Csehország a legutóbbi oberstdorfi világbajnokságon még két érmet szerzett Jakub Janda révén, idén azonban rettenetesen szerepelt. Egykori remek edzőjük szerint pénz és igazi ambíció hiányában esély sincs a nagy hagyományú sportág fejlődésére az országban. 

AdChoicesADVERTISING


Alig 16 évvel ezelőtt, amikor az idei évet megelőzően utoljára északi sí-világbajnokságot rendeztek Oberstdorfban, a cseh ugró Jakub Janda két egyéni éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal utazhatott haza. A remek versenyző alig egy évvel később Négysáncot és összetett világkupát is nyert, 2009-ben pedig a hazai rendezésű, libereci vb-n versenyezhetett. Az azóta eltelt évtizedben azonban a világ nagyot fordult a cseh síugrósporttal... 
Cseh ugrók természetesen az idei világbajnokságon is jelen voltak Németországban, az oberstdorfi szereplésük azonban semmit nem árul el dicső múltról. Az ország, ami Jiri Raskát, Pavel Plocot, Jaroslav Sakalát vagy épp Jandát adta a síugrósportnak, a csapatversenyben idén alig előzte meg Romániát, egyéniben pedig egy normálsáncos 32. hely lett a legjobbja. Joggal kérdezhetjük, mi csúszott félre ennyire az elmúlt tíz év alatt?
Willingen
Megbillent a levegőben, majd nagyot esett a szlovén síugró
EGY ÓRÁJA
A kérdésre Pavel Mikeska, a lengyel legenda Adam Malysz egykori edzője viszonylag egyszerű választ tud adni: nagyjából minden.
"Nincsenek meg a feltételek! Nincsenek sáncok, nincsenek eredmények, szóval pénz sincs." - mondja el az edző, aki bevallása szerint ma már teljesen eltávolodott a sporttól, csak mint szurkoló követi az eseményeket.

cseh-siugras-janda.jpg

Fotó: Eurosport

Ami a helyszíneket illeti, a helyzet tényleg rémes. Jelenleg mindössze két sánc alkalmas edzésre az egész országban, Harrachovban a K70-es és a K90-es sáncokon lehet ugrani. Liberec ugyan világkupát rendezett volna a közeljövőben, de ebből végül semmi nem lett, ami annak fényében nem meglepő, hogy a hazai ugrók sem használhatják a sáncokat. A dolog mögött, mint Mikeska kifejti, természetesen a pénz áll:
"A sáncok zárva vannak. Egy szlovák cég üzemelteti őket, az egész arénát. Csak a lesikló pályával foglalkoznak, a sáncokkal nem. Nyáron sem lehet ott ugrani, túl drága lenne."
Ilyen körülmények mellett értelemszerűen a szponzorokat sem könnyű bevonzani:
"Akadnak, de nagy pénzt nem hoznak. Pénz nélkül viszont nem működik a rendszer. Lengyelországban például vannak ösztöndíjak, nálunk nincsenek. Egy katonai klubhoz kell menned, ha pénzt akarsz keresni, de ez 5-6 embernek megoldás. A többieknek nagyon nehéz...
A versenyzők dolgát a cseh média érdektelensége sem segíti Mikasek szerint. Janda sikerei után a csehek már nem kíváncsiak erre a kevésbé sikeres generációra:
"Évek óta nem látok semmi tartalmasat. A legtöbbet a cseh ugrókról a lengyel sajtóban tudok olvasni. Persze az eredményeket megírják, de semmi elemzés nincs mögötte."

cseh-siugras-dolezal.jpg

Fotó: Eurosport

Az, hogy a cseh síugrósportág Lengyelországban érdeklődésre ad okot, nagyban köszönhető annak, hogy a szövetségi kapitány Michal Dolezal is cseh nemzetiségű. Mikeska szerint honfitársa jól is tette, hogy nem otthon kereste a boldogulást:
"Nálunk, ha egy ugró befejezi a pályafutását, egyből helyet kap a válogatottnál. Lengyelországban képzéseken vesznek részt, tanulnak. Nálunk ki fizetné őket? Egyedül a Dukla, egy katonai klub, de ők is csak 2-3 embert. Úgy tűnik a szövetség ebben nem vállal szerepet, ha a Dukla nem fizet, ők nem adnak semmit. Az sem változtatna sokat, ha Dolezal nálunk edzősködne, mert nincsen infrastruktúra, nincsen edzői bázis."
Ilyen körülmények között a jövő sem tűnik sokkal fényesebbnek:
"Ha az ugróink elindulnak a világkupában vagy a kontinentális kupában, nincs garancia, hogy bejutnak a 30 közé, vagy akár kvalifikálják magukat. Ráadásul most már előbbiben csak kettő, utóbbiban három versenyzőt indíthatunk majd. Komoly reform nélkül nem látok esélyt változásra."
Tervek ugyan állítólag voltak létesítményfejlesztésre, ezeket azonban a koronavírus miatt beütő gazdasági válság keresztülhúzta. Felmerül a jelenleg politikusként a parlamentben képviselő Janda segítsége, de Mikeska szerint erre sincs sok esély:
"Janda jelenleg ellenzékben ül, hiába kritizálja a mostani helyzetet. Idén lesznek választások, de nem tudom, hogy változik-e bármi. Az ország annyira el van adósodva, hogy kétlem, hogy lenne forrás a fejlesztésekre."
via
Peking 2022
A hallgatás ára- Kojonkoski nem tálalhat ki a kínaiakról
6 ÓRÁJA
Peking 2022
A címvédő kimaradt, de még így is egy német a legesélyesebb Pekingben
11 ÓRÁJA