Granerud sorra nyeri idén a síugró világkupa állomásait, máris ő a legeredményesebb norvég a sorozat történetében. Az egy szezonban nyert legtöbb verseny csúcsát valószínűleg nem dönti meg, de a legendás lengyel Adam Malysz győzelmi arányára még pályázhat. 


Halvor Egner Granerud szereplése egyértelműen az idei síugró világkupa szenzációja. A szezon előtt ígéretes versenyzőként számon tartott, de leginkább korábbi meztelen ugrásáról emlékezetes norvég sorra nyeri a versenyeket, idén egyértelműen a mezőny előtt jár. Leszámítva a Négysáncversenyen mutatott gyengébb formáját, állandóan kiegyensúlyozottan teljesít, amivel máris 8 állomáson tudott nyerni a szezonban. Ilyen dominanciát korábban nem sokan mondhattak el magukról, így érdemes megnézni, milyen rekordokat dönthet meg idén Granerud. 
Nem megy a szomszédba egy kis őrültségért: meztelen ugrással lett ismert a friss világkupaverseny győztes | Eurosport
Halvor Egner Granerud olyan figura, aki nem fél a bevállalós sztoriktól, a jó történetek pedig dédapja révén a vérében vannak. Emellett viszont keményen dolgozik a sikerért, holtszezonban pedig másképp is kiéli "gyerekes" oldalát. Ha valaki élete első versenyét nyeri egy sorozatban, ahogy Halvor Egner Granerud tette előző hétvégén, a síugró világkupa rukai állomásán, akkor egy darabig óhatatlanul a figyelem középpontjába kerül.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
26/11/2022 - 15:05
A norvég versenyző a hétvégén Willingenben szerzett nyolcadik győzelemével egy csúcsot máris megdöntött, ő lett hazája legeredményesebb ugrója egy idényen belül a világkupában. A rekordot eddig az ikonikus Roar Ljoekelsoey tartotta, aki még a 2003/4-es szezonban tudott hét állomáson nyerni. Mindezt úgy lépte túl Granerud, hogy alig vagyunk túl az idény felén. 
A 24 éves ugró egészen pontosan az eddigi 16 versenyből tudott nyolcat megnyerni, vagyis egyszerű fejszámolással kijön, hogy pont 50%-os a mérlege. Ezzel a mutatóval holtversenyben a harmadik helyen áll a világkupa örökrangsorában, párban a finn Matti Nykaenen 1987/88-as teljesítményével. Ahhoz, hogy befogja a jelenleg élen álló lengyel legenda, Adam Malysz 52,4%-os mutatóját, a hátralévő 11 versenyből 7-et kéne megnyernie. Nem hangzik egyszerűnek, de elnézve Granerud formáját, nem is megoldhatatlan. 
Egy rekord megdöntéséhez azonban még ez a teljesítmény is kevés lenne. Ami ugyanis az egy idényen belül nyert legtöbb verseny csúcsát illeti, ebben az összevetésben Peter Prevc 2015/16-os szezonja áll. A szlovén ugró abban az idényben nem kevesebb, mint 15 állomáson tudott nyerni, igaz, neki ehhez 29 verseny állt rendelkezésére, szemben az idei 27 egyénivel. Ezért is valószínűtlen, hogy ezt a csúcsot Granerud felülmúlja idén. 
Ennél jóval reálisabb lehet megcélozni a ranglista második helyét, amivel máris olyan legendákat szorítana maga mögé, Thomas Morgenstenstern (10 siker egy idényben), Martin Schmitt (11), vagy Janne Ahonen (12). A dobogó második fokán pillanatnyilag ketten állnak, Gregor Schlierenzauer még 2008/9-ben szerzett akkor csúcsnak számító 13 győzelmet, Ryoyu Kobayashi pedig a közelmúltban (2018/19) állította be ezt az eredményt. Őket már 50% alatti győzelmi mutatóval is befoghatná Granerud a hátralévő versenyeken. 
Hogy a norvég ugró képes lesz-e erre a teljesítményére, vagy egyáltalán a szezon nagy eseményének számító oberstdorfi világbajnokság után mennyire lesz motivált a rekordok hajszolására, az a következő hetek nagy kérdése lehet. A világkupa mindenesetre pörög tovább, Granerud pedig a hétvégén Klingenthalban próbálhatja meg tovább növelni idei sikerei számát.
via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49