Évek óta egyre gyengébben szerepelnek a világkupában az olasz ugrók, a fejlesztések elhanyagolásával pedig nem is várható változás a közeljövőben.

A világkupa visszatért! Karl Geiger és Halvor Egner Granerud 1-1 győzelemmel ott folytatták, ahol az előző idényben abbahagyták, a lengyelek beragadtak az oroszországi nyitányon, de Kamil Stoch azért szokásához híven zárkózott egy nagyot a szombati versenyen. Vagyis bőven akadt esemény azok körül, akik ott voltak Nizhny Tagilban, mégis szemet szúrhatott, hogy valaki a megszokott szereplők közül hiányzott: az olasz ugrókat ezúttal hiába kerestük a mezőnyben.
Ezzel persze nem a főszereplőit vesztette el a show, az előző szezon 10 legjobb nemzete közt sem voltak ott az olaszok, és sajnos gyakoribbnak számított, ha nem élték túl a selejtezőt, mint hogy bekerültek volna a második körbe. Mégis, hiányukban állandó és megszokott háttértáncosai nélkül maradt a világkupa, távolmaradásuk ráadásul egy hosszú ideje húzódó, mélyre nyúló válságot jelez, így érdemes foglalkozni vele.
Síugrás
Idei második vk-győzelmét aratta a hollandból lett osztrák síugró
EGY NAPJA
Az oroszországi idénynyitón olyan nemzetek képviseltették magukat, mint a kínai, a török, a koreai vagy a román. Azt gondolhatnánk, ha ilyen országok képesek a világkupa mezőnyre alkalmas ugrókat kiállítani, akkor Európa talán legjobb körülményeivel megáldott alpesi országában, ahol még a tradíciók is megvannak, ez nem jelenthet problémát.
Sajnos azonban a legnagyobb baj, hogy mára főleg csak a tradíciók maradtak. A cortina d'ampezzoi sánc, ami 1956-ban az olimpiának is otthont adott, ma már csak műemlék, kis túlzással utoljára James Bond ugrott le róla a Szigorúan Bizalmas című filmben. Hasonló a helyzet Gallioban, ahol ugyan néhány éve még üzemelt a sánc, de mára használaton kívül van, ahogy az 1930-as évek legendás létesítménye Ponte di Legno is.
Pellizanóban évek óta próbálják előteremteni a költségeket egy K60-as sáncra, amivel lehetőséget adhatnának a helyi klubban edző gyerekeknek. Még ennél is szomorúbb a helyzet Tarvisióban, ahol a 2007-es Universiadera vadonatúj K90-es létesítmény épült, a versenyt azonban végül váratlanul Planicán rendezték meg, a szlovén központ közelsége miatt pedig a helyszín azóta is kihasználatlanul áll.
Ezekből a példákból is látszik, hogy a síszövetség Olaszországban finoman szólva sem kezeli prioritásként a síugrást. A szervezet egyértelműen az alpesi sít preferálja minden mással szemben, a szakágak pedig egyetlen nagy közös költségvetésből gazdálkodnak, ami szintén nem könnyíti meg a helyzetet.
A síugrók elhanyagolva érzik magukat, így a rutinos profi versenyzők sem látják értelmét a folytatásnak. Az elmúlt években emiatt hagyta abba Sebastian Colloredo és Davide Bresadola is, nemrég pedig a még csak 27 éves Federico Cecon is befejezte pályafutását.
Szomorúan tudatom, hogy szeretett sportágunk megszűnt létezni Olaszországban. A helyzet egyszerűen tragikus.
– nyilatkozta a felháborodott ugró.
Nem meglepő, hogy így az eredmények is visszaestek. A lengyel szövetségi kapitány, Łukasz Kruczek is belebukott a gyenge szereplésbe, de 2018-as távozása óta sem javultak a dolgok, a csapat jelenleg Andrea Morassi irányításával szenved. A 2019-20-as idényben az olasz ugrók csak 22 alkalommal ugrottak a világkupában versenyen, ez a szám tavalyra kilencre esett vissza.
„Olaszországban a síugrás marginális, ezt kár lenne tagadni. Ha az elitbe akarsz kerülni, be kell fektetned a felszerelésbe, gyakran váltani, hogy folyamatosan a legjobb álljon rendelkezésre. Tesztelni és fejleszteni. Erre nem volt meg a költségvetésünk.” – mondta el Kruczek.

Alex Insam

Fotó: AFP

A fény az éjszakában valamelyest Alex Insam az olasz csapat számára. A 23 éves ugró ugyan szintén nem brillírozik a világkupában, de még mindig jobb eredményeket ér el, mint társai, kitartásával pedig példát mutat a nehéz helyzetben lévő fiatalok számára is. A létesítmények helyzete például Lengyelországban sem sokkal jobb az olasznál, mégis rengeteget jelentett, hogy a kezdő versenyzők felnézhettek egy olyan sztárra, mint amit Adam Małysz vagy Stoch.
Insam szerepénél is fontosabb viszont a közelgő 2026-os cortinai olimpia. A játékok, amiknek síugró versenyeit a felújított predazzoi sáncon rendezik majd meg, talán az utolsó lehetőség, hogy életet leheljenek a haldokló sportágba Olaszországban.
„Az egyetlen reményünk, hogy ez a felújított létesítmény vonzani fogja a gyerekeket. Most van az utolsó lehetőségünk, hogy valamit a hazai játékokra kihozzunk ebből. Ez az utolsó figyelmeztetés. Ha késlekedünk a fejlődéssel, akkor úgy járunk, mint a kínaiak fognak a pekingi olimpián jövőre.” – nyilatkozta a szlovén Vasja Bajc, aki 2018 óta dolgozik az olasz szövetségénél.
Az olasz versenyzőkkel vagy nélkülük, a mezőny hétvégén Rukában folytatja a világkupát. A forduló programja már ma, a selejtezővel elkezdődik (17:05, Eurosport1), szombaton 17:30-tól és vasárnap 16:15-től pedig a két egyéni versenyt is élőben mutatjuk csatornáinkon!
Forrás: sport.tvp.pl
Wisla
Hörl ezzel remekbe szabott ugrással szerezte meg első vk-győzelmét
TEGNAP 17:12
Wisla
Hörl ezzel a remekbe szabott ugrással szerezte meg első vk-győzelmét
TEGNAP 17:09