Granerud a világbajnokságon produkált pozitív tesztet követően aggódott, hogy komolyabb baja lehet, de sikeresen felépült a betegségből. A karantén alatt a rivális németek tették könnyebbé az életét, két hét kényszerpihenő után pedig most egy utolsó nagy dobásra készül az idényben.


A Raw Air sorozat törlése miatt a síugró világkupa mezőnye az északi sí-vb eseményei után jelenleg több hetes szünettel hangolódik a jövő heti szezonzáró planicai versenyhétvégére. Így tesz az idény legnagyobb sztárja, az összetett világkupát már behúzó Halvor Egner Granerud is, aki azonban a világbajnokság alatt produkált pozitív koronavírus tesztje miatt egészen más körülmények között töltötte az elmúlt heteket.
Granerud a vb napjaiban az események forgatagába került, hiszen előbb a fertőzés elkapása elvette tőle a lehetőséget, hogy nagysáncon megküzdjön a vb-aranyért, pár nappal később viszont a vírus miatt törölt versenyekkel hivatalos lett számára a világkupa megnyerése. A norvég versenyző ráadásul nem csak elkapta a vírust, hanem tüneteket is mutatott, így az első napok nem csak a vegyes érzelmeket kiváltó hírekről, hanem a betegséggel való küzdelemről és a félelemről is szóltak számára:
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
TEGNAP - 15:05
Egy kicsit megijedtem. Nem jó dolog ilyet elkapni. Aggódtam, hogy a betegség rosszul alakul majd, de szerencsére nem telt sok időbe, hogy elkezdjem magam jobban érezni” – nyilatkozta pár napot követően.
Miután jobb állapotba került, a norvég versenyző elsődleges problémája a karantén lett. Egy szállodai szobában kuksolva valószínűleg minden esélyét elvesztette volna, hogy jó formában érkezhessen az idény utolsó versenyére. Szerencséjére a rivális német csapat a segítségére sietett: Andi Bauer, a női síugró válogatott szövetségi kapitánya saját, egyébként hotelként használt apartmanjában szállásolta el a norvégot, ezzel biztosítva kényelmesebb körülményeket.
A baráti gesztusok ráadásul itt nem is értek véget a németek részéről. Még a világbajnokság ideje alatt Karl Geiger látogatta meg Granerudot, rövid beszélgetés után felajánlva, hogy szállít neki ebédet:
„Ajánlotta, hogy segít ételhez jutni, de addigra már leszerveztem ezt Irennel (Andi Bauer felesége- a szerk). Szép gesztus volt tőle.
A jobb körülmények ellenére azonban Granerud helyzete nem lett egyszerűbb. Eredetileg 10 napos karanténját két hétre hosszabbították, mivel kiderült, hogy a vírus brit mutációjával fertőződött meg, ráadásul a szigorú norvég beutazási szabályok miatt az is valószínűvé vált, hogy az elzárás után nem utazhat haza, ha indulni szeretne Planicán. Mindezek mellett egy darabig a magány is gyötörte:
Az egyedüllét először rémes és problémás volt, de sok időm volt gondolkodni, az utolsó napokban pedig új energiákkal töltődtem fel.”
Ez a pozitívabb hangulat egy ötletes közösségi médiás posztban is megmutatkozott.
„Kávéivást színlelek az új barátom, Wilson társaságában. A karantén 14. napja. Mint látjátok, eléggé zavar, hogy magamról kell képeket készítenem.”
– írta Instagrammon, a mellette álló hóember nevével a híres Számkivetett című Tom Hanks filmre utalva.
Másnap azonban végre elhagyhatta az apartmant és megkezdhette a felkészülést az idény utolsó versenyére.
Két hét hosszú szünet egy síugrónak, szóval most újra hozzá kell szoknom az ugrásokhoz.
Más és különböző méretű sáncokon fogok edzeni, valószínűleg egyedül. Fel kell készülnöm, mert a planicai sánc kemény, én pedig nem turistának megyek a versenyre.”
Hiszen annak ellenére, hogy az összetett győzelmet már behúzta, a karanténban töltött idő pedig jelentősen megnehezíti a helyzetét, Granerud szeretne még egy utolsó nagyot villantani az idényzárón:
"Bár már megnyertem a kristálygömböt és nem kéne többet indulnom,
szeretnék ugyanúgy küzdeni, mint bármikor a szezon során és stílusosan befejezni az idényt.
A tény, hogy már nyertem, nem tesz jóllakottá, még nem adtam fel a szezont.”
via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49