Kamil Stoch pályafutása során harmadszor 

nyerte

 meg a Négysáncversenyt. Egy kizárás, egy sportághoz méltatlan Granerud-nyilatkozat és egyre jobb ugrások után megérdemelten hódította el az Aranysast a lengyel.


A 2020/21-es Négysáncverseny nagyon másként is alakulhatott volna. A selejtező napján úgy tűnt, két mondatot lehet biztosan kimondani: nem lesz címvédés, és nem lengyel ugró nyeri az összetettet. Mint utólag kiderült, a címvédést illetően helyesnek bizonyult ez a kijelentés, a végén azonban mégis a lengyelek örülhettek.
Mint ismert, az oberstdorfi kvalifikáció előtt a teljes lengyel csapatot kizárták Klemens Muranka pozitív koronavírus-tesztje miatt, amiről már aznap este kiderült, hogy fals teszt, így végül mindannyian elindulhattak a versenyen. Ahhoz, hogy a szervezők módosítsanak a szabályokon, az is kellett persze, hogy az egyik legnagyobb síugró-hatalomról legyen szó, a tv-nézettség jelentősen csökkent volna a lengyelek hiányában. Arról nem is beszélve, hogy a szurkolók mekkora hévvel támadták le a FIS-t és a szervezőket. Aligha forgatták volna fel ennyire a menetrendet mondjuk a kanadai csapat kedvéért. Az viszont biztos, hogy aki szereti a sportot, az egyetért abban, hogy jó döntés született, az idei Négysáncverseny eredménye így lett igazságos. A lengyelek csapatszinten messze a legerősebbek voltak: az összetett győztese lengyel, az összetett dobogóján két lengyel állt, és a legjobb hatból négy helyet vittek el. A négy verseny tizenkét dobogós helyezéséből hat vándorolt a lengyelekhez, ez azért nagyon erős teljesítmény.
Síugrás
Újabb mérföldkőhöz érkezik a női síugrás: 2023-ban jön a hölgyek Négysáncversenye!
21/04/2022 16:43
Teljes káosz a Négysáncversenyen: mégis indulhatnak a lengyelek | Eurosport
Hétfőn, a selejtező előtt néhány órával érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint koronavírus-eset miatt a teljes lengyel síugró válogatott karanténba került, és nem indulhatnak el a Négysáncverseny első, oberstdorfi állomásán. Az újratesztelések során azonban mindegyik lengyel ugró tesztje negatív lett, így egy kaotikus nap után, kedd reggelre hivatalossá vált, hogy mégis elindulhatnak Oberstdorfban.
 „Amikor megkaptuk a COVID-teszt eredményeket, és láttuk, hogy az egyik enyhén pozitív, nem igazán foglalkoztam vele, megbékéltem vele, hogy nem indulhatunk. Csak haza akartam menni, és kéthetes karanténba vonulni otthon. Mikor kiderült, hogy a teszt körül sok a bizonytalanság, elkezdtem hinni abban, hogy ez hatással lesz az eseményekre, és végül mégis elindulhatunk. Paradox módon, ennek a szituációnak a hatására döbbentem rá, hogy mennyire szeretek ugrani. Már maga a lehetőség, hogy mégis részt vehetünk a versenyen, hihetetlen volt. Amikor megtudtuk, hogy tényleg elindulhatunk, eszméletlenül örültem. Nem azért, hogy lehetőségünk lesz versenyezni, hanem azért, mert ugorhatunk”- 
 Stoch, milyen érzelmek kavarogtak benne a kizárás után.
Kamil Stoch harmadik Négysáncverseny-győzelmével olyan legendákat ért utol, mint a norvég Björn Wirkola és a német Helmut Recknagel, csak Jens Weissflog és Janne Ahonen rendelkeznek nála több Aranysassal. Trófeagyűjteménye folyamatosan bővül, a 33 éves ugró szép lassan beírja magát a sportág legnagyobbjai közé.
Stoch közel járt a tökéleteshez, utcahosszal nyerte a Négysánc összetettjét | Eurosport
Kamil Stoch nyerte a síugrók szerdán befejeződött 69. Négysáncversenyét, és a bischofshofeni utolsó állomáson aratott győzelmével még növelte is az előnyét összetettben. A háromszoros olimpiai bajnok lengyel versenyző 2017 és 2018 után pályafutása során harmadszor emelhette magasba a sportág legrangosabb sorozatának trófeáját, az Aranysast, amelyet csak az öt diadalával rekorder finn Janne Ahonen és a négyszeres bajnok német Jens Weissflog hódított el nála többször.

