Az oberstdorfi nagysáncot nagyon jól ismerik a síugrók, hiszen évről évre itt indul a Négysáncverseny. Decemberben Karl Geiger nyerte a Négysánc oberstdorfi állomását, a most zajló hazai vb-ről pedig normálsáncon ezüst-, vegyescsapatban aranyérmet hozott el. Az idén nagy versenyeken rendre jól teljesítő Geiger a világbajnokság legeredményesebb síugrója lehet, ha a vb második fele is olyan jól sikerül számára, mint az első. De mire megy vajon kedvenc sáncán?


A tavalyi szezon egyik legstabilabb ugrója volt Karl Geiger. Folyamatosan hozta a top 10-es eredményeket, tizenegyszer állt dobogón, és gyakorlatilag alig akadt rontott versenye, nem véletlenül zárt második helyen az összetett világkupában. Idén sokkal hullámzóbb a vk-teljesítménye, csak a 10. helyen áll összetettben, és nem egyszer előfordult, hogy kicsúszott a legjobb 10-ből. Különösen aggasztó volt a németek számára, hogy egy hónappal a vb előtt, Klingenthalban, hazai sáncon gyengélkedett, és egyik versenyen sem szerzett pontot. Ez utoljára 2019 januárjában esett meg vele. De egy héttel később Zakopanéban is két 20-on kívüli helyezést hozott csak össze, a barcarozsnyói hétvégén azonban megállította ezt a rossz szériát, és dobogóval hangolt a vb-re.
A nagy eseményeken egészen kiemelkedően teljesít idén Geiger. Világbajnoki címet szerzett a sírepülő-vb-n, pedig nem tartozik a mezőny legjobb sírepülői közé, a Négysáncverseny összetettjében második helyen végzett, úgy, hogy megnyerte a nyitóállomást, és eddig az oberstdorfi vb-n sincs oka szomorkodni. Normálsáncon második helyezés, aranyérem vegyescsapatban: ennél sokkal jobb vb-kezdésről aligha álmodozott a német. Meglátjuk, hogy nagysáncon folytatja-e remek sorozatát, ha igen, azzal ő lehet az egyetlen ugró, aki idén minden nagy versenyen a dobogón végez.
Titisee-Neustadt
Egy nagy esélyes és az egész csapata bukhatja az olimpiát egy pozitív koronavírusteszt miatt
3 ÓRÁJA

Karl-Geiger.jpg

Fotó: Eurosport

A német síugró szezonját unalmasnak nehezen lehetne nevezni: világbajnoki cím sírepülésben, kislánya megszületése, COVID-fertőzés, a karanténból kiszabadulva győzelem a Négysánc nyitóállomásán, második hely az összetettben, közepes vk-helyezések, versenyek, ahol nem szerez pontot, világbajnoki érmek, volt itt minden, meglátjuk, a nagysáncos versenyen a hullámvasút merre viszi őt.
Geiger oberstdorfi síugró, tehát duplán hazai számára ez a vb, és a sáncot is mindenki másnál jobban ismeri talán. Már gyermekként rendszeresen ott állt a nézőtéren Oberstdorfban, mikor a síugrók megkezdték a Négysáncversenyt, különösen Martin Schmitt 1998-as és 2000-es győzelmére emlékszik vissza szívesen. Mikor december végén a Négysáncversenyen leugrottak a versenyzők, Geiger megnyerte a versenyt. Két évvel ezelőtt a seefeldi vb-n nagysáncon és most normálsáncon is ezüstérmet szerzett, egy lépésre van tehát az aranyéremtől, és a pénteki versenyen is egyértelműen az esélyesek közé tartozik.
„Tudom, hogy ha jó napot fogok ki, harcban lehetek a legjobb helyekért”- mondta el Geiger, aki hozzátette azt is, a Négysánc oberstdorfi versenye hónapokkal korábban volt, nem lehet belőle sok tanulságot levonni, de azért jó érzés feleleveníteni győzelmét.

vegyescsapat.jpg

Fotó: Eurosport

Két évvel ezelőtt olyan szempontból hasonló helyzetben volt a mezőny, hogy a seefeldi vb-n is a Négysánc egyik helyszínén rendezték a nagysáncos versenyt. Innsbruckban az a Markus Eisenbichler nyerte a világbajnokságot, aki pár hónappal korábban pont a Bergiselen veszítette el esélyét a Négysánc összetettjére. A versenyt akkor magabiztosan megnyerő Ryoyu Kobayashi pedig lemaradt a vb-n a dobogóról.
A szezonban a világkupa-viadalokat domináló Halvor Egner Granerud koronavírus-fertőzése miatt kiesett a vb küzdelmeiből, a mezőny nagyon szoros, tényleg nüanszokon múlhat, hogy kinek jön ki a legjobban a lépés. Nincs kiemelkedő esélyes, sokan odaérhetnek az aranyéremért. A próbaugrások és a selejtező során Geiger nem ugrott extra jól, még a németek közül sem ő volt a legjobb, Markus Eisenbichler eddig jobban teljesített nála. Piotr Zyla normálsáncos győzelme persze jól mutatja, hogy csak a verseny számít. Miként azt is hozzá kell tenni, hogy Geiger a normálsánc előtt sem végzett a legjobb 10-ben a kvaliban.
Izgalmas versenyre lehet számítani, melyet az Eurosport 16:40-től élőben közvetít!
Peking 2022
A norvégok olimpiai bajnok síugrója elkapta a koronavírust
18/01/2022 18:02
Zakopane
Lindvik sorozatban másodszor nyert, Kobayashi hibázott, Granerud kiszorult a top3-ból
16/01/2022 17:34