Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rövid meccsek és fontos távolmaradók a British Openen, a Turkish Masters jövőre tolódik

Buzás Gábor

Publikálva 16/08/2021 - 15:03 GMT+2

Nemcsak a világjárvány, hanem az erdőtüzek és a beutazási szabályok is gondot jelentenek.

Jason Ferguson

Fotó: Getty Images

Nézők részvétele mellett kezdődik meg hétfőn a British Open. A jó hír ellenére azonban a profi snookernek (is) számtalan kihívással kell megküzdenie, melyeket elsősorban a COVID-helyzet generál. Phil Haigh készített interjút a metro.co.uk számára Jason Fergusonnal, a WPBSA (Profi Biliárd és Snooker Világszövetség) elnökével.

A nehézségek egyik folyománya, hogy a szeptemberre kitűzött Turkish Masterst későbbre kellett halasztani. A jelenlegi tervek szerint 2022 márciusára. A kínai eseményekre is várnunk kell, és az Egyesült Királyságban is folyamatosan változik a helyzet az utóbbi másfél évben.
A Turkish Masters először került kiírásra, azonban Törökország tiltólistás az Egyesült Királyság számára, ráadásul az országban komoly erdőtüzek pusztítottak nyár közepén.
"Nagyon csalódott vagyok, hogy nem jött össze. Régóta dolgoztunk a Turkish Mastersen, pedig tudtuk, hogy nem igazán jók az esélyeink. Sajnálom, hogy el kellett halasztani, ezzel együtt izgatottan várom a versenyt, és biztos vagyok benne, hogy a World Snooker egyik legjobb eseménye lesz, mert annyira csodálatos a helyszín" - mondta Ferguson.
Mindenképp meglesz a verseny, csak az a kérdés, hogy mikor tudjuk megrendezni biztonságosan. Ennek a versenynek nagyot kell szólnia, nem szeretnénk, hogy zárt kapuk mögé szoruljon, úgyhogy inkább későbbre halasztottuk."
Felmerült, hogy a török verseny eredeti időpontjában Barnsley-ban egy pontszerzőt rendeznének, ám Ferguson ezt cáfolta. Mint elmondta, nincs már elég idő, hogy tető alá hozzanak egy versenyt egy hónap múlva. Szó esett a hétfőn rajtoló British Openről is, elsősorban arról, hogy a három nyert frame-ig tartó meccsek némi csalódást keltettek a játékosokban. A negyeddöntőtől egyébként majd négy nyert frame-ig, a döntőben hatig játszanak a héten.
"Olyan időket élünk, amikor folyamatosan változik a menetrend. A British Opent csak néhány hónapja élesztettük fel ismét, eleinte nem terveztünk vele hosszú távon. Azért jött létre, hogy betöltse az elmaradó tengerentúli versenyek által keltett űrt. Eszünkbe jutott, hogy van egy történelmi múlttal rendelkező, tartalmas versenyünk, ezért rendezzük most meg a British Opent.
Ronnie O'Sullivan
Valóban rövidek lesznek a mérkőzések, de az a helyzet, hogy ennyit tudunk most összehozni úgy, hogy a tévének is fogyasztható legyen. 128-as a mezőny. Egyszerűbb lett volna 32 játékosnak, hosszabb mérkőzésekkel kiírni a versenyt, de azzal kitoltunk volna a kimaradó játékosokkal. Én is hagyománytisztelő vagyok, jobban szeretem a hosszabb mérkőzéseket, és tudom, hogy a játékosok és a nézők közül is sokan vannak így. Mások viszont a rövidebb meccsekért lelkesednek, úgyhogy sokaknak tetszhet ez a torna. Meglátjuk. Majd a nézettségi számokból kiderül, mennyire volt sikeres a British Open."
Szó esett azokról is, akik távol maradnak a British Opentől:
"Ng On-yee és Marco Fu esetében az utazás a probléma. Nem csak a beutazás, mert az még megoldható lenne, de utána hónapokig itt kellene maradniuk, és a hazautazás problematikus volna. A Hong Kong-i Sportintézet azt tanácsolta a versenyzőinek, hogy amíg ilyen zavaros a helyzet, addig ne utazzanak külföldre. Mindent megteszünk, a hongkongiakkal együttműködve azért, hogy elutazhassanak hozzánk a játékosok.
Marco Fu | Snooker | ESP Player Feature
Ding Junhuinak vissza kellett utaznia Kínába. Nagyon sokáig volt az Egyesült Királyságban egyedül, a felesége és a kislánya nélkül. A szezon után hazautazott, és most egy ideig otthon lesz. Kicsit kipiheni magát, szerepel a kínai tévében, terjeszti az igét.
Ronnie O'Sullivan személyes okokból hagyja ki a versenyt, nincs ebben semmi különleges. Pihenni akar egy keveset ... Ronnie már mindent megnyert, minden rekordot megdöntött, és még mindig elképesztően magas színvonalon játszik. Túlságosan sok lenne azt követelni tőle, hogy minden egyes versenyen ott legyen. Úgy gondolom, hogy nem kell aggódni azért, mert egy-egy versenyt kihagy, hiszen ő ezáltal tudja kitolni a karrierjét."
A 2019-es World Open óta nem volt profi verseny Kínában, és még mindig nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza a távol-keleti tornák.
"Egyértelmű a helyzet. A kínai kormány leszögezte, hogy a pekingi téli olimpia befejezéséig (2022. február 4-20.) nem lehet semmilyen nemzetközi eseményt rendezni náluk. Ez komoly érvágás számunkra, de természetesen abszolút érthető, hogy így védik az olimpiát. Egyelőre úgy néz ki, hogy februárban derül ki, hogyan tervezhetünk a jövőben. A China Open hagyományosan márciusban zajlik, és szeretnénk abban az időszakban még néhány kínai versenyt megrendezni, de per pillanat kétséges, hogy mindez létrejön-e ebben a szezonban. A nyári Világkupára jók az esélyek, de egyelőre a kínai kormány döntéseitől függünk. Reálisan arra van esély, hogy inkább a következő szezonra tervezhetünk a kínai versenyekkel. Ha így lesz, akkor marad üres időpont a Turkish Mastersnek, és más versenyeket is be tudunk oda tenni."
Forrás: Metro
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés