A hétvégi wislai idénynyitóval megkezdődik a 2020/21-es síugró-világkupa-szezon. A legtöbb helyszínen nézők nélkül rendezik meg a versenyeket, de remélhetőleg nagyobb bonyodalmak és törlések nélkül lezajlik a sorozat. Sírepülő-vb-t, Négysáncversenyt és északisí-vb-t is rendeznek idén, lesz tehát mit figyelemmel követni.


Wislában indul az idei síugró világkupa-szezon. Ma este rendezik a selejtezőt, szombaton csapat-, vasárnap pedig egyéni versenyre kerül sor. A járványhelyzet miatt nem lesznek nézők. Szomorúan fog hatni, hogy őrjöngő lengyel szurkolók és dudaszó helyett üres lelátók előtt rendezik a viadalt, de a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy egyáltalán lesz verseny. Az egész szezont illetően sok a bizonytalanság, a versenynaptár megvan, de bármikor előfordulhatnak változások, miként az sem egyértelmű, mely helyszíneken engednek be nézőket.

Sírepülő-vb a parkolóból, újévi verseny nézők nélkül


Síugrás
Felébresztették a kómából a horrorbukást szenvedő norvég síugrót
28/03/2021 16:40
Számos fontos versenyt rendeznek idén, a síugróknak megéri tehát jó formában érkezni a 2020/21-es szezonra. A tavaly elmaradt planicai sírepülő-vb-re karácsony előtt, december elején kerül sor. A szervezők fejéből egy meglehetősen különös ötlet pattant ki, hogy a járvány ellenére a szurkolók egy része élőben tudja követni az eseményeket. A tervek szerint a nézők a parkolóból, saját autójukban ülve figyelhetnék az ugrásokat.
„A sánc mellett van egy hatalmas parkoló. Az az ötletünk, hogy a nézők az autóban ülve nézhetnék a versenyt”
- nyilatkozták a szervezők.
Majd az ünnepek között jön természetesen a Négysáncverseny. Oberstdorfban korlátozott számban, de beengednének nézőket, a garmisch-partenkircheni újévi versenyen viszont úgy tűnik, nem lesznek nézők. Az osztrák helyszíneken egyelőre még nem született döntés erről.
Nézők nélkül tervezik a garmischi viadalt | Eurosport
Nézők nélkül tervezik megrendezni a síugró Négysáncverseny garmisch-partenkircheni fordulóját. A nagy presztízsű sorozat második állomásának otthont adó helyszín síklubjának elnöke, Michael Maurer csütörtökön azt mondta, csak akkor engednek be szurkolókat január 1-jén, ha addig javul a vírushelyzet.
Februárban Oberstdorfban északisí-vb-t rendeznek, egyelőre úgy számolnak a szervezők, hogy nézőkkel. A járvány miatt idén nem utazik a mezőny Japánba, a sapporói hétvége kimarad.

Sokesélyes lehet a világkupa


Nagyon nehéz előre megjósolni, kik lehetnek harcban az összetettért. Tavaly félbe maradt az idény, és szinte biztos, hogy idén sok függ majd attól, ki hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, úgy tűnik, a teljes szezon a koronavírus-járvány árnyékában fog lezajlani.
A nyári Grand Prix-szezon mindössze egyetlen versenyhétvégéből állt, Wislában ráadásul meglehetősen hiányos volt a mezőny. Nem meglepő módon a lengyelek taroltak, a híresen ’nyárspecialista’ Dawid Kubacki nyerte mindkét egyéni viadalt.
Az összetett világkupa címvédője, Stefan Kraft kisebb hátproblémákkal küzdött a nyáron, így nem tudja, milyen formában érkezik a szezonra. Az osztrákoknál az elmúlt idényt követően a vezetőedző Andreas Felder lemondott, így Andreas Widhölzl vette át a csapat irányítását.  
Kraft mellett a tavaly nagyon stabilan versenyző Karl Geigerrel, a nyáron kifejezetten jó formát mutató Dawid Kubackival és Kamil Stochhal, aki edzője szerint 110%-os formában van, valamint Ryoyo Kobayashival mindenképp számolnunk kell. A norvég és a szlovén csapat számára pedig külön motivációt jelenthet a planicai sírepülő-vb.
Who to watch in the 2020/21 World Cup season!#skijumping #FISskijumping pic.twitter.com/tg11O85Il5— FIS Ski Jumping (@FISskijumping)


Visszatér az olimpiai bajnok


Az idény egyik nagy visszatérője az olimpiai bajnok Andreas Wellinger. A fiatal német térdsérülés miatt kihagyta az elmúlt szezont, most egyik kedvenc világkupa-helyszínén, Wislában versenyezhet újra.
„Már ideje volt! Legutóbb 2019 márciusában versenyeztem. Egy év és nyolc hónap után, tényleg ideje újrakezdenem. Különösen várom a szezonnyitót. Hosszú és nehéz időszak volt számomra ez a visszatérésért folytatott harc. Az edzések jól sikerültek, a testem is jól működik. Az edzések – mint általában síugrásban- néha jobban, néha rosszabbul mentek, de összességében elégedett vagyok”
- nyilatkozta az olimpiai bajnok.
A németeknél Wellinger mellett a folyamatos sérülések után formája visszanyeréséért küzdő korábbi összetett világkupa-győztes Severin Freund is ott van a csapatban, Richard Freitag viszont kimaradt. Nagy hiányzó a tavaly stabilan remek eredményeket szállító Stephan Leyhe, aki térdsérülés miatt az egész szezont kihagyni kényszerül.
A világbajnoki bronzérmes Killian Peierrel sem találkozhatunk, a svájci szintén keresztszalag-szakadást szenvedett a nyáron így ugrott a szezonja. A több éve folyamatosan sérülésekkel bajlódó sírepülő-világbajnok, Anders Fannemel újra rásérült térdére, így három műtétet követően idén sem láthatjuk versenyezni, és már a visszavonulás is megfordult a norvég síugró fejében.

Wellinger.jpg

Fotó: Eurosport

Kasai nem került be a japán csapatba


A szezon előtt még kérdéses volt, de az előző idény végén mutatott remek szereplései meggyőzték Simon Ammannt, hogy folytassa pályafutását, a wislai nyári Grand Prix-n nem is ment neki rosszul. A síugrás ’nagypapája’, Noriaki Kasai 48 évesen sem gondolkozik a visszavonuláson, a japánok világkupa-csapatába azonban nem sikerült beverekednie magát, és miután Japánban nem rendeznek versenyt, könnyen előfordulhat, hogy idén nem látjuk a sportág legendáját. A wislai szezonnyitóra nem utazott el a finn csapat, ők egészségügyi okokra hivatkozva hagyják ki a hétvégét, s csak a rukai világkupa-fordulóban szállnak versenybe.
Versenytörlések miatt a nők számára csak később kezdődik az idény. A mezőnyben a sérüléséből visszatérő Vörös Virág is ott lesz, aki tavaly a magyar női síugrósport első világkupa-pontjait szerezte meg.
Az Eurosport a teljes férfi világkupa-szezont élőben közvetíti. Ma este 18 órakor az Eurosport 2-n látható a wislai selejtező, szombaton 15:50-kor a csapatversenyt, vasárnap ugyanebben az időpontban az egyéni versenyt lehet az Eurosport képernyőin keresztül követni!
Síugrás
Német sikerek a világkupa utolsó versenynapján
28/03/2021 11:11
Síugrás
Az erős szél miatt félbeszakadt a csapatverseny Planicán
27/03/2021 14:50