A kilencvenes években nagy tehetségnek tartották a koreai ugrót, eredményei helyett azonban végül olimpiai szereplésének számával vált ismertté.

Ha a világ legnagyobb síugró nemzeteit keressük, először aligha Dél-Korea jut eszünkbe. Az ázsiai ország ugrói többnyire legfeljebb mellékszereplők a nagy világversenyeken, a világkupában pedig gyakran nincsenek is ott a rajtlistán. A hétvégén viszont, a friss szezon első versenyén, Nizhny Tagilban egyikük ott lesz, Choi Heung Chul ráadásul nem akárki, az évek során olyan sorozatot épített ki, amihez hasonlót csak Kasai Noriaki tudhat magáénak.
Choi neve még a legfanatikusabb síugró rajongóknak sem mondhat sokat, pedig a ma már 40 éves koreai versenyző a kilencvenes évek végén komoly tehetségnek számított. Az 1998-as junior világbajnokságon 5. helyen zárt, olyan, később sztárrá váló versenyzők előtt, mint Simon Ammann, Robert Kranjec vagy Bjoern Einar Romoroen. Még az előző szezonban bemutatkozott a világkupában, ahol 16 évesen rögtön pontszerző helyen zárt, Engelbergben elérve egy 25. helyet. A csúcs 2000-ben következett, amikor 11. helyen zárt egy versenyen.
Síugrás
Anze Lanisek első sikere
28/11/2021 17:45
Hogy innen miért nem sikerült tovább fejlődnie, arra nehéz magyarázatot találni. Jó ok lehetne az a horrorbukás, amit 2003-ban szintén Engelbergben szenvedett el, de Choi csodával határos módon komoly sérülés nélkül megúszta ezt az esést. A karrierje viszont ekkor már lejtmenetben volt: 2005-ben ért el dobogós helyezést egy németországi versenyen, majd a következő nemzetközi versenyen szerzett pódiumra csekély 14 évet várt, 2019-ig.

Időközben viszont szorgosan gyűjtötte az olimpiai szerepléseket. Először 1998-ban, Naganóban volt ott a mezőnyben, a következő öt alkalommal pedig egyszer sem hiányzott. A legjobb eredményeit még 2002-ben, Salt Lake City-ben érte el, amikor egyéniben 30., csapatban pedig nyolcadik lett. A következő években váltakozva állt rajthoz egyéniben és/vagy csapatban, a 2018-as pyeongchangi játékokon már csak a koreai négyes tagjaként szerepelt.
A hazai olimpia logikus pont lett volna, hogy az akkor 37 éves ugró lezárja a karrierjét. Ő és csapattársa, Choi Seou azonban megleptek mindenkit, amikor bejelentették, még a 2022-es pekingi játékokat is megcélozzák. Az indokuk is furcsa volt: úgy látták, a technikai fejlődés lehetőséget nyújt számukra, hogy a jövőben jobb eredményeket érjenek el.
Az azóta eltelt szezonok ezt a teóriát nem igazán igazolták, az elmúlt évek viszont kalandosan alakultak Choi számára. 2019-ben jött a már említett 15 év után szerzett dobogó, majd az idényt követően egy jó hosszú szünet, amit részben a világjárvány miatt kellett beiktatnia a koreai ugrónak. Choi hét hónap kihagyás után, 2020 októberében, egy hazai versenyen ugrott legközelebb. FIS-versenyen még ennél is nagyobb volt a szünet, csak idén júliusban, Finnországban állt újra rajthoz, majd részt vett több nyári Grand Prix-eseményen is.
https://i.eurosport.com/2021/11/19/3256286.jpg
Choi tehát még mindig ott van a mezőnyben, Pekingben pedig már a hetedik olimpiáján szerepelhet. Ez a mezőnyből tényleg csak a nyolc olimpián résztvevő Kasaihoz mérhető, ő viszont aligha lesz ott jövő februárban, hogy tovább növelje ezt a számot.
Hiába képviseli azonban a rutinos ugró elnyűhetetlenül a hazáját, a koreai síugrósportnak fel kell rá készülnie, hogy előbb-utóbb Choi karrierje is véget ér. A csapat fiatalabb ugrói elmondásuk szerint rengeteget profitálnak a tapasztalatából, ez azonban az eredményeken egyelőre nem igazán látszik. Nem véletlen, hogy a szövetségnél nemrég teljesen újrahúzták a 2015-ben indult programjukat. A friss cél, hogy a 2024-es, Pyeongchangban sorra kerülő ifjúsági olimpiára érjenek be a fiatal tehetségek, akik aztán a következő években a sport jövőjét jelenthetik az országban.
Mindenesetre nehéz lesz olyan ugrót találniuk, amilyen Choi volt az utóbbi bő két évtizedben. Ha a 40 éves ugró eredményei nem is, olimpiai szerepléseinek száma befoghatatlannak tűnik az újgeneráció számára.
Forrás: skijumping.pl
Ruka
Lanisek győztes ugrása Rukából
28/11/2021 17:42
Síugrás
A japán Kobayashi a nap legnagyobb ugrásával verhetetlen volt
27/11/2021 18:33