Noriaki Kasai nem került be a japánok idei világkupa-csapatába, így nem láthattuk versenyezni őt a szezonban. A 48 éves síugró természetesen csalódott emiatt, de ennek ellenére sem gondolkozik a visszavonuláson. Sőt, egyre merészebb terveket fogalmaz meg a fejében.


Már az elmúlt szezon sem sikerült túl jól a japánok korrekordere, Noriaki Kasai számára, hiszen világkupapontot sem szerzett 2019/20-ban. A mostani világkupa-sorozat pedig már a japán síugró nélkül zajlott le, gyengébb formája miatt ugyanis nem válogatták be a japán csapatba. Miután a járvány miatt a szapporói versenyek elmaradtak, Kasai azt a lehetőséget is elbukta, hogy a hazai kvótának köszönhetően induljon vk-viadalon.
A 48 éves síugró a japán háziversenyek mellett egyetlen Kontinentális Kupa hétvégén vett részt, decemberben Engelbergben egyik versenyen sem fért be a legjobb 30-ba. Ami még inkább aggasztó lehet számára, hogy egy március elején Szapporóban rendezett FIS-versenyről úgy hozott el egy 19. és 7. helyezést, hogy a mezőnyben csak japán ugrók indultak el. Nagyon messze áll tehát attól Kasai, hogy visszaverekedje magát a japán csapatba.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
26/11/2022 - 15:05

NKasai.jpg

Fotó: Eurosport

Jelentős javulásra lenne szükség ahhoz, hogy jövőre újra láthassuk a síugrás legendáját, ő azonban meglehetősen optimista, nem akar visszavonulni, és olimpiai álmairól sem mondott le. Keményen edz azért, hogy ott legyen a 2022-es pekingi téli olimpián.
A japán síugró korábban már beszélt arról, hogy ha 2030-ban Szapporo kapná az olimpia rendezésének jogát, akkor 57 évesen is rajthoz állna ott, utóbbi megszólalásaival ezt is megfejelte, és feldobta, hogy 60. életévét betöltve is szívesen ugrana.
"Pekingben az ötvenedik életévemben lennék, az olaszországi olimpia alatt az ötvennegyedikben, ha Japán megkapja a rendezés jogát, Szapporóban az ötvennyolcadikban. Ha megadatik nekem, hogy részt vegyek, az kimagasló tett lenne. Igen, én szeretnék a 60 évesen is aktív síugró Noriaki Kasai lenni"
- idézte a lengyel skijumping.pl a japán NowVoice által készített beszélgetés alapján a japánt.
Kasai 1992-ben Albertville-ben debütált az ötkarikás játékokon, 1994-ben Lillehammerben, 1998-ban Naganóban, 2002-ben Salt Lake City-ben, 2006-ban Torinóban, 2010-ben Vancouverben, 2014-ben Szocsiban és 2018-ban Phjongcshangban is ott volt, nyolc különböző olimpián vett tehát részt. El sem kell mondani, hány rekordot döntene meg, ha 2030-ban is versenyezne. Legjobb olimpiai eredménye 2014-es ezüstérme Szocsiból.

053_AR-210211KASAI002.jpg

Fotó: Eurosport

Kasai annak ellenére, hogy idén nagyon messze volt a kerettagságtól, többször is arról beszélt, hogy fizikailag erősnek érzi magát, és inkább technikai apróságok hiányoznak a jobb ugrásokhoz.
„A fizikai állapotom jó. Továbbra is a legjobbamat próbálom nyújtani, hogy megdöntsem a rekordjaimat. Harcolok tovább, 2022-ben Pekingben a kilencedik olimpiai indulásom a cél. Ha az embernek célja van, az arra fordított idő nem pazarlás”-
mondta el Kasai még az engelbergi Kontinentális Kupa előtt.
A mezőny nagy része kora alapján Kasai fia lehetne, a 48 éves japán ennek ellenére nem gondolja úgy, hogy az okoz nehézséget számára, hogy fel kell vennie a versenyt a fiatalokkal.
„Nem nehéz a fiatalokkal konkurálni, hiszen nekik is gondot okoz azért, hogy legyőzzenek engem. A fiataloknak még keményebben kell dolgozniuk, hogy jobbak legyenek nálam”- jegyezte meg Kasai.
A japán síugró azt azért bevallotta, az utóbbi időben egyre gyakrabban küzd térd-, és hátfájdalmakkal, de nem érzi túl idősnek magát az ugráshoz. Ha jövőre aranyérmet nyerne az olimpián, akkor sem vonulna vissza utána.
Kisebbfajta csoda kellene, hogy Kasai jövőre ott legyen az olimpián. A japánok csapatszinten elég erős világkupa-szezont futottak, a 48 éves síugrónak alaposan fel van adva tehát a lecke. Kasai azonban többször bizonyította, hogy képes legyőzni a biológia törvényeit, úgyhogy ki tudja, a japán legenda esetében tényleg bármi megtörténhet.
részben viavia és via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49