Óriási meglepetésre Piotr Zyla 

nyerte

 a férfiak szombati normálsáncos síugró versenyét az oberstdorfi világbajnokságon. A 34 éves lengyel ezzel a sportág legidősebb világbajnoka lett. A mindig vicceskedvű versenyző folyamatos nevetésével és "zseniálisabbnál zseniálisabbra" sikerült interjúival a mezőny talán legőrültebb síugrója, vb-győzelme után sem hazudtolta meg önmagát.


Az, hogy lengyel siker született az oberstdorfi világbajnokság normálsáncos síugró versenyén, egyáltalán nem meglepő. Arra viszont, hogy a 34 évesen két világkupa-győzelemmel álló Piotr Zyla nyer világbajnoki aranyérmet, még saját csapattársai és a szövetségi kapitány sem számítottak. Egyedül Zyla volt az, aki érezte magában a jó eredményt, a verseny után többször is hangoztatta, annyira jól érezte magát, hogy már előre megmondta, ha ilyen jó passzban van, képtelenség, hogy ne nyerje meg a viadalt.
„Nem tudom, nem tudom. Ma nagyon jó napom volt, de még milyen jó. Minden jól ment, még az ugrás is. Hihetetlen! De nagyon sok energiám volt ma. Mondtam is, hogy szuper lesz ez a nap. Kimentem a sáncra, fel voltam pörögve. Megmondtam, esélytelen, hogy ne nyerjek. Muszáj nyernem”-
foglalta össze a lengyel Eurosportnak teljes eksztázisban a friss világbajnok közvetlenül a verseny után. Majd azt is hozzátette, reggeltől fogva tele volt energiával, és gitározással hangolt az ugrásokra.
Síugrás
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben
TEGNAP 17:43
Az egyébként is mindig meglehetősen vidám Zylával alig lehetett bírni élete győzelme után, teljesen felpörögve száguldozott végig a riporterek során, és alaposan bemutatta, hogy nem túl nagy rajongója a sabloninterjúknak.
„Nem tudom, miről akartak velem beszélni. Én csak azt üvöltöttem, hogy "Aaaaa!", mire ők: "milyen volt?", én: "Aaaa!", ők: "Miért ugrottál ilyen jól?", én 'Aaaaaa!", na ezt valahogy ők lefordították, és minden rendben volt”
- elemezte ki interjús ámokfutását a világbajnok.
Zyla egyébként azt is elárulta, hogy legjobban Markus Eisenbichler gratulációja tetszett neki, aki egy „Aaaaaaaaaaaaaaa!"-val nagyon jól eltalálta a lengyel lelkiállapotát. Zyla és Eisenbichler egyébként már korábban kialakítottak egymás között egy saját kommunikációs formát, de erről majd később.
Zyla a számtalan „sokatmondó” interjú mellett zenei tehetségét is bemutatta, mikor az egyik lengyel TV-csatorna kamerái előtt belekezdett a We Are The Champions éneklésébe.
„Az övé mellett van a szobám, már most tudom, hogy éjszaka semmit sem fogok aludni”- jegyezte meg viccesen Dawid Kubacki, utalva Zyla energiamennyiségére a nagy győzelem után.
Különösen nagy bravúr Zylától, hogy elbírta azt a terhet, hogy ő nyerte az első sorozatot, és utolsó ugróként kellett biztosítania az érmet. Ennek ellenére elég viccesen fogta fel ezt a szituációt. Tisztán kivehető volt, hogy Zyla mosolyogva ült ki a sáncra, mint elmondta, fogalma sincs, mi járt akkor a fejében.
„Mosolyogni akartam, de nem tudom miért. Azt gondoltam magamban: na jól van, senki sincs mögöttem, én jövök, én zárom a sort, a végén full gázzal akarok menni, amennyim csak van. Ráadásul nem voltam ideges, mert…nem tudom, miért nem, ha, ha! Full gázzal kell menni, egyszer élünk, nem?”-
fogalmazta meg szokásos stílusában. 
De picit komolyabbra fordítva a szót, Zyla a mezőny egyik legrutinosabb versenyzője, és hihetetlenül nagy utat járt be egy ekkora egyéni sikerig. Miként az is érdekes, hogy Malysz és Stoch mögött mennyire megerősödött a lengyel csapat, nem csak a csapatversenyeken, hanem egyéniben is több, igen komoly győzelmet elérő versenyzőjük akad. A jövő szombati csapatversenyre három egyéni világbajnokkal állhatnak ki (hacsak Stekala meg nem nyeri a nagysáncot, feltornázva ezt a számot négyre:) ), ezt egyik együttes sem mondhatja el magáról. (Ha a németeknél Freund bekerülne a négyesbe, és Geiger sírepülő vb-címét is beszámítjuk, akkor ők is három egyéni világbajnokkal állhatnának ki.)

