Anze Lanisek a gyengélkedő szlovén csapat fénypontja az idei szezonban. Köszönhetően a kiegyensúlyozottabbá váló ugrásainak, a dobogós helyek már jönnek és úgy érzi, hogy a nyomás elmúltával az első világkupa sikere sincs messze. 


Ha nem lenne Anze Lanisek szereplése, sok pozitívumot aligha lehetne elmondani a szlovén síugró csapat idei teljesítményéről. Dél-nyugati szomszédjaink túl vannak már egy furcsa szövetségi kapitány váltáson a szezon során, második legjobban teljesítő ugrójuk pedig a szebb napokat is látott Peter Prevc, akinek a legjobbja egy 11. hely az idényben. Mondhatjuk tehát, hogy a szlovén csapatnak épp a legjobbkor jött a múlt hétvégén Zakopanéban már harmadik idei dobogóját szerző Lanisek szintlépése. 
Fenyegetéseket kapó edző, eltiltott versenyző - Milyen következményei lesznek a szlovén vb-balhénak? | Eurosport
Emlékezetesen alakult a planicai sírepülő-vb a szlovén csapat számára, de sajnos nem abban az értelemben, amelyben előzetesen reménykedtek. Kedvelt sáncukon egyetlen hazai versenyző sem volt harcban az érmekért, egy edzőváltás és egy fegyelmi bizottság elé állított síugró a planicai vb szlovén mérlege. Rémesen indult a szlovénok számára a planicai sírepülő-vb.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
TEGNAP - 15:05
Merthogy nem kérdés, Lanisek valóban szintet lépett erre a szezonra. A 24 éves ugró ugyan már a tavalyi idény elején is szerzett két dobogós helyezést, korábban azonban a kiegyensúlyozott teljesítmény távol állt tőle. Nemhogy a világkupa különböző állomásai között, de általában még két sorozat idejére sem tudta megőrizni a jó formáját, így elmaradtak az igazán nagy eredmények. Ez utóbbi azonban idénre megváltozott.
"Sosem gondoltak kiegyensúlyozott versenyzőnek. Mindig az történt, hogy mondjuk jól ugrottam az edzésen vagy akár az egyik sorozatban. Sokat jelent nekem, hogy most a körülményektől függetlenül képes vagyok jól ugrani, hogy stabil és emiatt nyugodtabb is vagyok."
- mondta még az engelbergi hétévégét követően, ahol egy 3. és egy 4. helyet szerzett.  
Persze a szlovén ugró rossz szokásai nem tűntek el egyik pillanatról a másikra, a hullámhegyek és hullámvölgyek a versenyek között még mindig jellemzők a formájára. A Négysáncon például a kicsit kaotikus Innsbrucki versenyen a 2. helyen zárt, pár nappal később Bischofshofenben viszont még a második sorozatba sem jutott be. Ezek az ingadozások azonban elmondása szerint idén már kevésbé vannak kihatással az önbizalmára:

"Tavaly egy rossz ugrás után másfél hónapomba telt, mire visszaküzdöttem magam a top10-be. Most sokkal gyorsabban megy."


lanisek-zakopane.jpg

Fotó: Eurosport

Ennek igazolása volt a zakopanei eredmény, hiszen Lanisek a vasárnapi egyéni versenyen a 2. helyen zárt Marius Lindvik mögött. Sőt, a győzelem is csak karnyújtásnyira volt: az első sorozatot követően a szlovén ugró vezetett, előnyét azonban rossz talajfogása miatt egy hatalmas, 143,5 méteres ugással sem tudta megőrizni. A siker akár meg is lehetett volna, ha edzője úgy dönt, egyel lejjebb viszi a beülőt és inkább a kompenzációt választja. Lanisek azonban nem bánja, hogy nem így szerezte meg élete első győzelmét a világkupában:
"Egyetértek az edzői döntéssel, nem látok problémát. Tudták, hogy képes vagyok egy jó ugrásra. Én is szeretek a második piros vonal után leérkezni, nem pedig 135 méteren, 10 méterrel a riválisom mögött. Nem így szeretnék nyerni."
A nagy ugrás össze is jött, Lanisek a gyenge érkezés ellenére is biztos volt a győzelmében, emiatt pedig látványosan ünnepelt.
"Igen, biztos voltam benne (hogy nyertem), de amíg nem látod a képernyőn, semmit nem mondhatsz biztosra. Nem bánom a második helyet, az előző versenyeken mutatott problémák után visszanyertem az önbizalmam."
Az újabb második hely ellenére azonban Lanisek úgy érzi, már csak idő kérdése, mikor teszi fel a pontot az i-re és szerzi meg az első győzelmét:

"Mindenhol élvezem az ugrást. A szezon elején még nem volt olyan formám, hogy két ugyanolyan jó ugrást hajtsak végre, de most már képes vagyok erre. Zakopanéban az volt a legfontosabb, hogy többé nem féltem a nyomástól." 


részben via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
TEGNAP - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
TEGNAP - 10:49