A szombati rukai versenyen már egy vaskos meglepetést elkönyvelhettünk a kvalifikáció során, hiszen a tavalyi összetett győztes Granerud nem fért be a legjobb 50-be, így nem is indulhatott élesben. Ezzel jó nagy hátrányt szedhet össze a vetélytársaival szemben, elsősorban Karl Geiger nyert nagyot, hiszen Kobayashi Ryoyut a múlt hétvégén az egyik orosz versenyről kizárták.

Az első sorozatra nyugodt szélben került sor. A negatív meglepetést ezúttal is a lengyelek hozták, a 6 ugrójukból mindössze ketten jutottak tovább a második sorozatba. Dawid Kubackinak már a kvalifikáció alatt rezgett a léc, de a 48. hely elég volt a szombati indulásához. 124 méteres első ugrása viszont nem volt elég hozzá, hogy továbbjusson a pontszerzők közé. Saját elmondása szerint az elugrás időzítésével akadnak komoly gondjai, anélkül pedig igen nehéz komoly távolságot összehozni.
Az első sorozatban a szlovénok hozták a jobbnál jobb ugrásokat, elsőnek Timi Zajc jutott 141 méterig, Anze Lanisek pedig az ugyanilyen hosszú ugrásával vezetett a második ugrások előtt.
Titisee-Neustadt
Geiger 141 méterig repült, riválisai megközelíteni sem tudták
12 ÓRÁJA
A zsűri tartotta magát ahhoz, hogy nem engedett túl nagy ugrásokat, ezért ahogy elkezdtek a zsűripont körül érkezni a versenyzők, rögtön előbbre hozták a beülőt. Végül ebből profitáltak a legjobb ugrók, Kobayashi jóval kisebb ugrással is a második helyről várhatta a folytatást.

https://i.eurosport.com/2021/11/27/3261574.jpg

Azt a második sorozatot, amibe már nagyon is jelentősen közrejátszottak a változó szélviszonyok. Erős hátszél fújt be, így sok várakozásra kényszerültek a versenyzők, akik pedig le tudtak jönni, azoknak sem volt sok köszönet az ugrásaikban. Sokan még a 100 métert sem érték el, természetesen feljebb is került hamar a beülő. Sajnos a norvégok sem jártak jól, Daniel Andre Tande mindössze 90 méterig repült másodjára. Amikor már kezdtünk magunkba zuhanni érkezett a svájci Killian Peier és megmutatta, hogy lehet messzire repülni és a 141.5 méteres ugrásával jelentőset lépett előre.
Végül, aki át tudta venni tőle a vezető helyet, az a sárga mellényben ugró német, Karl Geiger volt. Ő az első sorozatban 8-ként zárt, ezért egy 129 méter hosszú ugrással meg tudta előzni a svájcit. A kamerák előtt még átöltözni sem volt ideje, mert az osztrák Stefan Kraft minimális különbséggel, mindössze 0.2 ponttal megelőzte. Jan Hörlt megzavarhatta, hogy még a sáncon is a kötésével bíbelődött, végül nagyon elrontotta a második kísérletét.

Karl Geiger

Fotó: Imago

Markus Eisenbichler viszont ma megint a szebbik arcát mutatta, két stabil ugrással fel is ért a dobogóra. Oda, ahonnan végül lemaradt a nagyon elrontott második kísérletet produkáló Johansson és Zajc is. Az utolsó két ugró Kobayashi és Lanisek végül nagyon megküzdött a győzelemért. A japán az egész versenyen a legmesszebbre szállt, a 143 méterrel pedig a szlovén nem tudta felvenni a versenyt. Másodjára is elérte ugyan a 140 métert, de ezzel is csak az ezüstöt tudta elcsípni.

A japán Kobayashi a nap legnagyobb ugrásával verhetetlen volt


A japán Kobayashi Ryoyu ezzel a szezonban már megszerezte az első győzelmét, de az összetettben kapaszkodnia kell a múlt vasárnapi nullázása után. A németek eddig remekül szerepelnek, Geiger és Eisenbichler jó formában kezdte az idényt. A norvégok és a lengyelek viszont nagyon hullámzó teljesítményt nyújtanak eddig, ha a hagyományaikhoz méltó eredményeket szeretnének hozni idén is, akkor nagy javulásra lesz szükségük.

Eredmények:
1. Kobajasi Rjoju (japán) 324,5 pont (138,5 méter/143,0 méter)
2. Anze Lanisek (szlovén) 318,9 (141/140)
3. Markus Eisenbichler (német) 304,4 (136,5/132)
Az összetett vk állása 3 verseny után (még 25 van hátra): 1. Karl Geiger (német) 225 pont, 2. Kobajasi 180, 3. Halvor Egner Granerud (norvég) 160
Síugrás
Karl Geiger Titisee-Neustadtban és a világkupában is az élre ugrott
12 ÓRÁJA
Peking 2022
A normálsáncos bajnok is koronavírusos, több favoritnak is veszélyben az olimpiája
TEGNAP 18:50