Borzasztóan csúnya bukás árnyékolta be az első planicai versenynapot. Daniel-Andre Tande a próbasorozatban esett nagyot, és mentőhelikopterrel kellett elszállítani. Az első információk szerint nincs életveszélyes állapotban a norvégok sírepülő világbajnoka, de a biztonság kedvéért egyelőre mesterséges kómában tartják.


Az első planicai versenyt Ryoyu Kobayashi nyerte Markus Eisenbichler és Karl Geiger előtt, de sajnos Daniel-Andre Tande horrorbukása rányomta bélyegét a napra. A norvég síugró a próbasorozatban már az elugrás után elveszítette uralmát az ugrás felett, és egészen rémisztő balesetet szenvedett, hatalmas sebességgel csapódott a lejtőbe. Azonnal érkezett a mentőhelikopter, és azt követően, hogy közel fél órán át a sáncon ápolták, kórházba szállították a norvégot.
A FIS csütörtök délutáni közleménye szerint Tande a bukás után eszméletlen volt, a mentőben intubálták és mesterségesen lélegeztették. Miután stabilizálták az állapotát, a norvég versenyzőt Ljubljanába szállították, és ott látják el a továbbiakban. Tande orvosa szerint az első eredmények biztatóak, de a ma délutáni újabb tesztek után tudnak majd többet mondani.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
26/11/2022 - 15:05
FIS World Cup #Planica: Here's an update concerning the condition of Daniel Andre Tande after his crash in today's trial round.#skijumping #skiflying #FISskijumping #GetWellSoonDaniel pic.twitter.com/NORtPbCLE2— FIS Ski Jumping (@FISskijumping)
A norvég síugrók csapatvezetője, Clas Brede Braathen a norvég NFK televíziónak arról számolt be, Tande nincs életveszélyben, állapota stabil, de mesterséges kómában tartják péntekig, hogy elkerüljenek egy esetleges agykárosodást. Kulcscsonttörést szenvedett, illetve tüdeje károsodott. A norvégok megkönnyebbültek, miután úgy tűnik, Tande élete nem forog veszélyben, és nagyon hálásak az orvosi csapatnak, akik mindent megtesznek, hogy a legmagasabb szintű ellátásban részesítsék a norvég síugrót.
We wish Daniel a speedy recovery after his fall in Planica today. He has been admitted to a hospital in Ljubljana. You’re in our thoughts tonight, Danny ❤️❤️❤️ pic.twitter.com/6fPJQrYhoZ— Hopplandslaget 🚀 (@Norskijump)
Az utóbbi hírek nagyobb nyugalomra adnak okot, a baleset után ugyanis elég aggasztónak tűnt a helyzet, Karl Geiger nyilatkozata is erről tanúskodik.
"Azonnal tudni akartam, hogy mi történt. Azt mondták, nem tudják, hogy túléli-e. Nagyon megrémültem. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora ez a sánc. Életveszélyes. Remélem, hogy túléli, és nem szenved maradandó károsodásokat"-
mondta el a német.
Tande a kórházban állítólag már magától is tudott lélegezni, és csak biztonsági okokból helyezték mesterséges kómába.
A síugrócsalád természetesen egytől egyig jókívánságait küldi Tandénak, és mi is a legjobbakat, és mielőbbi felépülést kívánunk neki!
Cikkünket pedig frissítjük, amint újabb információk érkeznek Tande állapotáról! A következő közlemény ma délután várható!
Frissítés:
A norvégok szövetségi kapitánya, Alexander Stöckl a német ZDF kamerái előtt úgy fogalmazott, az első vizsgálatok alapján Tande nem szenvedett maradandó nyaki vagy agyi sérülést. Tandét szombaton próbálják felébreszteni. 
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49