Másfél év kihagyás után tért vissza a sáncra a korábbi világrekorder Anders Fannemel. A norvég síugró 2019 nyarán szenvedett térdszalagszakadást, többször kellett műteni, és már a visszavonulást is fontolgatta. A héten hosszú idő után ugrott újra, következő célja a 2022-es pekingi téli olimpia lehet, bár kijutása komoly bravúr lenne ennyi térdprobléma után.


Fannemel éveken át a norvég világkupa-csapat állandó tagja volt, négy vk-versenyt nyert pályafutása során. 2015-ben a vikersundi sáncon 251,5 méterrel világcsúcsot ugrott, rekordja két évvel később dőlt meg. Ugyanebben az évben a norvég csapattal világbajnoki címet szerzett, 2016-ban pedig a sírepülő vb-n szerzett aranyérmet csapatban, de a Phjongcshangban olimpiai bajnok norvég négyesbe nem került be. Kiutazott a téli olimpiára, de ötödik emberként egyik versenyen sem kapott lehetőséget. 2017/18-ban a harmadik helyen zárt a Négysáncverseny összetettjében.
2019 júliusában egy wislai edzőtáborban bemutatott 140 méteres ugrást nem tudott megfogni, súlyos térdsérülést szenvedett, ezért lemaradt a tavalyi szezonról. Két műtétet követően Fannemel augusztusban tervezte visszatérését, de továbbra is fájdalmat érzett, így idén sem tudott rajthoz állni, és újabb műtétre volt szüksége, hogy javuljon állapota. Az elmúlt időszak fejben is nagyon megviselte, az idény előtt már arról beszélt, hogy a visszavonulás is egy opció.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
26/11/2022 - 15:05
„Az első két műtét és a hosszú rehabilitáció után azt gondoltam, hogy túlvagyok mindenen, 2020 júniusában készen álltam a visszatérésre. De továbbra is fájdalmat éreztem a térdemben, ezért újabb, kisebb műtétre volt szükség. Augusztusban megműttettem magam, és az egész szezon ráment erre”
- mondta el a norvég.

Anders-Fannemel.jpg

Fotó: Eurosport

Fannemel a héten visszatért a sáncra, és újra bemutatott ugrásokat. Állapotát illetően optimista, bízik benne, hogy lesz még esélye visszatérni.
„Izgalmas volt újra ugrani, és jó volt végre újrakezdeni. Nagyon jól ment. Augusztusban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztem. Az újabb műtét után viszont egyre jobban éreztem magam, és egyre több edzést tudtam végrehajtani. A múlt héten eldöntöttem, hogy megpróbálhatnék újra ugrani. Nem volt indokolt, hogy tovább várjak”-árulta el Fannemel.
„A másfél éves szünet miatt az első ugrásom előtt kicsit furcsán éreztem magam. Csak az érkezés után nyugodtam meg, hogy minden úgy megy, mint máskor. Nagyon optimista vagyok, és remélem, hogy vissza tudok még térni a mezőnybe”-
tette hozzá a 29 éves norvég.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Anders Fannemel (@andersfannemel) által megosztott bejegyzés
A korábbi világcsúcstartó egyelőre csak kisebb méretű sáncon próbálkozott, hosszú út vár rá ahhoz, hogy jövőre beverekedje magát a világkupa-csapatba. Edzője, Thomas Lobben mindenesetre meglehetősen elégedetten nyilatkozott. A helyzethez képest Fannemel nem teljesített rosszul.
„A körülmények tökéletesek voltak ahhoz, hogy újra ugorjon. Anders három ugrást hajtott végre a 90 méteres sáncon, a leghosszabb ugrása 90 méter körül volt. A beülő sebessége nem volt magas, mert nem a távolság volt ma a fontos. Azt hiszem, ez egy nagyon jó kezdet.”
Fannemel még nagyon távol áll attól, hogy visszatérjen a versenyekre, és ahhoz is nagy bravúrra lenne szüksége, hogy ennyi kihagyás után jövőre beverekedje magát a norvég csapatba. A térdsérülés után visszatérő síugrók közül Severin Freund évek óta küzd azért, hogy visszanyerje formáját, az olimpiai bajnok Andreas Wellinger másfél évvel ezelőtti sérülése miatt szintén nagyon gyengén teljesít idén.
részben via és via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49