Rekordszámú résztvevő utazik Sheffieldbe, hogy megküzdjenek a WSF amatőr világbajnoki címéért, illetve a Main Tour tagságot jelentő kártyáért. 280-an lesznek a felnőttek tornáján, és 69-en a juniorok között, mindkét torna győztese profi lesz a következő szezontól.
A mi számunkra két szempontból érdekes a verseny. Legjobb aktív játékosunk, Révész Bulcsú lesz az egyetlen magyar résztvevő, viszont ő mindkét versenyen indul. Rajta kívül lesznek magyar játékvezetők is, Kószó Éva és Bátori Gábor személyében, valamint magyar a versenyigazgató is, a játékvezetői karunk kiemelkedő embere, Almási Gergő. És ez utóbbi hír még csak nem is meglepetés, ugyanis Gergő már korábban is tevékenykedett versenyigazgatóként, mégpedig a máltai WSF világbajnokságon. Vele készült interjú a napokban.

Snooker
Ronnie O'Sullivan: "Sikerült meglepnem magamat."
16 ÓRÁJA
Hogyan lett belőled versenyigazgató?
2018 vége felé felhívott Maxime Cassis, az Európai Biliárd és Snooker Szövetség (EBSA) elnöke, aki fiatalítani akart, hiszen most már igazán fontosak a számítógépes ismeretek, és Cassis inkább fiatalokat kívánt bevonni, mint hogy az idősebb játékvezetőknek kelljen megtanulni az újításokat.
Mi a versenyigazgató feladata?
Mindenért én vagyok a felelős. A gyakorló menetrendért, azért, hogy ki játszik kivel, hol és mikor. Melyik játékvezető hol vezessen meccset, mi legyen, ha a játékosok nem értenek egyet a játékvezetővel. De olyanokkal is engem találnak meg, hogy mi van a légkondival, miért van zárva a vécéajtó, és a többi. És nekem minden kérdésre azonnal prezentálnom kell egy mindenki számára elfogadható választ. Az a fontos, hogy mindenki érezze a törődést, mindenkinek oldódjanak meg a problémái, mindenki érezze magát biztonságban.
Jól érzem, hogy ez nagyjából napi 20 órás munka?
Igen, nagyjából ilyesmi. Máltán megesett, hogy még az este 11 órakor kezdődő meccsnek is volt tétje a sorsolás szempontjából, és éjszaka 2-3 körül ért véget az egyenes ág sorsolása. 3-kor küldtem ki az emailt, aztán reggel fél 6-kor még kellett javítani valamit. Egy átlagos nap a 8 órai reggelivel kezdődik, és éjfél körüli zuhannyal ér véget.
https://i.eurosport.com/2022/02/11/3313410.jpg
Mi a legnagyobb kihívás?
Ez kicsit közhelyes, de az a lényeg, hogy mindenki legyen folyamatosan elégedett. Meg kell felelni a szervezők felé, hiszen nekik az arculat miatt (is) nagyon fontos ez a verseny, ami évente csak egyszer van. Fontos, hogy jó híre legyen a versenynek. A másik pólust a versenyzők alkotják, akik a saját pénzükön utaznak és szállnak meg. Őket sem lehet cserben hagyni, ezért a legnagyobb kihívás egy olyan rendszert létrehozni, amiben mindenki érdeke hasonló mértékben van képviselve. Ez benne a legnagyobb kihívás.
Mit szeretsz jobban, versenyt igazgatni, vagy játékot vezetni?
A kettő nagyon különbözik, de jól megférnek egymás mellett, mindkettőt nagyon szeretem. Máltán én voltam a versenyigazgató és a legmagasabban kvalifikált játékvezető is. Terry Camilleri volt a játékvezetők megfigyelője, és ő mondta, hogy vezessem én a döntőt. Kifejezetten klassz volt, hogy 16 nap versenyigazgatás után a döntőt is megkaptam.
Másodszor vagy a verseny igazgatója, ez mekkora siker?
Ez nagy dolog, mert itt nem mérik szűken a kritikát. Ha valamit elszúrsz, azt simán megmondják neked, nincs olyan, hogy udvariaskodásból kapsz még egy esélyt. Mindenképp megtisztelő, hogy megint én kaptam ezt a feladatot. A máltai torna után visszajutott hozzám egy ex-profi játékos dicsérete, aki azt mondta, hogy szerinte jobban meg volt szervezve a verseny, mint némelyik World Snooker Touros verseny.
Mi segít téged abban, hogy jól végezd ezt a munkát? Mivel foglalkoztál korábban?
Valószínűleg a banki munkám. Nem okoz gondot egyszerre öt-hat dolgot fejben tartani, és az objektív célokat szem előtt tartva belemenni a részletekbe is. Logisztika leginkább.
Bulcsúnak milyen esélye van a versenyen?
A junior versenyen jó sanszai vannak. Bulcsú az utóbbi három-négy évben összefutott elég sok erősebb résztvevővel, és némelyiküket le is győzte.
Február végéig tart a verseny, utána mi vár rád?
Márciusban lesz a Gibraltar Open, oda megyek.
Ott akár láthatunk is?
Bízom benne. Ez elsősorban a szerencsén múlik, hogy kit hova osztanak be. Aztán áprilisban megyek Lublinba, Lengyelországba, az Európa-bajnokságra, ahol Bekk Lászlóval együtt leszünk versenyigazgatók.
Snooker
"Gyakorlatilag lehetetlen" - Ronnie O'Sullivan a hetedik világbajnoki cím titkáról
14/05/2022 19:18
Snooker
Neil Robertson: "Mégis mi okom lenne panaszra?"
13/05/2022 09:00