Noriaki Kasai nemzeti hősnek számít Japánban és továbbra sem tesz le róla, hogy 2030-ban majd 60 évesen ott lehessen egy esetleges hazai rendezésű téli olimpián.

Szegedi Kristóf cikke
Ha Japán legnépszerűbb sportolóit próbáljuk felsorolni, továbbra is a lista elejére kívánkozik Noriaki Kasai neve. Jövőre már az 50. életévét is betölti, mégis a szemei előtt továbbra is a hiányzó olimpiai aranyérem lebeg, aminek megszerzésére szinte biztosan nem lesz esélye 2022-ben Pekingben, ugyanis idén sem sikerült beverekednie magát a hat fős nemzeti válogatottba.
Síugrás
Anze Lanisek első sikere
28/11/2021 17:45
A japán csapatba való bekerülés feltétele, hogy a 2022. január 6-ai összetett világkupa rangsorban az adott versenyző ott legyen az öt legjobb között, de Kasai a Sapporóban mutatott gyenge eredményének köszönhetően nem került be az A-válogatott versenyzői közé, így esélye sem lehet az ötkarikás játékokon való szereplésre. Pedig az első napi kvalifikációs sorozatban elért 135,5 méteres ugrása még bizakodásra adott okot, de másnap meg sem közelítette ezt, így Kasainak be kellett érnie a 22. helyezéssel. Mindazonáltal, a csalódottság mellett a japánnak igen komoly tervei vannak a jövőre nézve.
A szél ma nem segített, így ez az eredmény csalódás számomra. Ha Pekingben nem is indulhatok, még mindig várnak rám kihívások, egyrészről a 2026-os olimpia és talán négy évvel később hazai sáncon, Sapporóban is ott lehetek. Nem fogom feladni. Az inspirációm Kazuyoshi Miura, aki 54 évesen még mindig aktív labdarúgó. Elképesztő, amit csinál ebben a korban. Én is szeretnék ott maradni a legjobbak között.

Noriaki Kasai

Fotó: Eurosport

Hihetetlen belegondolni is, de Noriaki Kasai már ott volt közel harminc éve az 1992-es albertvillei olimpián is, sőt négy évvel később emlékezetes körülmények után ezüstérmet szerzett csapatban úgy, hogy a japánok kezéből az utolsó pillanatban csúszott ki az arany. Az egyéni medáliára egészen 2014-ig kellett várnia, akkor Sochiban nagysáncon Kamil Stoch mögött lett második, csapatban pedig harmadik.
Összesen nyolc téli olimpián indult Kasai, ami egyedülálló történelmi tett, ugyanis egy sportoló sem mondhat el magáról ennyi szereplést a téli játékokon. E mellett 569 világkupa versenyen való indulásával a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Kasait utoljára 2020 februárjában nevezték a Világkupában, azóta csak kisebb presztízzsel bíró versenyeken láthattuk.
Forrás: skijumping.pl
Ruka
Lanisek győztes ugrása Rukából
28/11/2021 17:42
Síugrás
A japán Kobayashi a nap legnagyobb ugrásával verhetetlen volt
27/11/2021 18:33