Andrzej Stekala a hétvégén életében először dobogóra állt a világkupában, másnapi versenyének azonban kizárás lett a vége. Az esete jól mutatja, a szabálytalan ruházatok mögött gyakran bonyolultabb ok van, mint elsőre gondolnánk.


Sporteseményeken gyakran előfordulnak jelenségek, amiket a nagyközönség nehezen ért meg. Síugrásban például tipikusan ilyen a szabálytalan ugróöltözet miatt történő kizárás. Az ilyenekre az átlagos néző, de gyakran még a kommentátor első reakciója is az, hogy micsoda amatőr hiba történt. Az olyan esetek, mint Andrzej Stekala hétvégi kizárása azonban rámutatnak, mennyivel több van az ilyen események mögött, mint amit a képernyőn megjelenő DSQ felirat elárul.
A lengyel ugró a zakopanei világkupa hétvége vasárnapi versenyén remekül teljesített az első sorozatban, 131,5 méterig szállt. A probléma csak az volt, hogy a sílécei hosszabbak voltak a megengedettnél, emiatt kizárták. Ez elsőre tényleg amatőr hibának tűnhet, az ördög azonban a részletekben rejlik. A pontos szabály ugyanis a testmagassághoz és súlyhoz köti a lécek megengedett hosszát, és míg előbbi értelemszerűen nem változik, utóbbi egy napon belül is képes váratlanul alakulni. Ennek esett áldozatul Stekala is.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
TEGNAP - 15:05
„Úgy tűnik, túl jól működik a veséje.” – viccelődöt a csapattárs David Kubacki. Emellett viszont azt is elmondta, a súlyuk megfelelő szinten tartása valójában egy komoly odafigyelést igénylő feladat a versenyzők számára:
„Megesik az ilyen, magamról is tudom, hogy a határon mozgok. Télen versenyről versenyre járunk és az ugrások intenzitása mellett nincs mindig idő enni. Nem egyszerű súlyt felszednünk. Enned kell, de nincs időd egy rendes étkezésre, így ha nem tudsz benyomni egy zsemlét a sánc körül valahol, akkor nehéz helyzetben van. Figyelni kell erre.”

stekala-dobogo.jpg

Fotó: Eurosport

Michael Dolezal szövetségi kapitány szerint Stekala ezzel a saját kárán tanulta meg a leckét. Az olimpiai és világbajnok Kamil Stoch szerint viszont ilyesmi váratlanul bárkivel megeshet, ő is járt már így korábban:
„Talán Harrachovban fordult elő, már nagyon régen. A lényeg, hogy nem az történt, hogy Andrzej reggel hirtelen egy kilóval kevesebb lett. A súlya akkor még rendben volt, majd mire a sánchoz ért, már nem. Néha ezt nehéz kontrollálni, egy kiló pedig simán változik egy napon belül. A verseny hangulatában akkor is nehéz enni, ha figyelsz erre, mert már egy kis kajától is teljesen tele érzed magad.”
Az eset azért is volt különösen bosszantó Stekala számára, mert a hétvége másik versenyén a 2. helyen zárt, ezzel karrierje során először dobogós helyet szerzett a világkupában. A kizárás tehát egy tökéletes hétvége lehetőségét vette el tőle, a lengyel ugró azonban ennek ellenére elégedetten zárta a zakopanei állomást.
„A (dobogóért járó) kupát mindenképpen elteszem emlékbe. A beletett rengeteg munka mellett azt is szimbolizálja majd, hogy milyen nagyszerű edzőim, barátaim és családom van. Mutatja majd, mennyi mindent tettem bele és ez mennyire megérte.” 
via és via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
TEGNAP - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
TEGNAP - 10:49