Thomas Aasen Markeng még az előző szezon elején sérült meg súlyosan, a hétvégi zakopanei versenyen azonban visszatér és az eddig is remek norvég csapat tovább erősödhet vele.


Az idei szezon kis túlzással szinte csak a norvég versenyzőkről szól a síugró világkupában. A skandináv ország csapata Halvor Egner Granerud révén már hat versenyt nyert az idényben, rajta kívül pedig Johansson, Lindvik és Tande is állt már dobogón. A norvég keret tehát eddig is nagyszerű formában volt, a csapat pedig csak tovább erősödhet egy régóta hiányzó versenyző, Thomas Aasen Markeng visszatérésével.
A 2019-ben normál sáncon junior világbajnoki címet szerző Markeng egy komoly sérülés és több mint egy éves kihagyás után térhet vissza a világkupába. A még mindig csak 20 éves versenyző a tavalyi szezon elején, a decemberi klingenthali versenyen bukott és szenvedett súlyos sérülést. Kiesése azért is volt különösen fájó, mert tapasztalatlansága ellenére már komoly eredményeket ért el, az azt megelőző oroszországi állomáson 5. helyet szerzett. Elég volt azonban egy rossz érkezés és megtörtént a baj.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
Markeng a bukásban elszakította a keresztszalagját és sérült a meniszkusza is. Az esés egyből véget vetett a szezonjának és hosszú rehabilitáció várt rá, aminek eredményeként tavaly októberben kezdhetett újra ugrani.
„Thomas nem siette el, hogy újrakezdje az ugrásokat a sérülése után és az orvosi stábbal együtt alaposan felkészítette magát a visszatérésre. Az ugrástechnikája ugyanolyan, mint az esése előtt volt, ami nagyszerű.”
– nyilatkozta akkor
Alexander Stöckl
szövetségi kapitány.
Az edző már októberben sem zárta ki, hogy Markeng a szezon közben visszatérhet majd a világkupa csapatba, a fiatal versenyző jó eredményei pedig felgyorsították ezt a folyamatot. A norvég ugró a múlt hétvégén Vikersundban két helyi versenyen is nyerni tudott, ez pedig máris elég volt Stöckl számára ahhoz, hogy a zakopanei világkupa állomásra betegye a hat fős keretbe.

„A hétvégén kétszer nyert és 120 méterig ugrott. Ez azt jelenti, hogy a térdei újra rendben vannak. Thomas egészséges és jó megint a csapatban tudni.”


markeng-ugras.jpg

Fotó: Eurosport

Természetesen maga Markeng is örül, hogy visszatérhet a legjobbak közé, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a legjobb norvég ugrókhoz hasonlóan az országban érvényes karantén szabályok miatt valószínűleg kénytelen lesz kihagyni a nemzeti bajnokságot. A javulása talán gyorsabb volt a vártnál, a jó eredmények pedig az önbizalmát is gyorsan visszahozták:
„A szombati verseny előtt kicsit ideges voltam, de jókat ugrottam és az önbizalmam is visszatért. A felépüléshez hosszú és néha nehéz út vezetett, de sokat is tanultam. Visszatérni a világkupába nagyon izgalmas lesz, elvégre 13 hónapja nem versenyeztem itt.”
Persze nagy kérdés, hogy egy ilyen komoly sérülés hosszútávon milyen nyomot hagy egy versenyzőben, vajon el tudja-e felejteni az ugrással járó kockázatot, vagy mindig benne marad-e a félsz? Stöckl szerint emiatt Markeng esetében nem kell tartani:

Thomas megnézte a bukását és alaposan kielemezte. Ilyen esések gyakran történnek a landolás során elkövetett apró hibák miatt, de dolgozik azon, hogy fejlessze az érkezését, hogy az minél stabilabb legyen a jövőben.”


FIS
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35