Timi Zajc posztja még decemberben a szlovén szövetségi kapitány lemondásához vezetett, az ugró pedig fegyelmi bizottság elé került. A versenyzőt megviselték a történtek, kis szünetet követően azonban visszatért, hétvégén pedig már újra a csapat tagja lehet a világkupában. 


Azt nehéz lenne vitatni, hogy a hazai rendezésű decemberi sírepülő világbajnokság emlékezetesen alakult volna a szlovén csapat számára, csak épp nem úgy, ahogy valószínűleg remélték. A válogatott, ami körül már régóta érlelődött a feszültség, olyan csapnivalóan szerepelt, hogy a vb első napja után a kerethez tartozó Timi Zajc a közösségi médiában kelt ki a szövetségi kapitány Gorazd Bertoncelj ellen.
"Sajnos ma minden összeomlott. Egész nyáron rengeteget edzettem, hogy minél messzebb jussak. Úgy gondolom, a felelősség nagy részét az edzőnek kell magára vállalnia. Sajnos mindenkinek pontosan úgy kell dolgoznia, miként azt ő elvárja, különben kidob a válogatottból. Ezért azt szeretném, hogy a szövetségi kapitány vállalja magára a felelősséget minden szlovén ugró gyenge teljesítményéért”
- írta akkor Zajc.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
A komoly vitát kiváltó poszt eredményeként Bertoncelj szinte azonnal lemondott, a vb-t már nem vele, hanem a helyettesének kinevezett Robert Hrgota vezetésével fejezte be a csapat. Az esetnek azonban Zajc számára is következményei voltak, a 20 éves ugrót a szövetség azonnal hazaküldte az eseményről. Ekkor nem lehetett tudni, mikor tér vissza, csak az volt biztos, hogy fegyelmi bizottsági tárgyalás vár rá. Zajc végül bocsánatot kért és megúszta pénzbüntetéssel, egy bő hónappal később pedig száműzetése a végéhez közeledik. 
Fenyegetéseket kapó edző, eltiltott versenyző - Milyen következményei lesznek a szlovén vb-balhénak? | Eurosport
Emlékezetesen alakult a planicai sírepülő-vb a szlovén csapat számára, de sajnos nem abban az értelemben, amelyben előzetesen reménykedtek. Kedvelt sáncukon egyetlen hazai versenyző sem volt harcban az érmekért, egy edzőváltás és egy fegyelmi bizottság elé állított síugró a planicai vb szlovén mérlege. Rémesen indult a szlovénok számára a planicai sírepülő-vb.
A csapatot azóta is vezető Hrgota ugyanis a múltheti, Lahtiban rendezett versenyt követően elmondta, hogy a világkupa következő, willingeni állomásán már Zajc is helyet kap majd a csapatban. A fiatal edző már rögtön az esetet követően leült beszélgetni az ugróval, néhány hete pedig azt ígérte, ha újra formába lendül, lesz helye a csapatban. Hrgota most elérkezettnek látja az időt:
"Timi a csapattal készült és az ugrásai sokat javultak, szóval visszatérhet a világkupába. Elmondhatom, hogy alaposan felkészült."
Na de mi történt az elmúlt nagyjából egy hónapban, amíg Zajc visszanyerte a formáját? Az események alapvetően két részre bonthatók, az első hetek történéseiről pedig az ugró klubedzője, Miha Sušnik számolt be a szolvén sajtónak:     
"A világbajnokságig tele volt a feje mindenfélével, ami lehetetlenné tette, hogy a feladatára koncentráljon. Ezért az új év előtt abban maradtunk, hogy tart egy kis szünetet, így volt egy szabad hete. Mire visszatért, nyugodtabb lett, újra elkezdte élvezni a dolgot és jól ugrani."
Nem sokkal az év kezdete után aztán a szövetség kapcsolatba lépett Sušnikkal és elküldték Hrgota asszisztensét, Jani Grilc-ket, hogy felügyelje Zajc munkáját. Az edző az elején érezte a fiatal ugrón a történtek hatását, később azonban elégedett volt a fejlődésével:
"Az elején kicsit üresnek éreztem mentálisan. Érthető módon levert volt a történtek után. A hozzáállása viszont rendben volt, jól együttműködött. Előrelépést mutatott, mindenek előtt a technikájában, amit stabilizálni tudott."
"Többé nem félek a nyomástól" - első győzelmét üldözi a korábban "egyugrásosnak" tartott szlovén | Eurosport
Anze Lanisek a gyengélkedő szlovén csapat fénypontja az idei szezonban. Köszönhetően a kiegyensúlyozottabbá váló ugrásainak, a dobogós helyek már jönnek és úgy érzi, hogy a nyomás elmúltával az első világkupa sikere sincs messze. Ha nem lenne Anze Lanisek szereplése, sok pozitívumot aligha lehetne elmondani a szlovén síugró csapat idei teljesítményéről.
Grilc szerint az előrelépés és a mentális felépülés együtt járt a folyamat során ami azt eredményezte, hogy Zajc visszaérhetett a csapathoz:
"Ha az ugró úgy érzi, lassan minden a helyére kerül, akkor visszatérhet a versenyzéshez. Amíg nem megy, addig nehéz. A legrosszabb, amikor a technikával vannak problémáid, nem érzed az ugrásokat. Timi mentálisan is endben van. Nem ígérem, hogy főszereplő lesz a versenyen, de azt mondhatom, hogy sokkal stabilabb mint volt. Erősebben tért vissza, ez pedig nagyon fontos." 
A szlovén csapatnak pedig szintén nagyon fontos lenne, hogy Zajc jó formában térjen vissza. Hiszen bár Bertoncelj távozását követően több ugró formája javult, igazán továbbra is csak a remek formában lévő Anze Lanisek szállítja az eredményeket. Zajc korábban hatszor állt már dobogón a világkupában, két éve Oberstdorfban pedig nyerni is tudott egy sírepülő versenyen. Ha visszanyeri a formáját, mindenképpen tényező lehet az elkövetkező versenyeken, köztük a rohamosan közeledő világbajnokságon. 
részben via és via
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35