbajnokság negyeddöntőjét 13-3-ra. Mondhatni, meggyőző különbséggel.
De tán még ennél is fontosabb Selby elképesztő döntős mérlege az utóbbi hét évben. A 2016-os Shanghai Masters fináléját elbukta Ding Junhui ellen, és akkor még negatív volt a mérlege pontszerző döntőkben. Azóta viszont mindössze kétszer kapott ki címmeccsen. Az egyik a Shoot Outon esett meg, ami ugye nem igazán számít. A másik a legutóbbi világbajnoki döntőben történt. A két vereség mellé azonban begyűjtött 14 győzelmet. Ezzel jócskán pozitívba fordította a mérlegét, 22 győzelme mellett 11 vereséggel.
Williams ezzel szemben két éve nem nyert versenyt, utóbbi két fináléját elbukta. Két éve egyébként éppen a British Openen győzött, de akkor az a torna még sokkal kevésbé volt komoly, mint idén (a meccsek jó része hártom nyert frame-ig tartott...). Esetleg a formaingadozás "törvénye" szólhatott a walesi mellett, miszerint ő az elődöntőben nem muzsikált valami fényesen, Selby viszont remekelt. Márpedig az ilyesmi másnapra megfordulhat. Na meg persze Williams is egy akkora klasszis, mint egy ház.
Egy rendkívül nyögvenyelős, 40 perces frame-mel indítottak, ami Williamsé lett. Aztán egy százassal a következő frame is. Majd a harmadik is. Selby ijesztően sokat hibázott. A negyediket megnyerte az angol, de a szünet után megint jöttek tőle a hibák. Williams 5-1-re elhúzott, lökött még egy százast és egy 70 felettit.
Selby a hetedik frame-ben mutatott először jó játékot, bár még ekkor is elkövetett egy nagyobb hibát. Egy 98-as breakkel azonban hozta a frame-et. És egy 73-assal a szakasz utolsó frame-je is az övé lett, ezzel 5-3-ra felzárkózott. Fene tudja, mi történt Selbyvel a hatodik frame után, de az egyértelmű, hogy teljesen máshogy, sokkal határozottabban, és ami még fontosabb, sokkal pontosabban snookerezett az első etap végén, mint addig.
picture

Mark Williams | British Open 2023

Fotó: Getty Images

Este hasonló szellemben folytatta Selby, hosszú biztonsági csata után lökött egy százas breaket. Ezzel felzárkózott 5-4-re. Kiegyenlíteni azonban nem tudott, sem ekkor, sem később, 6-5-ös Williams vezetésnél. A színvonal visszaesett, nemhogy százas, de félszázas breakeket sem löktek. Williams 8-5-re ellépett, és ekkor következett egy elképesztően hosszadalmas frame. Olyan hosszúra nyúlt, hogy még egy mosdószünet is kellett. Ez Selbynek kedvezett, aki ellenfele hibáit kihasználva felzárkózott 8-6-ra.
Aztán 8-7-re, egy 68-as break segítségével. Ezzel véget vetett egy rossz sorozatnak, hiszen az előző öt frame-ben egyikük sem lökött 50 feletti breaket. Az volt a nagy kérdés, hogy ezúttal ki tud-e egyenlíteni Selby. Nagyon úgy tűnt, hogy sikerül neki, 50 pont feletti előnyre tett szert, de aztán mégiscsak elrontotta. Williams hosszú idő után, a hatodik frame óta először lökött ismét félszázas breaket, egészen pontosan egy 69-est. Ezzel egyetlen frame-re került a tornagyőzelemtől.
picture

Mark Williams, Mark Selby

Fotó: WorldSnooker

Selby előtt remek lehetőség adódott az újabb szépítésre, de ezt sem tudta kihasználni. Bő 50 pontos előnyből, sőt, frame-ballon túlról ismét elbukott egy frame-et, és ezzel véget is ért a mérkőzés. Williams 10-7-re győzött, és 25. pontszerző trófeáját emelhette a magasba. 48 évesen ő a valaha volt második legidősebb pontszerző tornagyőztes. Selbyvel pedig nagyon régóta először esett meg, hogy egymást követő két döntőjét bukta el. Ez 2014 óta nem fordult elő vele.
picture

British Open döntő: Az utolsó frame

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés