A finn északi sísport két ikonikus alakja, a legendás síugró, Janne Ahonen és az olimpiai bajnok sífutó, Sami Jauhojärvi elég komoly esettanulmányt tárt fel, sőt, a megoldásra váró gondokra is javaslatokat adtak. A labda a FIS térfelén pattoghat.


Aki követte december végén és január elején a 69. Négysáncversenyt és a 15. Tour de Skit, egyáltalán nem láthatott rossz versenyeket: a síugróknál a szokásos módon az utolsó pillanatig kiélezett volt az összetett, végül Kamil Stoch karrierje során harmadszor nyert, míg a sífutók között a férfiaknál az erődemonstrációt tartó Alexander Bolshunov mögött nagy harc volt a dobogós helyekért, a hölgyeknél pedig az amerikai Jessie Diggins győzelme jelentette a szenzációt, egyben az első nem európai sikert. 
Míg azonban a Négysáncon a koronavírus és a lengyelek esete olyan bonyodalmakat okozott, amiket aztán sikerült megoldani és mindenki teljes erővel a versenyre koncentrálhatott, addig a Tourra rendesen rányomta a bélyegét a norvégok hiánya. Nem feltétlen amiatt, mert ezáltal rosszabb volt a verseny, netalántán kevésbé lenne nívósabb és elismertebb az összetettben elért eredmény (Frida Karlsson nyilatkozta azt még a Tour előtt, hogy csak azokkal lehet versenyezni, akik ott vannak a rajtnál), hanem sokkal inkább azért, mert a norvégok manapság is minden téren a legjelentősebb bázist jelentik a sportágban. Márpedig ha ők nincsenek ott, akkor a színvonal  - finoman fogalmazva - hagy némi kívánnivalót maga után. 
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
A norvégok éppen kinyírják a kedvenc sportágukat, vagy csak elvonultak kokszolni? | Eurosport
Amikor Johannes Hosflot Klaebo, a norvégok háromszoros olimpiai bajnok sífutója azt mondja, hogy: " Ha három százalékkal kevesebb tüdőkapacitásom egy Covid-fertőzés után, akkor már nem nyerhetek versenyt" - akkor gyaníthatóan igaza van. Ha éppen ezért annyira szigorú karantént vállal, olyan óvatos, hogy még a gyógytornászával és a barátnőjével sem hajlandó találkozni, abba sem lehet belekötni.
Csakhogy a davosi és a drezdai világkupától való visszalépésük mellett a Tourt is kihagyták, az a friss döntés pedig, miszerint január második felében már ott lesznek a lahti és a faluni vk-hétvégén, majd vélhetően a világbajnokságig még Ulricehamnban is, még inkább felveti a kérdést: nincs már olyan rangja a Tournak, mint régebben volt? A korábbi néhány évben már láthattuk azt (főleg azokban a szezonokban, ahol olimpiát vagy vb-t rendeznek), hogy a legjobb versenyzők közül is vannak olyanok, akik rendre lazán beáldozzák az évindító presztízssorozatot. 
A finn Yle két szakértője, Janne Ahonen és Sami Jauhojärvi igyekezett megfejteni az okokat. "A Tour egyértelműen sokat veszített abból a nívójából, amilyenben 2006-ban elindult. Akkor lényegében még senki sem tudta, a kemény sorozatterhelés hogyan befolyásolja a sportolók hosszútávú fizikai állapotát, márpedig vannak kimutatások arról, hogy a férfiaknál háromszor gyakoribb a megbetegedések száma a szezon hátralévő részét tekintve azoknál a versenyzőknél, akik részt vesznek a Touron, emellett a csúcsteljesítményi faktor is csökken egy-két százalékot. A nőknél is fennállnak ezek a problémák, igaz, nem olyan mértékben, és egyes esetekben még akár javulhatnak is az eredményeik" - mondta a korábbi kiváló sífutó, aki a 2014-es téli olimpián megnyerte a csapatsprintet Iivo Niskanennel
Az ötszörös Négysánc-győztes Ahonen úgy véli, mentálisan megterhelőbb a Négysánc, ám testileg a Tour sokkal többet vesz ki a versenyzőkből. "Mindkét sorozatban egy-másfél hétig kell a topon lenni, így muszáj taktikázni, hogy melyik időszakban érdemes inkább otthon maradni és edzeni - nyilván ez azon is múlik, hogy ki mit tart a szezon legfontosabb állomásának, ki hányszor és hogy szeretne bombaformába lendülni. Mindenkinek megvannak a tapasztalatai, pontosan tudhatják a versenyzők, hol akarnak rajthoz állni és hol nem. 
Továbbra is jellemző, hogy a síugrók egyik legnagyobb álma a Négysáncon való jó szereplés, ezért nem tartom valószínűnek, hogy olyan eset előforduljon, mint amilyen előfordul a sífutóknál, maximum akkor, ha a norvégok vagy a németek válogatott szinten döntenének úgy, hogy valamilyen okból kihagyják a versenyt. Nálunk, finneknél nyilván csökkent a Négysánc népszerűsége és nézettsége, hisz nincsenek olyan sikeres ugrók, mint régebben voltak, de még mindig állandó az izgalom: ki nyeri a négy állomást, tud-e valaki Grand Slamet produkálni, mekkora hatása lesz az összetettre a Négysáncnak. Ha adott a megfelelő pénzdíjazás, és a világkupát is feldobják egy-egy olyan miniturnéval, mint a Raw Air, biztosított a szezonok sikeressége."

diggins-tour.jpg

Fotó: Eurosport

Jauhojärvi is kiemelte a pénzügyi dolgokat. A nyereményalap a kezdetekben egymillió svájci frank volt, ez manapság hat-hétszázezres összeg körül mozog, míg a győztesek jutalma majd' a felére csökkent. "Ha növelnék a díjazást, löketet adhatnának a versenyzők motivációjának. Ugyanez a helyzet egyébként a világkupa-pontozással, aránytalanul nagy a súlya a Tour-győzelemnek, szemben például azzal a ténnyel, hogy a FIS a vk-ban immár négy éve nemcsak az első tíz, hanem az első húsz versenyző között oszt szét pénzdíjakat."
A Tour időpontjának megváltoztatása is szóba került, de ez nem jelentene lényegi megoldást. "Ha a nagy világversenyek utánra kerülne, szintén lennének hiányzók, ha közvetlen a vb vagy az olimpia előtt lenne a Tour, még több hiányzó lenne, mint manapság. Jelen pillanatban továbbra is a december végi-január eleji dátum a legmegfelelőbb."
Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Tourral, és jöhetnek-e még nagyobb gondok a következő kiírásokban, Jauhojärvi szerint mindenesetre vannak olyan pontjai az idénynek, amikben nagy potenciál rejlik. 
"A különböző miniturnék nagyon jók, főleg a szezon végén, amikor még nincs döntés az összetettben és a szakági világkupákban. Ilyenkor mind a távolsági menők, mind a sprinterek felszívják magukat, hisz a pénzdíjak mellé értékes pontok járnak. Ezek az állomások jelenthetik a sífutás egyik jövőjét."
részben via yle.fi
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35