Megszületik "ząbi rakéta"


Stoch egy Zakopane melletti faluból, Ząbból származik, ez az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Háromévesen kezdett el síelni, első ugrását nyolcévesen teljesítette. Gyermekként állítólag igazi energiabomba volt, és már legelső edzői meglátták benne a tehetséget. Később rajta is maradt a "ząbi rakéta" becenév. A zakopanei Wielka Krokiew sáncon 12 évesen egy északi összetett verseny előugrójaként mutatkozott be, a síugró világkupa-sorozatban 2004-ben Zakopanéban egy 49. hellyel debütált. Nem tartozik azon síugrók közé, akik fiatalon berobbannak a mezőnybe, és a juniorok között sem futott be nagy karriert: két csapatezüstérmet gyűjtött be junior világbajnokságokról.
Pályafutása első világkupa-győzelmére 2011-ig kellett várnia, Zakopanéban 23 évesen hazai környezetben állhatott először a dobogó legmagasabb fokára. Ebben az idényben még két vk-győzelmet hozzácsapott ehhez, a planicai különösen emlékezetes az egész lengyel síugrósport számára.

Előttem az utódom- Malysz szimbolikus búcsúversenye


2011. március, Planica: Adam Malysz utolsó versenye. A wislai Sasnak köszönhető ez a hatalmas lengyel síugró őrület. A szurkolók imádják síugróikat, a zakopanei hangulat legendás, és mint az idei Négysáncverseny során is kiderült, a rajongókból minden tekintetben heves reakciókat vált ki ez a sportág. Adam Malysz pontosan húsz évvel Stoch harmadik Négysánc-győzelme előtt, 2001-ben emelhette magasba az Aranysast. A mai napig ő az egyik legnépszerűbb sportoló Lengyelországban, neve a nyelvkönyvektől kezdve az útikönyveken át mindenhol szerepel, ha lengyel hírességekről van szó. Kis túlzással talán csak Marie Curie, Chopin és II. János Pál pápa állnak előtte a rangsorban.
Malysz planicai búcsúversenyén a dobogó harmadik helyén zárt, a versenyt Kamil Stoch nyerte. Ennél szimbolikusabban Malysz aligha zárhatta volna le a pályafutását. A stafétaátvétel persze nem történt meg azonnal, a következő szezon kifejezetten gyengén alakult az egész lengyel csapat számára, Stoch pedig inkább a középmezőnyhöz tartozott.

Malysz-Stoch.jpg

Fotó: Eurosport

A predazzói világbajnoki aranyérem után valami megváltozott


Stoch szép lassan küzdötte fel magát a síugrás legnagyobb klasszisai közé. Lépésről lépésre érkeztek az egyre nagyobb eredmények. A 2013-as predazzói világbajnoki cím jelentette az áttörést, ekkor már 26 éves volt Stoch. Ezt követően felgyorsultak az események, a 2013/14-es szezonban megnyerte az összetett világkupát, és Sochiban mindkét egyéni versenyen aranyérmet szerzett a téli olimpián, az olimpiai bajnoki cím még Malysznak sem jött össze.
Az első nagy sikerek után jött két gyengébb szezon, de viszonylag hamar túljutott a nehezebb periódusokon. Síugrásban nem ritka, hogy valaki egy szép időszak után visszaesik, elég csak Peter Prevcra, vagy Gregor Schlierenzauerre gondolni. Stoch viszonylag gyorsan túljutott ezen a szakaszon.
Visszatért a legjobbak közé, 2017-ben megnyerte a Négysáncversenyt, egy évvel később pedig már úgy védte meg címét, hogy mind a négy állomást behúzta. A grand slam Stoch mellett csak Sven Hannawaldnak és Ryoyu Kobayashinak sikerült.
Míg Malysz egész pályafutását magányosan, igazán erős csapattársak nélkül ugrotta végig, Stoch mellett szép lassan felnőtt egy csapat. Ez 2017-ben a lengyel síugrósport első csapat-világbajnoki címéhez vezetett.

Grand slam, összetett világkupa, harmadik olimpiai bajnoki cím


A 2017/18-as szezon volt talán Stoch legdominánsabb idénye, mikor a grand slammel megnyert Négysánc mellett az összetett világkupát másodszor is elhódította, és Phjongcshangban harmadik olimpiai aranyérmének örülhetett. Az olimpián a lengyel síugrás megszerezte az első érmét csapatban, miután harmadik helyen zártak. A nagy győzelmek mellett Stoch második helyen végzett a sírepülő vb-n, ez az egyetlen nagy cím, ami még hiányzik gyűjteményéből. Egyedül Matti Nykänen volt képes arra, hogy megnyerje a létező összes nagy versenyt síugrásban, az aktív mezőnyből Stoch mellett Ammann és Schlierenzauer azok, akiknek csak egy trófea hiányzik. A következő sírepülő-vb-t két év múlva rendezik, a lengyel ekkor már 35 éves lesz, így azért elég nagy a valószínűsége annak, hogy ez a győzelem kimarad a kollekcióból. 

