A múlt heti klingenthali versenyek legkellemesebb meglepetése egyértelműen Bor Pavlovcic volt. A 22 éves síugró pályafutása első két dobogós helyezését hozta el, a szlovénok a gyengébb szezonrajt után, a vb-hez közeledve csapatszinten is kezdenek jobb teljesítményt nyújtani.


Egy második és egy harmadik hely Bor Pavlovcic klingenthali mérlege, egész hétvégén szórta a jobbnál jobban sikerült ugrásokat, és csak egy kis szerencse, illetve Halvor Egner Granerud bámulatos formája akadályozta meg első világkupa-győzelmét. A fiatal síugró érdekes szezont fut, nagyon jól kezdett, az első versenyeken folyamatosan jöttek a szép eredmények és a top 15 körüli helyezések, decemberben azonban a hazai, planicai sírepülő vb-n elromlott nála valami. Pavlovcic a könnyeivel küszködött Planicán, miután nem úgy sikerült számára a hazai verseny, ahogyan azt eltervezte, a 20. helyen zárt egyéniben. Ezt követően egy gyengébb periódus következett, a Négysáncversenyen pontot sem szerzett, az osztrák helyszínekre már el sem vitték. Az utóbbi hetekben viszont ismételten a szezon elején mutatott formáját hozta, sőt, két dobogóval meg is fejelte korábbi eredményeit.
„Már Willingenben remek ugrásokat mutatott be, tehát láttam, hogy jó formában van, de nem számítottam arra, hogy ilyen jól megy majd neki, és Klingenthalban kétszer is dobogóra áll. Vasárnap nem sok hiányzott a győzelemhez, úgyhogy remélem, megtartja ezt a formát”- nyilatkozta a szlovénok szövetségi kapitánya, Robert Hrgota.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43

043_dpa-pa_210207-99-340294_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

A szombati verseny első sorozatában Pavlovcicot technikai problémák hátráltatták, ruháján a cipzárral akadtak gondok, ezért kicsit visszafogottabban is sikerült az ugrása, csak 132 méterig jutott. A második sorozatban azonban 142,5 méterrel ő ugrotta a legnagyobbat, és a harmadik helyre jött fel. Hrgota szerint fiatal versenyzője nagyon éretten kezelte a helyzetet fejben.
„Pavlovcic megmutatta, hogy annak ellenére, hogy nincs sok tapasztalata, miként kell a legjobb helyekért harcolni, tudja, hogyan kezelje a nyomást. Különösen szombaton, amikor az első sorozatban problémái akadtak a cipzárral. Féltem, hogy fejben ez megfogja, de nyugodt maradt. Nagyon stabilan ugrik mostanában, úgy gondolom, ez a legfontosabb.”
Az egész szlovén csapat megbízhatóbbnak tűnik, mint mondjuk a Négysáncverseny környékén. A klingenthali második versenyen az ugrások alapján három szlovén végzett volna a top 10-ben, Domen Prevc kizárása miatt végül csak kettő lett belőle. A világbajnokság előtt pár héttel különösen fontos lenne a szlovénok számára, hogy az egész szezonban stabil teljesítményt nyújtó Anze Lanisek mellett a többiek is elkezdjenek jobban ugrani, az mindenképp jó jel, hogy Pavlovcic személyében még egy olyan versenyzőjük akad, aki képes a dobogóért harcolni.
"Többé nem félek a nyomástól" - első győzelmét üldözi a korábban "egyugrásosnak" tartott szlovén | Eurosport
Anze Lanisek a gyengélkedő szlovén csapat fénypontja az idei szezonban. Köszönhetően a kiegyensúlyozottabbá váló ugrásainak, a dobogós helyek már jönnek és úgy érzi, hogy a nyomás elmúltával az első világkupa sikere sincs messze. Ha nem lenne Anze Lanisek szereplése, sok pozitívumot aligha lehetne elmondani a szlovén síugró csapat idei teljesítményéről.
A planicai edzőbuktatással és Zajc kizárásával járó, eredmények szempontjából csalódást keltő hazai sírepülő-vb után a február 23-án kezdődő oberstdorfi északisí-világbajnokságon a szlovénok szeretnének jobban szerepelni. Robert Hrgota szerint a vb-n akár 10-15 síugró is harcban lehet a dobogóért, jelenleg egyedül Granerud emelkedik ki a mezőnyből.
„Hat olyan ország van, amelynek ugrói dobogóra állhatnak, sok múlik azon, kinek hogyan megy aznap. De addig még sok minden történhet”- mondta el a szövetségi kapitány.
Csapatban a szlovénok az idén még nem álltak dobogón, és egyelőre Pavlovcic előrelépése ellenére sem tűnnek esélyesnek a vb-n az érmekért folyó harcban. Ha azonban a többi szlovén versenyző is javulni tudna, és Lanisekék stabilan hoznák a szép ugrásokat, rögtön más esélyekkel utaznának Oberstdorfba.
„Örömmel látom, hogy minél közelebb vagyunk az oberstdorfi vb-hez, annál jobban ugranak a versenyzőim. Természetesen az a célunk, hogy érmet szerezzünk csapatban, és hogy a legjobb versenyzőink jól ugorjanak. Addig még van egy kis idő, meglátjuk, mi történik, de nagyon magabiztos vagyok”
- jelentette ki Hrgota optimistán.
részben via przegladsportowy.pl 
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35