Tavaly indult, és rögtön sikeres lett a Champion of Champions elnevezésű snookerverseny, melyen az elmúlt 12 hónap tornagyőztesei vesznek részt. A helyszín Coventry, a győztes 100.000 fontot tehet zsebre, tehát igen komoly a tét, még akkor is, ha a világranglistát nem érinti. 16 játékos dönti el, hogy ki lesz idén a bajnokok bajnoka.
A mezőny nem felel meg teljes mértékben az elnevezésnek, ugyanis bőven voltak többszörös bajnokok az elmúlt évben. (Pedig a mezőny kiválasztásának koncepciója alighanem azon alapult, hogy korábban ritkán fordult elő ilyesmi.) Ding nyert a tavalyi szezonban öt pontszerzőt, amelyek közül kettő, a German Masters és a China Open esik a kérdéses időszakra. Robertson a UK és a Wuxi Classic bajnoka, Trump nyerte a Championship League-et és az Australian Opent, O'Sullivan pedig egyrészt címvédő, másrészt a Masters és a Welsh Open is az övé lett tavaly. És még a European Tour eseményeket is olyanok nyerték, akiknek volt mellé más győzelmük is.
Így hát bekerült a mezőnybe három olyan játékos is, akik nem bajnokok, és "csak" a ranglistás helyüknek köszönhetik a részvételt. Ilyen játékos bizonyos Higgins, valamint Carter és Fu. Akikkel aligha lesz gyengébb a mezőny, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Steve Davis (szenior világbajnok) és Dale (a Shoot-Out győztese) is ott lesz Coventryben. És Maguire is besurrant a hatpirosas világbajnoki címével.
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 08:36
Szóval ez egy szupertorna, ami a Mastersszel ellentétben nem a ranglista legjobbjait, hanem a győzteseket jutalmazza. Nem nagy persze az eltérés a két mezőny között, hiszen jelen állás szerint Perry és Milkins az a két játékos, akik ott lesznek a Mastersen, de kihagyják az eheti versenyt. Davis és Dale lesz ott "helyettük".
A menetrend: hétfőtől péntekig rendezik a csoportmeccseket, csütörtök szünnap. A csoportmeccsek nem hagyományos értelemben értendők, hiszen nem játszik mindenki mindenkivel. Igazából ugyanúgy egyenes kieséses a tábla, mint bármelyik tornán, annyi különbséggel, hogy egy nap két meccset kell nyerni. Tehát lejátsszák a csoportelődöntőket, majd még aznap a csoportdöntőket is. A négy nap győztese jut be a szombati elődöntőkbe, aztán vasárnap természetesen következik a finálé.

Ding Junhui szezonja eddig gyatra volt

Fotó: Eurosport

A mai menü: Ding - Dale, majd Higgins - Hawkins. Ding a favoritok közé tartozik, de idén eddig jócskán a tudása alatt teljesített. Más kérdés, hogy még így is elődöntőt játszott Sanghajban. A múlt heti IC-re viszont nem jutott ki, ezért bőven volt ideje felkészülni a mostani versenyre, illetve extra motivált kell hogy legyen az eddigi gyenge szereplések miatt. Dale az esélytelenek közé tartozik a tornán, de érdekesség, hogy walesi létére éppen Coventryben, a verseny városában született. Kérdés, hogy ezzel a plusszal le lehet-e győzni a kínait. Meglepő lenne, de négy egy nyert frame-ig tartó meccsen sok minden megeshet (a csoportdöntők már hat nyertig mennek).
Hawkins és Higgins meccse megjósolhatatlan. Mindketten nagyon hullámzóak. Hawkins számít valamivel esélyesebbnek, de ha ő rosszul játszik, az nagyon rossz. Higgins még közepes játékkal is veszélyes tud lenni bárkire, de ezt már elég rég nem bizonyította konkrét eredmény formájában. Leginkább talán a lutri kifejezéssel lehet bemutatni az esélyeket, annyi viszont bizonyos, hogy egyikük sem tartozik a végső favoritok közé.
Minden nap magyar idő szerint 14 órakor kezdődik az első mérkőzés, az úgynevezett csoportdöntő pedig 20 órakor. Nagy-Britanniában az ITV4 csatorna adja a tornát, és érdemes megnézni, nemcsak azért, mert remek snookert láthatunk, hanem azért is, mert a meccsek után maguk a játékosok is beszélnek a történtekről, és további szakemberek (többnyire világbajnokok) elemzik a látottakat. Itt lehet majd streamet keresni.
Snooker
O'Brien szerint egyértelműen O'Sullivan minden idők legjobbja, a taktikai érzéke miatt
03/07/2021 12:08
Snooker
Az addikció, ami előrevisz
28/06/2021 12:16