A nagy esélyes Granerud a koronavírus fertőzés miatt kellett, hogy feladja a világbajnokságot, a járvány miatt törölt versenyek viszont hivatalosan is az összetett világkupa győztesévé tették.


Mozgalmas és érzelmekkel teli napokon van túl az idei síugró szezon legnagyobb sztárja, Halvor Egner Granerud. Az Oberstdorfban zajló északi sí-vb nagy esélyesének számító versenyző normálsáncon dobogóra sem állt, két nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy erre nagysáncon sem lesz esélye, ugyanis koronavírus fertőzés miatt nem folytathatja a versenyzést. 
"Pozitív lett a koronavírus-tesztem. Egyszer fent, máskor lent, ez jellemzi az életet. Az idei szezon egy valóra vált álom számomra, és elértem a céljaimat. Kicsit rosszul érzem magam, de alapvetően jól vagyok. Azt mutatja ez számomra, mennyire fontos, hogy óvatosak legyünk, úgy éreztem mindent megtettem, hogy elkerüljem a fertőzést, és még így is el lehet kapni. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy véget ért a világbajnokságom, ami nagy kár, de az élet már csak ilyen. Jelenleg az a legfontosabb, hogy újra visszanyerjem az erőmet" - írta ekkor Instagram oldalán a norvég ugró.
Síugrás
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben
TEGNAP 17:43
Az eset már csak azért is lehetett különösen frusztráló Granerud számára, hiszen ahogy a posztban is említette, a szezon során mindent megtett a fertőzés elkerülése érdekében. A zakopanei versenyhétvégére például csapattársaival ellentétben nem repülővel, hanem kocsival utazott.
A koronavírustól félt, kutyatámadásba futott bele a norvégok sztárja | Eurosport
Granerud a koronavírustól és a karanténtól tartva nem utazott haza a norvég csapattal, inkább Zakopanéban készül az idény folytatására. Az edzéshez így ideálisabb terepet talált, az idilli állapotot azonban majdnem tönkretette egy gazdátlan kutya támadása. Mozgalmas héten van túl a síugró világkupát vezető Halvor Egner Granerud.
Amit azonban a vírus az egyik kezével elvett Granerudtól a világbajnoki cím esélyével, azt a másikkal legalább részben visszaadta. Tegnap ugyanis hivatalossá vált, hogy a járvány miatt nem rendezik meg a hagyományosan Norvégiában tartott Raw Air sorozat versenyeit, az így elmaradt világkupa állomások közül pedig csak egyet pótolnak egy extra versennyel a planicai szezonzárón. Ezzel Granerud, aki az idény eddigi 22 versenyéből 11-et megnyert, hivatalosan is behozhatatlan előnyre tett szert a világkupa élén.
Nem meglepő, hogy az előző napok rémes eseményei után egy jó hír nagyon meghatotta a norvég versenyzőt:
"Bár már hosszú ideje számítottam erre, ettől még hihetetlenül jó érzés volt megkapni ezt az üzenetet.
Amikor megtudtam, azonnal sírni kezdtem
. Az elmúlt pár nap nehéz volt, de nagyon jó, hogy ezt a megerősítést megkaptam."
A norvég ugró ezzel a sikerrel hazája történetének negyedik összetett világkupa-győztese lett, utoljára elég régen, még 2012-ben győztek a norvégok, Anders Bardal révén.  
Az utolsó lényegi kérdés így az maradt Granerud szezonjában, hogy részt tud-e majd venni a világkupa szlovéniai záróhétvégéjén. Mivel ezeket a versenyeket csak március utolsó hetében rendezik meg Planicán, teljesen reálisnak tűnik, hogy két hét Oberstdorfban eltöltött karantént követően a norvég ugró ott legyen a startnál. A formája persze egy ilyen kényszerszünetet követően már más kérdés lesz, pláne azért, mert először a fertőzéssel kell megküzdenie. Állapotáról tegnap Alexander Stöckl szövetségi kapitány nyilatkozott a sajtónak:
"Enyhe láza és hasfájása van, nem érzi jól magát. Fizikálisan eléggé maga alatt van. Ma már kicsit jobb volt a helyzet, szóval csak várunk és reménykedünk, hogy a tünetek a következő napokban enyhülnek."
A norvég csapat így tehát idei legjobbja nélkül készül a nagysáncos versenyre, aminek esélyeit a legnagyobb favorit hiányában elég nehéz megjósolni. 
📺 - Az északi sí-vb nagysáncos síugró versenyét pénteken 16:40-től élőben közvetítjük az Eurosport 1-en!
via és via
Titisee-Neustadt
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben - videó
TEGNAP 17:39
Titisee-Neustadt
Geiger 141 méterig repült, riválisai megközelíteni sem tudták
22/01/2022 17:36