Szinte csak mellékes mondatok hangzottak el, mégis rengeteg infó lejött belőlük.
A síugrók pillanatnyilag olyat élnek át, mint karrierjük alatt még soha: egy hosszabb, többhetes szünetet a szezon során. A világkupa a hétvégén Rukában végre újraindul, de a wislai szezonrajtot követően az előző hetek edzéssel és lazítással teltek, amit ki is használtak a versenyzők. Kamli Stoch például egy ismert lengyel YouTuberrel, Krzysztof Gonciarzzal ült le beszélgetni, a videóban pedig olyan dolgok hangoztak el, amiket hagyományos újságíróknak nagyon ritkán árul el az ugró.
A legérdekesebb részletek a lengyel csapat edzőire vonatkoztak. A lengyelektől a tavalyi szezon végével távozott a korábbi sikeredző Michal Doležal, helyére pedig a nála jó egy évtizeddel fiatalabb, osztrák Thomas Thurnbichler került. Nagy váltás volt, Stoch szerint pedig ez már az első tavaszi edzéseken meglátszott.
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 - 11:35
Korábban is voltak nyújtások, de a rugalmasság fejlesztése? Olyan soha. Amikor elkezdtük a munkát (Thurnbichlerrel) tavasszal, azon viccelődtünk, hogy úgy mozgunk, mint a 80 évesek.
- hangzik el szinte mellékes megjegyzésként a videóban a komoly kritika.
A felvételeken is sokszor látszik, hogy Stoch valamilyen rugalmassági gyakorlatot végez, egy későbbi ponton pedig elmagyarázza, hogy most már nagyobb hangsúlyt fektet az edzések minőségére, mint mennyiségére.
Ezek a megjegyzések már csak azért is érdekesek, mert nyíltan sem Stoch, sem a csapat más tagjai nem kritizálták Doležal munkáját. Igaz, olyat is csak Piotr Żyła mondott, hogy nem érez különösebb változást az edzésmunkájukban, más versenyzők, például a szezont két győzelemmel kezdő Dawid Kubacki sok újdonságról beszélt. Elmondta például, hogy jártak tesztelni egy stockholmi szélcsatornában, amire korábbi edzőik alatt sohasem volt példa.
A 33 éves Thurnbichler nem annyival fiatalabb elődeinél, hogy ez önmagában indokoljon egy ekkora látásmódbeli különbséget. A dolog inkább arra vezethető vissza, hogy míg az osztrák sporttudományból szerzett diplomát az Innsbrucki Egyetemen, és ezután állt edzőnek, addig a cseh Doležal, de egyébként a lengyel edzők többsége is, síugrókarrierjét követően marad trénerként a rendszerben, kihagyva a szükséges szakmai képzést. Ezt a problémát a szövetségnél is látják, ez rá is nyomja a bélyegét a fiatalabb generációk teljesítményére, egyelőre mégsem történt érdemi változás.
Minden edző újít egy kicsit, ezért cserélik le őket néha.
- értékelte egyszerűen a helyzetet Adam Malysz, akit idén választottak a szövetség elnökének.
A lengyelek tavalyi stábjából egyébként az ilyen információk ellenére mindenki talált munkát. Doležal újra a most már a németeket vezető Stefan Horngacher segítője lett, Grzegorz Sobczyk pedig a bolgár Vladimir Zografski felkészítését vette át. Az idő majd eldönti, a lengyel csapat vagy az új versenyzőik jártak jobban ezzel a cserével, de a szezon korai eredményei egyelőre egy irányba mutatnak.
Az idény a hétvégén a rukai versenyekkel folytatódik! A foci-vb miatt korai időpontban, szombaton 8:45-kor és vasárnap 8:30-kor élőben közvetítjük majd a versenyeket az Eurosport 1-en és az Eurosport applikációban!
Forrás: TVP Sport
Síugrás
Jakub Janda: „A jelenlegi szabályok veszélyesek, muszáj jobban védeni a síugrókat”
25/03/2022 - 15:49
Lahti
A háború befejezését sürgeti a lengyelek háromszoros olimpiai bajnok síugrója
27/02/2022 - 17:47