A német versenyzők megint lemaradtak az összetett győzelemről a Négysáncon. Geiger teljesítménye ugyan bíztató, de a csapat többi tagja csalódást keltően szerepelt, ez pedig a közeledő hazai világbajnokság kapcsán is felvet kérdéseket. 


"Csúcsformában egyszerűen verhetetlen. Ennek ellenére szerintem sikeres versenyt tudhatunk magunk mögött. Boldogok lehetünk a második hellyel."
Stefan Horngacher, a német síugró válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta ezt a kedden véget ért Négysáncverseny utolsó, bischofshofeni állomását követően. A sorozat immár harmadszor Kamil Stoch összetett győzelmével zárult, a korábban a lengyeleket is irányító edző nem véletlenül állítja, hogy az ugró a legjobb formájában verhetetlen. Azonban Stochtól kikapni hiába nem szégyen, változatlan marad a tény, hogy a német csapat ismét nagy reményekkel vágott neki a Négysáncnak, de mint 2002 óta mindig, ezúttal is összetett siker nélkül maradt.
Síugrás
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben
TEGNAP 17:43
A dobogó második fokát ugyan Karl Geiger remek szereplésével megszerezték a németek, a másik nagy esélyes Markus Eisenbichler azonban nem nőtt fel az elvárásokhoz, mögöttük pedig a csapat többi tagja is visszaesett korábbi formájához képest. Horngachernek ebből kell levonnia a tanulságokat, lehetőleg gyorsan, hiszen a február végi hazai világbajnokságig sok pihenője már nem lesz a csapatnak. 

Geigernek most már az első hely jön


A németek szereplésének fénypontja egyértelműen Geiger volt az idei versenyen. A 27 éves ugró megnyerte az első állomását Oberstdorfban, dobogós lett Bischofshofenben és mivel nagyobbat csak Innsbruckban hibázott, megszerezte az összetett második helyét is. Egy évvel azután, hogy harmadik helyen zárta a sorozatot, a fejlődés egyértelműen meglátszott a teljesítményén. Ezt emelte ki az Eurosport szakértője, az egykori szövetségi kapitány Werner Schuster is:

négysánc-németek-geiger.jpg

Fotó: Eurosport

"A legstabilabb német ugró, megérdemelten végzett ott, ahol. Remek példája a folyamatos fejlődésnek. Tavaly harmadik volt, idén második, meglátjuk tudja-e folytatni ezt a sorozatot." 
Bár a végső győzelemtől a pontok alapján messze volt, összességében Geiger is elégedett volt saját teljesítményével. Főleg azok után, hogy a verseny előtti hetekben elkapta a koronavírust, Bischofshofenben pedig azután lett dobogós, hogy innsbrucki rossz ugrásával lényegében elszállt az esélye a győzelemre.
"Boldog vagyok azzal amit elértem. Nem volt számomra könnyű Négysánc, voltak jobb és kevésbé jó pillanatok, de a vége pozitív lett. Örülök, hogy (a rossz innsbrucki ugrás után) mindent ki tudtam hozni magamból ismét."

Eisenbichler inkább felejtene 


Geiger számára tehát pozitív hangulatban zárult a torna, ugyanez azonban nem mondható el a németek másik esélyesének számító Eisenbichlerről. A 29 éves ugró remek szezonkezdést követően, az összetett világkupa második helyén állva vágott neki a versenynek, azonban egyik állomáson sem állt dobogóra, Bischofshofenben pedig a szörnyen elrontott ugrásának hála a második sorozatba sem jutott. Végül csak a 16. helyen zárta az összetettet. 
"Egyszerűen szar ugrás volt. Teljesen elrontott. Nem voltam olyan nyugodt, mint szerettem volna. Persze voltam már ilyen helyzetben, szóval így nézve ez a kudarc nagyban nem befolyásol. Lehúzok pár sört és visszatérek" - 
 fanyarul a verseny után.

négysánc-németek-eisenbichler.jpg

Fotó: Eurosport

Hol vannak a többiek?


Eisenbichler gyenge szereplése miatt önmagában főhetne Horngacher feje, a német csapat gondjai azonban itt nem érnek véget. A két top versenyző mögött ugyanis elég komoly a szakadék a kereten belül, a Négysánc alatt pedig mintha minden versenyző formája visszafejlődött volna a szezon elejéhez képest. Az összetett világkupában Pius Paschke és Martin Hamman is top15-ben kezdték meg a Négysáncot, a sorozatban azonban mindketten épphogy befértek a 30-ba. 
"Horngacher nem lesz tökéletesen elégedett a csapat teljesítményével. Azért sem, mert a sorozat előtt jobban nézett ki a dolog."
- mondta el Schuster is.
Hammanék gyengébb szereplésével a harmadik legjobb német az összetettben Severin Freund lett (27.), de a 32 éves ugró formája is messze van a legjobbjától és a kiegyensúlyozottságtól egyaránt. Márpedig a decemberi sírepülő vb-n szoros csatában még második csapatnak nagy szüksége van egy legalább stabil 3. és 4. tagra. Rövidesen jön a hazai rendezésű világbajnokság, Geiger és Eisenbichler jó szereplése pedig önmagában kevés lesz a remek formában ugró norvégok és lengyelek ellen. 

Nincs pihenő a vb-ig


Hiába a február végi időpont, az Oberstdorfi északisí-vb bizonyos szempontból már a versenyzők nyakán van. A síugró világkupa ugyanis a Négysáncot követően megállás nélkül rohan tovább, a nemrég édesapává váló Geigernek újszülött gyermekét sincs ideje meglátogatni a hétvégi titisee-neustadti verseny előtt. Ha pedig a törölt ázsiai világkupa állomásokat tényleg bepótolják egy lengyelországi versennyel, az azt jelenti, hogy a vb-ig már nincs üres hétvégéje a mezőnynek. 
Horngachernek így döntenie kell: bízik-e annyira a versenyzők formajavulásában, hogy minden állomáson elindítja a csapatot, vagy inkább beiktat egy edzőtábort, ezzel viszont Geiger és Eisenbichler esélyeit rontva a világkupa összetettjében? Nem egyszerű dilemma, amire a következő hetekben választ kell találnia szövetségi kapitánynak. 
részben Eurosport.de
Titisee-Neustadt
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben - videó
TEGNAP 17:39
Titisee-Neustadt
Geiger 141 méterig repült, riválisai megközelíteni sem tudták
22/01/2022 17:36