Drámai módon ért véget az oberstdorfi északisí-világbajnokság első síugró versenye. A női normálsáncos viadalt a szlovén Ema Klinec nyerte, de az osztrákok hivatalos óvást nyújtottak be, miután a zsűri az első sorozatot sáncrekorddal megnyerő, ezért a másodikban utolsóként ugró Marita Kramer előtt levitte a beülőt.


Mivel az idén az elmúlt évekhez képest jóval szorosabb a nőknél az összetett világkupa, számítani lehetett arra, hogy a világbajnokságon is lesznek izgalmak. A normálsáncos verseny végjátéka hihetetlenül érzelemdúsra sikerült, és a verseny után is van folytatása a történetnek.
Ema Klinec gyűjtötte be a világbajnoki aranyérmet, a szlovén lány korábban nem nyert vk-versenyt, de többször állt már dobogón, így nem lehet semmiből jött eredménynek nevezni a győzelmét. Második helyen a címvédő, de idén visszafogottabban teljesítő Maren Lundby zárt, a bronzérmet az a Sara Takanashi szerezte meg, aki 60 vk-elsőségnél és négy összetett világkupa-sikernél jár, nagy világversenyen azonban még nem sikerült nyernie. A verseny legnagyobb vesztese egyértelműen az osztrák Marita Kramer, aki az első sorozatban óriási, 109 méteres sáncrekordot ugrott, és ezzel féltávnál vezette a versenyt. A második sorozatban ő volt az utolsó ugró, a zsűri viszont meglepő módon, egy ugróval a vége előtt, pont Kramer előtt vitte lejjebb a beülőt. Az osztrák lány csak 98 méterig jutott, és kifejezetten gyenge stíluspontokat gyűjtött össze, így végül nemcsak a győzelmet szalasztotta el, de a dobogóról is lemaradt. A 19 éves versenyző könnyekben tört ki, megható látvány volt, ahogy a mezőny legrutinosabb versenyzője, Daniela Iraschko-Stolz vigasztalja fiatal honfitársát.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
TEGNAP - 15:05
Ő lett az első szlovén női síugró, aki vb-n érmes helyen végzett | Eurosport
A szlovén Ema Klinec bizonyult a legjobbnak a női síugrók normálsánc versenyén csütörtökön a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon. A 22 éves Klinec mögött a második helyen a 2018-ban olimpiai bajnok, 2019-ben vb-győztes norvég Maren Lundby, míg a harmadikon a japán Takanasi Sara végzett.
Az osztrákok utólag megóvták az eredményt, elfogadhatatlannak tartják, hogy a zsűri az utolsó ugró előtt, indokolatlanul lejjebb vitte a beülőt. Azzal próbálják alátámasztani igazukat, hogy a FIS szabályzatában az áll, zsűritávolság esetén meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e beülőmódosításra, Klinec 100,5 méteres ugrása a második sorozatban minimálisan ugyan, de elmaradt ettől.
„Van egy olyan szabály, mely alapján lejjebb lehet vinni a beülőt. De a sánc méretének 95%-át (azaz a zsűritávolságot) egyik ugrás sem érte el ebben a sorozatban. Miért kellett módosítani a beülőn? Marita a végén rosszabb szélviszonyok között ugrott, mint a többiek. 106 méteres a sánc, Klinec 100,5 métert ugrott, ez kevéssel, de elmarad a zsűritávolságtól. Feleslegesen ült össze a zsűri, és a beülőt sem kellett volna lejjebb vinni”- fejezte ki felháborodását a korábbi klasszis északi összetettező, az osztrák válogatott sportigazgatója, Mario Stecher.
„Nem az a célunk, hogy lenullázzák a végeredményt, hanem az, hogy azok az emberek, akik ma a zsűriben voltak, soha többé ne állhassanak ott fent
”- tette hozzá meglehetősen frusztráltan.
Azt azért meg kell említeni, hogy Klinec 100,5 méteres ugrása a FIS hivatalos adatai szerint megegyezik a zsűritávolsággal, így a valóban erősen vitatható döntést magyarázhatják ezzel a szélmesterek. Illetve nem csak zsűritávolság esetében lehet módosítani a beülőt.

000_93R97V.jpg

Fotó: Eurosport

„Nem volt fair, nehezen fogadom el ezt a döntést. Néhányan rosszul fognak aludni az éjszaka”- mérgelődött a verseny után az osztrákok szövetségi kapitánya, Harald Rodlauer az ORF kamerái előtt. „A zsűri döntése is közrejátszott a végeredmény kialakulásában, beleszóltak a versenybe.”
Majd némileg megenyhülve azért gratulált az érmeseknek, akik szerinte nem tehetnek az egész helyzetről, és megérdemelten végeztek a dobogón.
A történethez hozzátartozik, hogy noha valóban nehezen indokolható (- talán pont Kramer első sorozatban bemutatott sáncrekordjával lehetne-), hogy stabil körülmények között, miért változtatott beülőt a zsűri, az osztrák síugró érme leginkább a stíluspontokon ment el. Maga Kramer is emiatt mérgelődött a verseny után, nem a beülőmódosítás miatt.
„Ez egy gyengébb ugrás volt tőlem. Lekéstem az elugrást, és rosszul landoltam. Megérdemeltem a negyedik helyet. A beülőmódosításnak nem szabadott volna befolyásolnia. Előfordulnak ilyen dolgok”
- fogalmazta meg nagyon önkritikusan Kramer.
Az osztrák versenyző eléggé hadilábon áll a szerencsével az utóbbi hetekben. Remek szezonrajtjával és három világkupa-győzelmével sokáig vezette az összetett világkupát, a hazai, hinzenbachi vk-viadalon viszont ruhája miatt kizárták, múlt hétvégén a barcarozsnyói versenyekről pedig fals pozitív koronavírus-tesztje miatt maradt le. Annak ellenére sem állhatott rajthoz Barcarozsnyóban, hogy viszonylag hamar kiderült, hogy fals tesztről van szó. Ezzel elveszítette a vezetést az összetett világkupában, s viszonylag nagy hátrány gyűjtött be, a negyedik helyre csúszott vissza, és 151 ponttal marad el az éllovas szlovén Nika Kriznartól.

043_dpa-pa_210225-99-595794_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Az osztrákoknak gyorsan túl kell tenniük magukat a csalódáson, pénteken 17:30-tól ugyanis már a női csapatversennyel folytatódik a vb programja. A versenyt az Eurosport élőben közvetíti!
A vb további programja:
február 26 - női csapatverseny (17:30, Eurosport)
február 26 - férfi normálsánc, selejtező (20:25, Eurosport)
február 27 - férfi normálsánc, egyéni (16:20, Eurosport)
február 28 - vegyes csapatverseny (16:50, Eurosport)
március 2 - női nagysánc, selejtező (17:55, Eurosport)
március 3 - női nagysánc, verseny (17:05, Eurosport)
március 4 - férfi nagysánc, selejtező (17:20, Eurosport)
március 5 - férfi nagysánc, egyéni ( 16:40, Eurosport)
március 6 - férfi nagysánc, csapat (16: 50, Eurosport)
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
TEGNAP - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
TEGNAP - 10:49