Még csak január van, de könnyen lehet, hogy már meg is találtuk a szezon legpechesebb síugróját. Az osztrák Jan Hörlnek szinte alig akadt nyugodt versenye: kizárás, karantén, koronavírus-fertőzés és sérülés is sújtotta.


Egészen hihetetlen mennyire hadilábon áll a szerencsével Jan Hörl, aki a tavalyi idényben Engelbergben megszerezte pályafutása első világkupa-dobogóját, idén azonban számtalan nehézséggel meg kellett küzdenie. Az osztrák síugró alig szerzett pontot a világkupában, sokszor nem tudott elindulni a versenyen, de többször jutott a kizárás sorsára is.
Már a szezonnyitón, Wislában megkezdődött Hörl vesszőfutása. A kvaliban a 11. helyen végzett, de másnap nem mutathatta meg, mire lenne képes. Kizárták a versenyből, miután a zöld jelzést követően nem indult el időben, túl sokáig várakozott a beülőn. Nagyon szerencsétlen eset, egészen ritka, hogy így járjon egy versenyző. Az különösen bosszantó, ha valaki így kezdi meg a szezont.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
Ezt követően az osztrák csapattársak megfertőződtek koronavírussal, először Schlierenzauer, Aschenwald és a szövetségi kapitány, Widhölzl produkáltak poztitív tesztet, majd pár nap múlva Kraftról és Hayböckről is kiderült, hogy koronavírusosak. Úgy tűnt, Hörl ezt megúszta, hiszen az összes tesztje negatív lett, de a rukai versenyhétvégéről a karantén miatt lemaradt.

Jan-Hörl.jpg

Fotó: Eurosport

A karanténból kiszabadulva a koronavírusos Kraftékkal ellentétben Hörl elutazhatott Nyizsnyij Tagilba. A hosszú út Oroszországba azonban nem fizetődött ki számára, a selejtezőben ruhája miatt zárták ki. 24 óra múlva pedig érkezett a még rosszabb hír, pozitív lett a koronavírus-tesztje. A második oroszországi versenyen már rajthoz sem állhatott, újabb karantén következett.
Utólag kiderült, hogy azok az osztrák versenyzők jártak jobban, akik már első körben megfertőződtek a COVID-19-el, ők ugyanis visszatérhettek a planicai sírepülő-vb-re, ellenben Hörl lemaradt a szezon első jelentősebb eseményéről.
„Nagyon viharos kezdés volt, ez egy elég nehéz szituáció. Természetesen feltettem magamban a kérdést, miért mindig engem ér utol"
- értékelte peches időszakát a 22 éves síugró.
A gyenge szezonrajt miatt Hörl kikerült az osztrákok világkupa-csapatából, és a Kontinentális Kupában versenyzett Engelberg helyett. Ennek egyébként taktikai okai is voltak, a Kontinentális Kupában elért helyezések alapján dőlt el, hogy hat vagy hét versenyzőt indíthatnak a legnagyobb nemzetek a szezon következő időszakában. Hörl egy győzelemmel és két második hellyel elérte, hogy hét osztrák indulhasson a Négysáncon, és pont saját magának harcolta ki ezt a plusz helyet.

Hörl.jpg

Fotó: Eurosport

A Négysáncverseny jól kezdődött az osztrák számára, szezonbeli legjobb eredményét érte el Oberstdorfban, mikor a 11. helyen zárt.
„Kemény út volt, amin végigmentem. Ezért a 11. helyért alaposan megküzdöttem”
- nyilatkozta bizakodva a nyitóállomás után.
Garmisch-Partenkirchenben újabb pontszerzés, és egy 21. hely következett. Az innsbrucki szeles versenyen viszont nem jutott be a második sorozatba. De az igazán nagy pofon pont hazai sáncán, Bischofshofenben érkezett. Térdfájdalmak miatt nem tudott rajthoz állni a selejtezőben, a 2020/21-es Négysáncversenyt nem sikerült befejeznie.
Térdproblémái miatt nem indult el Titisee-Neustadtban, otthon kúrálta ki magát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy térdsérülése nem volt annyira súlyos, nem ment rá egész szezonja, és a hétvégén Zakopanéban már visszatérhet.
Csak bízhatunk benne, hogy ruhája megfelelő lesz, a kvalifikációban nem ő kapja a legnagyobb hátszelet, és hatalmas oldalszél sem fúj be neki a versenyen. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Jan Hörl (@jan.hoerl) által megosztott bejegyzés
Hörl kálváriája remélhetőleg már a végéhez közeledik, és a szezon második fele nyugodtabban alakul számára. Csapattársaival azért nevetni is tudnak a helyzeten.
„Időközben megtanítottuk neki, mit jelent a zöld lámpa. Ezáltal tudni fogja, mikor kell a beülőből elindulnia”- viccelődött Stefan Kraft, még a wislai kizárásra utalva.
részben via
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35