Eddie, a sas nyomdokaiba lépne az a 13 éves brit srác, aki a kertjében felépített síugrósáncon készül a járvány miatt. A brit fiú nagy álma, hogy részt vehessen a 2026-os téli olimpián.


Eddie, a sas legendás történetét nem csak a síugrás szerelmesei ismerik. A brit versenyző az 1988-as calgaryi téli olimpia közönségkedvencévé vált, amikor a riválisoktól jócskán lemaradva tökutolsóként végzett, komikus szemüvegében mégis lelkesen ünnepelt. 2016-ban film is készült róla, ez pedig megihlette egy elszánt tizenéves honfitársát. A 13 éves George Brown példaképe útját követve, versenyezni szeretne a téli olimpián.
George Brown nagy rajongója a legendás Michael Edwardsnak. Az Eddie-ről készült film hatására szeretne kijutni a 2026-os téli olimpiára. A 13 éves srác nemcsak a levegőbe beszél, kőkemény munkát tesz bele nagy álma megvalósításába, és az egész család komoly áldozatokat hozott a cél érdekében. George édesapja gyakorlatilag egy edzőközpontot alakított ki házuk kertjében, és egy kisebb síugrósáncot is felépített, ahol fia kedvére gyakorolhat.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
A brit fiú tornászként kezdte, de kilenc évesen elszálltak azon álmai, hogy valaha is bekerüljön a brit torna válogatottba, ezért sportágat váltott, és síelőként próbálta ki magát. A síelés korábban is közel állt szívéhez, 18 hónaposan kapta meg első kis sílécét, a család pedig rendszeresen utazott sívakációra Szlovéniába. Versenyszerűen azonban csak öt éve síel Brown, mégis ő a legjobb brit alpesi síző jelenleg az U14-es korosztályban. A 13 éves srác Birminghamben, Közép-Angliában él, az ország azon részén, ahol nincsenek hegyek. A járvány miatt egyébként is bezártak a sípályák, így a családnak improvizálnia kellett. Kreatív megoldásokkal álltak elő, hogy edzésben maradjon az elszánt síző. Brown édesapja a kertben alakított ki edzésközpontot fia számára, síeléshez és tornához alkalmas eszközöket helyezett el, George műanyagon végzi el a szükséges mozdulatokat. Szerencséjükre, esett egy kis hó, így egy mini síugró sáncot is sikerült felhúzniuk.
A heti edzés 16 óra gimnasztikából és négy és fél óra műanyag pályán történő síelésből áll, a kertben felszerelt sáncon próbálja a síugró mozdulatokat imitálni.
„Amennyire csak tudom, megpróbálom imitálni azt, amit jelenleg nem tehetek meg, mint például a síelést a lejtőkön”- mesélt edzésprogramjáról George.- „Leginkább a fő izomcsoportokon próbálok dolgozni, arra erősítek, ahol még hiányzik belőlem az erő. Ezáltal felkészült leszek, mikor újra rendesen síelhetünk.”
A 13 éves sízőt az Eddie, a sas film inspirálta, ezután kapott kedvet a síugráshoz.
„Mindig is benne voltam az atlétikában és a tornában, de az Eddie, a sas megnézése arra ösztönzött, hogy síugró legyek”
- árulta el George.
„Hiányzik a versenyzés, hiszen ezért edzünk. Az az álmom, hogy a csúcsra jussak, de nyilvánvalóan rengeteget kell dolgoznom ezért”- tette még hozzá.

Jelenet az Eddie, a sas filmből

Fotó: Eurosport

A fiatal brit síző édesapja, Stuart mindenben támogatja fiát, mint az abból is kiderült, hogy felépített számára egy síparadicsomot az udvarra. Lenyűgözi, hogy az ifjú George mennyire elszánt, és milyen komoly munkát fektet bele álmai megvalósításába.
„Emlékszem, mikor 1988-ban láttam Eddie, a sast versenyezni. Sosem álmodtam arról, hogy olyan fiam lesz, aki egy nap talán szintén részt vehet az olimpián.”
A 13 éves síelő elhivatottsága egészen hihetetlen. Ne lepődjünk meg tehát, ha 2026-ban 33 évvel Eddie, a sas emlékezetes produkciója után újabb brit síugró mutathatja meg magát a téli olimpián. Persze, azt azért tudjuk, a szabályok változtak azóta, George-nak még igen sok lépést kell megtennie a kerti sánctól, hogy megvalósítsa nagy álmát. Sőt, ha alpesi síben a későbbiekben is korosztálya legjobbja tudna maradni, akkor talán nem is a sáncon próbálna meg boldogulni, hanem egy olyan sportágban, ahol azért a síugrásnál jóval eredményesebb Nagy-Britannia.
via dailymail.co.uk
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35