Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szezon meglepetését hozta az ukrán ugró a brutális sáncon

Szabó Bence

Frissítve 03/02/2023 - 12:44 GMT+1

Yevhen Marusiak az előző hétvége előtt nem hogy világkupa-pontot nem szerzett soha, de még csak sírepülő sáncon sem versenyzett. Ennek ellenére Kulmban még a pontszerzők közé is bekerült, ami hazájából 13 éve nem sikerült senkinek. A versenyző érthető módon repesett a boldogságtól, de volt olyan is, akit nem minden szinten lepett meg a teljesítménye.

Yevhen Marusiak

Fotó: AFP

A sírepülésre kevesen éreznek rá elsőre, neki sikerült.

Nulla világkupa-pont, huszonkét selejtezős kiesés, érdemi eredmények hiánya még a kontinentális kupában is, teljes rutintalanság sírepülésben… így nézett ki Yevhen Marusiak pályafutása a síugró világkupa múlt hétvégi, kulmi versenyei előtt. Ha valakit, a 22 éves ukrán ugrót mindenki esélytelennek tartotta egy jó eredményre. Mégis a szezon talán legnagyobb meglepetését produkálta.
A verseny előtt furcsának tűnt egyáltalán a döntés, hogy Wołodymyr Boszczuk edző neki ad lehetőséget sírepülésben, miközben Marusiak néhány hete még a nemzeti bajnokságon sem tudott nyerni, megelőzte őt az északi összetettben versenyző Dmytro Mazurczuk. A hétvége első napján viszont már voltak jelei annak, hogy ebből valami váratlan is kisülhet.
Marusiak a pénteki selejtezőből ugyan nem jutott tovább, de a magas beülőt és a jó szélviszonyokat kihasználva 200,5 méterig jutott, simán megdöntve az addigi ukrán rekordot. Az igazi bravúr viszont csak ezután következett.
Vasárnap az ukrán ugró már 210 méterig repült, amivel élete során először bejutott egy világkupa-versenyre. De még ezzel sem volt vége, mert ott az első körben megismételt ugyanezt a teljesítményt, így bejutott a legjobb harmincba, vagyis – első ukránként Vitaly Shumbarets 2010-es jó szereplése óta – biztosította a pontszerzést. A második körben ugyan „csak” 200 méterig szállt, de így is tudott előrelépni és végül 26. lett.
„Fantasztikus az egész. Ráéreztem erre a sáncra, nem hittem volna, hogy ilyen jó lesz. Tényleg lenyűgöző sánc, nem tudom, hogy ugrottam rajta ilyen jól. Hihetetlen nap ez számomra, keményen dolgoztam ezért. Gyönyörű érzés 200 méter fölé repülni. Csak szállsz és szállsz, és közben még messzebbre akarsz érni.”
- nyilatkozta a nagyon boldog Marusiak az Eurosportnak és lengyel oldalának.
picture

A sírepülésre kevesen éreznek rá elsőre, neki sikerült.

Fotó: AFP

A lengyelek különben is jól ismerik az ukrán ugrókat. A versenyzőik az év nagy részében Lengyelországban készülnek, pláne így van ez a háború kitörése óta.
Tökéletesen ismerjük őket. Sok időt töltenek velünk, Skalitéban (Szlovákiában, közvetlenül a lengyel határ mellett – a szerk.) élnek és edzenek. Nagyon kedves emberek.
- mondta el Wiktor Węgrzynkiewicz, lengyel ugró.
Őt ennek fényében nem is lepte meg minden tekintetben Marusiak eredménye.
Éreztem, hogy ha Yehven valaha pontot szerez, az egy repülő sáncon lesz. Azt viszont biztosan nem gondoltam, hogy ez ebben a szezonban megtörténhet! Engem is ledöbbentett!
Marusiak a hétvégén Willingben próbálja meg továbbvinni a jó formáját. A világkupa itteni állomása pénteken még egy vegyes csapatversennyel indul, szombaton és vasárnap pedig egyéni versenyeket rendeznek. A férfiak futamait szombaton 16:15-től, vasárnap pedig 15:45-től közvetítjük az Eurosport 1-en és az Eurosport Applikációban!
Forrás TVP Sport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása