Aki szereti a téli sportokat, azon belül is a síugrást, pontosan tudja, hogy Walter Hofer nevét hova kell elhelyezni az univerzumban. A sportágat immár két évtizede irányító versenyigazgató neve rendre akkor kerül előtérbe, ha megakad egy-egy verseny, vagy ha az éppen aktuális szabályváltozásokat kell elmagyaráznia. Hamarosan utóbbi vonatkozásában lesz jelenése az osztrák szakembernek, hiszen pénteken kezdetét veszi a síugrók nyári Grand Prix sorozata. Illetve nem is egészen pontos a meghatározás, hiszen a 2014-es évad valójában már csütörtökön elindult. A korábban jelentéktelennek tűnő selejtezők ugyanis idén nyáron - amolyan teszt jelleggel - már bekerülnek az értékelésbe, így a szombati wislai egyéni verseny eredményébe 1/3 arányban a tegnap rendezett kvali is beszámít.
Ez az idei nyár legfőbb síugró újítása, amely ha beválik, akkor a téli időszakban a sírepülőversenyeken kerül majd alkalmazásra. Évek óta megszoktuk, hogy a nyári ("füves") síugrás egyfajta "laboratóriuma" a téli - sokak által igazinak nevezett - síugrásnak, ahol van lehetőség új szabályok tesztelésére. Maga a törekvés, az eddig szinte izgalom nélküli selejtező rangjának emelése dicséretes és vélhetően osztatlan elismerést arat majd a hét helyszínből és tíz versenyből álló GP-n. Sokkal izgalmasabb téma lesz majd maga a verseny lebonyolítása, ahol a két sorozat lefolyása is változik. Az eddig megszokott "50-en ugranak és a legjobb harminc folytathatja" rendszert is megcsavarják egy kicsit. Most a selejtezőből csak 48-an jutnak be a versenybe, ahol az ugrókat a kvalifikációs eredmények alapján - az izgalmak fokozása érdekében - négy darab 12 fős csoportba osztják. Innen csoportonként a legjobb hat síugró jut tovább a második körbe, ahol így értelemszerűen csak a mezőny fele, vagyis 24 ugró mutathatja be produkcióját.

A szabályváltozások ellenzői nem szimpatizálnak a FIS versenyigazgatójával

Fotó: Eurosport

Síugrás
„Szeretném újra legyőzni a sáncot”-visszatér a rettenetes bukásból felépülő síugró
04/06/2021 09:42
Ebben az évben is szépen "elnyúlik" a síugrók nyári Grand Prix sorozata, a július végi lengyelországi kezdést ugyanis augusztusban a svájci Einsiedeln, a franciaországi Courchevel, majd a Japánban található Hakuba követi. Szeptemberre jut a hamarosan junior vb-t rendező Almaty, majd jön a szokásos két európai állomás, Hinzenbach és Klingenthal. A GP-sorozat címvédője a német Andreas Wellinger, aki tavaly nyáron a szlovén Jernej Damjant előzte meg alig 21 ponttal.
A gondolat és az irány szerintem jó, még akkor is, ha hozzátehetjük, az utóbbi években (főleg a kompenzációk rendszere miatt) talán túl sok már a változás a sportágban. Ha valaki mondjuk négy-öt éve nem látott síugrást, lehet, hogy rá sem ismer a lebonyolítási szabályokra. Igaz, aki "csak" a bátor fiatalemberek repülésében szeret gyönyörködni a képernyőn keresztül, azok számára az élmény megmarad, hiszen végső soron most is ugyanaz a cél, mint mindig: Minél messzebbre ugrani!
Síugrás
Új szlovén edzővel vág neki a következő idénynek Vörös Virág
02/06/2021 12:49
Síugrás
Felébresztették a kómából a horrorbukást szenvedő norvég síugrót
28/03/2021 16:40