lengyelek.jpg

Fotó: Eurosport

Már a hétvégén utolérheti Malyszt a világkupa-győzelmek számában


Stoch 2019-ben egy emlékezetes versenyen honfitársa, Dawid Kubacki mögött ezüstérmet szerzett a seefeldi világbajnokságon, idén pedig harmadszor is megnyerte a Négysáncot. Ami talán ennél is fontosabb, Stoch évek óta folyamatosan ott van a mezőny legjobbjai között, nagyon kiegyensúlyozott, és sikerei ellenére is két lábbal a földön jár. Továbbra is falujában, Ząbban él, meglehetősen szerény és sportszerű versenyző, a Négysáncot követő sajtótájékoztatón például nagy győzelme ellenére sem feledkezett meg arról, hogyan viselkedik egy rendes férj. A sajtótájékoztatót fél perce le kellett állítani, mert megcsörrent a telefonja. A hívás feleségétől érkezett, akit azért még sem lehetett figyelmen kívül hagyni, Stoch fel is vette a telefont, és gyorsan lebonyolította a beszélgetést. 
Obowiązki to jedno, ale gdy dzwoni żona, to nie liczy się nic innego😉ZOBACZ🔽Więcej wiadomości sportowych➡➡https://t.co/m21JTa1dDHhttps://t.co/HncXmH09T3— TVN24 Sport (@tvn24sport)
Talán Stoch egyik korábbi nyilatkozata példázza a legjobban pályafutását. 2013-ban vb-győzelmét követően úgy fogalmazott: „Édesapám azt mondta, lehet, hogy százszor kell veszítenem, hogy egyszer nyerjek. Ez most valóra vált. Köszönöm, apa!”
"A ząbi rakéta" 38 világkupa-győzelemmel rendelkezik, mindössze egyetlen siker hiányzik ahhoz, hogy utolérje Malyszt ebben a rangsorban. Ez akár már most hétvégén megtörténhet, Titisee-Neustadt ugyanis Stoch egyik kedvenc helyszíne, általában jól szokott szerepelni ezen a sáncon.

Az ominózus Granerud-nyilatkozat akaratlanul is rávilágított Stoch klasszisára


Halvor Egner Granerud nem túl sportszerű nyilatkozata az innsbrucki verseny után alaposan felborzolta a kedélyeket. A norvég meglehetősen frusztráltan az egyik norvég TV-társaságnak így fogalmazott „Az az érzésem, hogy az egész Turnén a lengyeleknek kedveznek a körülmények. Szörnyen idegesítő azt látni, hogy Kamil Stoch újra nyer. Egyértelműen nagyobb szerencséjük volt, mint nekem, de ma Karl Geigernél is szerencsésebbek voltak. Kamil instabil, úgy hogy jól alakulhat még ez számomra. Azt gondolom, hogy egyenlő körülmények között jobb lehetek nála tíz ponttal. Nem ugrik olyan jól, de jók az eredményei.”
Ezért a megszólalásáért a norvég később természetesen többször is bocsánatot kért, elismerte, hogy Stoch minden idők egyik legjobb ugrója, és hogy leginkább a frusztráció beszélt belőle. Granerud nyilatkozata azért is kavart fel ekkora hullámokat, mert a síugrást pont az jellemzi, hogy a versenyzők rendkívül tisztelik egymást, nem szoktak odaszólogatni a másiknak. Olyan szempontból nem is kell túl komolyan venni a norvégot, hogy minden bizonnyal tényleg a csalódottság és a rutintalanság miatt szaladt bele egy ilyen helyzetbe, valószínűleg később átgondolta, hogy elég nagy ostobaságokat mondott.

lengyel-csapat.jpg

Fotó: Eurosport

De a nyilatkozat akaratlanul is rámutatott arra, hogy Stoch miért a mezőny egyik legnagyobb alakja. Granerudot talán az zavarta a leginkább, hogy miközben ő élete formájában volt, és sorra nyerte a versenyeket a szezon elején, Stoch a mezőnyben megbújva ott volt általában a top 10-ben, vagy annak a környékén, de nem brillírozott.
Majd jött a Négysáncverseny, és a lengyel szintet lépett, egyre jobb ugrásokat mutatott be. Ez különösen Innsbruckban érződött, ahol mindenkinek nehéz körülményekkel kellett megküzdenie. Az tény, hogy Granerud kapta a legrosszabb szelet, de Stoch sem ugrott sokkal jobb körülmények között. A lengyel hátszélben is remek ugrást mutatott be, tapasztalatát és klasszisát kihasználva építette ki nagy előnyét Innsbruckban. Bischofshofenben pedig Granerud nyilatkozatától talán kicsit fel is paprikázódva, megmutatta, hogy szó sincs róla, hogy a szerencsének köszönheti összetett győzelmét. 20 pontot vert rá a versenyben második Marius Lindvikre, pont azt az ominózus húsz pontot, amit Granerud emlegetett. 
Síugrás
Eljött a nagy pillanat: zöld lámpát kapott a női sírepülés
14/04/2022 13:40
Síugrás
Megvan a lengyelek új kapitánya
03/04/2022 11:35