Hátsérülés és koronavírus-fertőzés is nehezítette idén Stefan Kraft dolgát, mégis pozitív élménnyel zárhatja a szezont, hiszen 

megnyerte

 az oberstdorfi északisí-világbajnokság nagysáncversenyét. Az osztrák síugró szép csendesen gyűjtögeti a nagy sikereket, és lassan olyan eredménylajstrommal rendelkezik, mely az osztrák síugrás legnagyobb klasszisai közé emeli őt.


Szinte még el sem kezdődött a szezon, Stefan Kraft már el is veszítette az esélyét, hogy megvédje címét az összetett világkupában. Hátfájdalmai miatt nyári felkészülése sem alakult a legjobban, és több versenyhétvégét ki kellett hagynia, hogy pihentesse hátát, többek között a sírepülő-vb-ről is lemaradt. A szezon elején őt sem kerülte el az egész osztrák csapatot megtépázó COVID-fertőzés. A Négysáncversenyen sem volt csúcsformában, és a világkupa-versenyeken sem a győzelmekért harcolt. Úgy utazott a világbajnokságra, hogy mindössze egyetlen alkalommal állt idén dobogón, Titisee-Neustadtban csípett el egy harmadik helyezést.
Ennek ellenére mégsem okozott igazán nagy meglepetést azzal, hogy megnyerte a vb nagysáncos versenyét. Az edzéseken, próbasorozatokban és a selejtezőben is folyamatosan ott volt a legjobbak között, ráadásul Kraft egyik kedvenc sánca az oberstdorfi, 2014-ben és 2016-ban is megnyerte itt a Négysánc nyitóállomását. Kraft végül nagyon magabiztosan behúzta a győzelmet, és pályafutása harmadik egyéni világbajnoki címét szerezte meg, ezzel feljött az örökranglista harmadik helyére. Csak a norvég Birger Ruud (5) és Adam Malysz (4) nyertek nála több egyéni aranyérmet világbajnokságon, Jens Weissflog és Hans-Georg Aschenbach pedig Krafthoz hasonlóan háromszor ünnepelhettek.
Peking 2022
A hallgatás ára- Kojonkoski nem tálalhat ki a kínaiakról
5 ÓRÁJA

043_dpa-pa_140551674.jpg

Fotó: Eurosport

Kraft egy szerencsétlenül alakuló szezont tudott világbajnoki címmel megszépíteni, és az osztrákok visszafogottabb idényét is megmentette ezzel a győzelemmel. Rájuk fért már egy egyéni siker, hiszen 25 verseny óta nem nyert osztrák síugró a világkupában egyéni versenyen.
"Hihetetlen, mi történt itt. A planicai sírepülő-vb idején a zoknimat sem tudtam felhúzni. Nagyon sok mindenkinek meg kell köszönnöm, hogy most itt állok. Az előzményekkel együtt, ez csodálatos. Elképesztő, hogy ilyen magasra jutottam, mikor nyáron nagyon messze voltam ettől"
 világbajnoki címét Kraft.
Kraftot nem övezi akkora figyelem, mint az osztrák síugrás korábbi nagy sztárjait. Például egy Morgensternhez vagy Schlierenzauerhez képest viszonylag kevés szó esik arról, mennyire eredményes a 27 éves versenyző. Sosem dominált úgy, mint nagy elődjei, ennek ellenére három egyéni világbajnoki aranyérmével, két összetett világkupa-sikerével és Négysáncverseny-győzelmével megközelíti Schlierenzauerék eredménysorát, s ne felejtsük, a világcsúcs is Kraft nevéhez fűződik. Az osztrák síugró minden egyes északisí-világbajnokságon, ahol elindult, éremmel tért haza, különösen 2017-ben Lahtiban szerepelt jól, mikor mindkét egyéni versenyt megnyerte. Csak három osztrák sportoló szerzett nála több érmet északisí-vb-n. De Thomas Morgenstern, Wolfgang Loitzl és Gregor Schlierenzauer érmeik jelentős részét a csapatversenyeken szedték össze, Kraft egyéniben bőven utolérte őket.

043_dpa-pa_140551651.jpg

Fotó: Eurosport

Nem véletlen, hogy mikor az év elején az egyik lengyel síugrással foglalkozó sportportál az eredményeket és egyéb statisztikákat figyelembe véve rangsorolta az elmúlt tíz év legjobb ugróit, Kraft a második helyre került, csak Kamil Stoch rendelkezik nála nagyobb eredményekkel az elmúlt időszakból.
Kraftnak leginkább az olimpiai érem hiányzik ahhoz, hogy tényleg a sportág legnagyobbjai közé kerüljön. Eddig csak Phjongcshangban vett részt ötkarikás játékokon, ahol elmaradt a várakozásoktól, jövőre Pekingben javíthat ezen, és egy olimpiai éremmel az utolsó hiányzó siker is meglehet. Ehhez persze arra is szüksége lesz, hogy hátproblémái elmúljanak, s jövőre nyugodtabb felkészülés, illetve szezon jöjjön össze számára.
Peking 2022
A címvédő kimaradt, de még így is egy német a legesélyesebb Pekingben
10 ÓRÁJA
Síugrás
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben
23/01/2022 17:43