Koronakáosz, szél és komoly izgalmak: 69. alkalommal is elindult a Négysáncverseny. Az újévi viadal előtt összegyűjtöttük a legérdekesebb nyilatkozatokat, posztokat.


Hazai győzelemmel kezdődött a 2020/21-es Négysáncverseny: Karl Geiger nyert Oberstdorfban, másodikként Kamil Stoch végzett, a harmadik helyen az a Marius Lindvik zárt, aki fogfájdalmak miatt időközben már ki is szállt az összetett győzelemért folyó harcból, Garmisch-Partenkirchenben ugyanis nincs ott a mezőnyben.
Másképp is alakulhatott volna az oberstdorfi végeredmény, Karl Geiger és Kamil Stoch is közel álltak ahhoz, hogy el se indulhassanak a Turné első versenyein. Geiger két hete, kislánya születése után pozitív koronavírus-tesztet produkált, amely csak pár nappal a Négysánc előtt váltott negatívra. A lengyeleket pedig Muranka pozitív tesztje miatt a selejtező napján zárták ki, de egy nappal később mégis engedélyezték indulásukat, miután Muranka és a többi lengyel síugró is negatív teszttel szolgált.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
Teljes káosz a Négysáncversenyen: mégis indulhatnak a lengyelek | Eurosport
Hétfőn, a selejtező előtt néhány órával érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint koronavírus-eset miatt a teljes lengyel síugró válogatott karanténba került, és nem indulhatnak el a Négysáncverseny első, oberstdorfi állomásán. Az újratesztelések során azonban mindegyik lengyel ugró tesztje negatív lett, így egy kaotikus nap után, kedd reggelre hivatalossá vált, hogy mégis elindulhatnak Oberstdorfban.

A karanténból szabadulva nyert Geiger


Geiger a karanténból kiszabadulva nyerte meg a Négysánc nyitóállomását, igazi hullámvasút volt számára az elmúlt pár hét.
„Az elmúlt hetek után egyszerűen fantasztikus érzés itt nyerni. Alig hiszem el. Fent és lent is voltam mostanában: először a sírepülő-vb, majd a kislányom megszületése, aztán a korona-tesztem, és utána ez a győzelem. Ha még nézők is lennének, tökéletes lenne”- ünnepelt Geiger.

Kizárás, majd dobogó


A mozgalmas órákról Kamil Stoch is tudna mit mesélni. A selejtező napján úgy tűnt, már a verseny előtt eldől, hogy idén nem lesz belőle Négysánc-győztes, másnap viszont már a dobogón állt, és bejelentkezett az Aranysasért. Stoch számára különösen jó előjel ez az oberstdorfi második hely, eddig mindig megnyerte a Négysáncversenyt, ha dobogós volt a nyitóállomáson.
„Jól érzem magam, fantasztikus nap volt. Nem szeretnék arról beszélni, hogy mi történt előtte. Csak megköszönöm az edzőknek és a Lengyel Síszövetségnek, hogy harcoltak értünk. Remélhetőleg ez az eset felfedi a hibákat a rendszerben, és ehhez hasonló nem történik többet. Boldog vagyok, hogy lehetőséget kaptunk a versenyzésre”- mondta a verseny után Stoch.

A címvédő apuka lett


A címvédő Dawid Kubacki nem kezdett olyan jól, mint tavaly, a 15. helyen zárt Oberstdorfban. Aligha bánkódik azonban emiatt, a verseny napján ugyanis megszületett kislánya.
„A próbasorozat előtt született meg a kislányom, úgyhogy már a verseny előtt tudtam, hogy megszületett. Régóta vártunk már rá, nagyon boldogok vagyunk”- mondta mosollyal az arcán.