Sokáig szenvedett egy technikai hiba miatt


Zyla nagy tehetségnek számított a juniorok között, csapatban Kamil Stochhal közösen szerzett vb-ezüstérmet. 2006-ban 19 évesen Sapporóban debütált a világkupában, rögtön két pontszerző helyezéssel. 2011-ben, mikor Adam Malysz visszavonult, sokan nem is Stochban, hanem Zylában látták a nagyobb fantáziát. Noha Stoch már akkor is eredményesebb versenyző volt, és végül Zyla sosem jutott olyan magasra, mint fiatalabb honfitársa.
2013-ban szerezte meg első világkupa-győzelmét Zyla, Oslóban Gregor Schlierenzauerrel holtversenyben állhatott fel a pódium legmagasabb fokára. Majd pár nappal később Planicán pályafutása második dobogójának örülhetett.

043_dpa-pa_210227-99-620856_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Ezt követően viszont nem nagyon jöttek számára az eredmények, három gyenge szezon következett. Leginkább egy technikai hiba nehezítette meg a dolgát, furcsa kiindulópozíciója miatt métereket hagyott bent egy-egy ugrásban. A lengyel csapaton belül púposnak nevezték el azt a látványosan előnytelen pozíciót, mellyel Zyla elindult a sáncról. A helytelen technika korlátozta sebességét, és megnehezítette az elugrást a sáncasztaltól. Mikor 2016-ban Stefan Horngacher átvette a lengyel csapat irányítását, rögtön azzal indított, hogy átalakította Zyla stílusát. Ennek hamar meg is lett az eredménye.

Vb-bronzérem és csapatarany, de az olimpiai szezon nem sikerült


Zyla a 2016/17-es szezonban második helyen zárt a Négysáncverseny összetettjében, majd bronzérmet szerzett Lahtiban a világbajnokságon, a nagy sikertől annyira fellelkesült, hogy a verseny után a legegyszerűbb újságírói kérdésekre sem tudott válaszolni. Pár nappal később pedig tagja volt annak a négyesnek, mely Lengyelország első világbajnoki csapataranyérmét gyűjtötte be.
A következő idény azonban nem sikerült túl jól számára, magánéleti problémákkal is küzdött. Ott volt a phjongcshangi téli olimpián, de a csapatversenyben nem került be a lengyel kvartettbe, így lemaradt az olimpiai bronzéremről.
„Voltak nehéz pillanatok a pályafutásomban, főleg az elején. Akkor azt hittem, hogy abbahagyom a síugrást. Szeretnék tovább dolgozni, és még jobb eredményeket elérni. Folyamatosan dolgoznod kell magadon, ha elérsz egy bizonyos szintet, és megelégszel vele, akkor gyorsan elveszítheted a fonalat”-
mondta a csalódást keltő 2017/18-as szezon után Zyla.
Ezt követően összeszedte magát, és újra elkezdett jó eredményeket hozni. Többször felállt a dobogóra (összesen 17 alkalommal), s 2020-ban pályafutása második vk-versenyét nyerte meg a kulmi sírepülősáncon, illetve az összetett világkupában is rendszeresen a top 10-ben zárt. A világbajnoki aranyérem azonban eléggé távolinak tűnt.

043_dpa-pa_210227-99-620868_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Nem az érmekért, hanem az érzésért ugrik


Zyla látványosan lazára veszi a versenyeket, már-már ikonikussá vált furcsa nevetése egy-egy ugrás után. Az interneten is megannyi videó kering a lengyel legviccesebb megmozdulásairól.
„Talán picit furcsán hangzik, de nem trófeákban és érmekben gondolkozom. Inkább magáról az élményről szól, hogy ezt a sportágat űzhetem. A síugrás picit olyan, mint a puzzle, rengeteg apró elem van, mely befolyásolja, hogy jól sikerül-e az ugrás. Leginkább rajtad múlik, hogy össze tudod-e rakni az apró darabokat. Ha úgy felépíted a dolgokat, hogy minden összeálljon, az nagy elégedettséget okoz, és még jobban felpörögsz”- fogalmazta meg korábban mottóját.
Az biztos, a normálsáncos versenyen minden nagyon összeállt Zyla számára, tényleg kifogott egy tökéletes napot, és mindent helyre rakott.

Harc egy doboz sörért, Eisenbichlerrel szavak nélkül is megértik egymást


Hihetetlen figurája a síugrásnak Zyla, egészen természetesen viselkedik a kamerák előtt, és mindig kapható egy kis tréfára. A Négysáncverseny során, miközben Kamil Stoch a végső győzelemért és az arany sasért hajtott, egy hasonlóan komoly, de jóval kevesebb figyelmet kapó csata is zajlott a lengyel csapat háza táján. Az összetett ötödik helyezésért Zyla és Stekala küzdöttek meg egymással, akik fokozva a tétet, az arany sas helyett egy másik aranyszínű madárról elnevezett sörért vívtak kőkemény csatát, melyet végül Zyla nyert meg, de a jutalmon testvériesen megosztoztak.
Az a videó is nagy sikerrel járta körbe az internetet, mikor Zyla és Eisenbichler mindenféle nyelvi korlátot feloldva, egy meglehetősen sokrétegű beszélgetést folytatott le egymással. Barátságuk azóta is megingathatatlan:)
Titisee-Neustadt
Újabb győzelmével tovább növelte előnyét Geiger az összetettben - videó
TEGNAP 17:39
Titisee-Neustadt
Geiger 141 méterig repült, riválisai megközelíteni sem tudták
22/01/2022 17:36