Granerud és egy érdekes fogadás


Halvor Egner Granerud szezonbeli öt győzelemmel érkezett meg a Négysáncra, a dobogóra viszont ezúttal nem fért fel, a negyedik helyen zárt, de nem nagy a lemaradása az összetettben. A norvégnak remekül megy idén, és még arra is maradt ideje, hogy emlékeztesse édesanyját egy két évvel korábban talán túlságosan is könnyelműen megtett fogadásra. Granerud édesanyja két évvel ezelőtt megígérte fiának, ha az élre áll összetettben, és magára öltheti a sárga trikót, akkor befesti sárgára a haját. Mint tudjuk, Granerud hetek óta vezeti az összetettet, anyuka pedig tartotta is a szavát.
„Láttam róla egy sítúrán készült képet, és nagyon sárga volt a haja, kissé lesokkolt”- értékelte ki az eredményt Granerud.

Eisenbichler leszúrta a szervezőket, és édesanyjára is ráhozta a frászt


Markus Eisenbichlernek a verseny után magyarázkodnia kellett kissé, amiért elég kritikus hangnemet ütött meg az oberstdorfi szervezőkkel szemben a selejtező után. A német arra panaszkodott, hogy nagy volt a fejetlenség, az ugróknak sokat kellett várniuk, például a lifteknél. Megjegyezte, a szervezés nem volt Négysánchoz méltó, a többi világkupa-versenyen jobban kezelték a koronavírus-miatt kialakult helyzetet. Természetesen a németek nem örültek, hogy pont egy hazai versenyző kritizálja a rendezést, Eisenbichler bocsánatot is kért túl erős szavaiért.
A német számára maga a verseny is elég mozgalmasra sikeredett. Ahhoz képest, hogy az összetett egyik nagy favoritjaként érkezett, az első sorozatban majdnem teljesen elszállt, a második sorozatban viszont egy sáncrekord közeli ugrással a 27.-ről az 5. helyig zárkózott fel. Nem csoda, hogy szülei alig bírták végignézni a versenyt!
„Remélem, máskor nem sikerül ennyire izgalmasra. Anyukám írt nekem, hogy az első sorozat után kis híján szívinfarktust kapott. Garmischban megpróbálok egyszerűen csak két jó ugrást összehozni, és meglátjuk, mi jön ki belőle”- fogalmazta meg az összetett világkupa második helyezettje.

Eisenbichler-4sánc.jpg

Fotó: Eurosport

Kraft úgy érzi, nem volt szerencséje


Stefan Kraft idén folyamatosan problémákkal küzd, hátfájdalmai és koronavírus-fertőzése miatt alig versenyzett ebben a szezonban. A Négysáncon azonban elindult, s ha már rajthoz állt, eddig nem is szerepel rosszul, szép csendben ott ólálkodik az Aranysas körül. Oberstdorfban a 6. helyen végzett, úgy, hogy a verseny után arra panaszkodott, hogy szerencsétlen körülmények között kellett ugrania. A második sorozatban Kraft Eisenbichlerhez képest két beülővel lejjebbről indult, és a hátszél is jóval erősebb volt nála, mint mondjuk a dobogós Geigernél vagy Lindviknél.
„Az ugrásaim szenzációsak voltak. Nyolc pont plusz (szélkompenzáció), miközben Eisei (Markus Eisenbichler) 0 pontot kapott két beülővel feljebbről, ez azért így egy kicsit nehéz. A feltételek nem egészen voltak igazságosak”- panaszkodott az ORF-nek Kraft.

A kvaliban kiesett, a versenyen top 10-ben zárt


Az oberstdorfi verseny egyik legérdekesebb szereplője volt Ziga Jelar. A szlovén nem élte túl a selejtezőt, a lengyelek körül kialakult helyzet miatt azonban mégis elindulhatott a versenyen. Ezt olyannyira sikerült kihasználnia, hogy végül pályafutása egyik legjobb eredményét érte el, és a 10. helyen zárt. Jelar tudja jól, hogy komoly szerencséje volt, a közösségi médiában meg is köszönte a lengyeleknek, hogy „átalakíttatták” a menetrendet.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon 𝓩̌𝓲𝓰𝓪 𝓙𝓮𝓵𝓪𝓻 (@zigajelar) által megosztott bejegyzés
Az újév első napján 13:25-től kezdődik az Eurosport élő közvetítése Garmisch-Partenkirchenből! A nap végére minden bizonnyal az is jobban kitisztul, kik lesznek harcban az összetett győzelemért.
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35