Rutinos téli sport rajongóink már megszokhatták, hogy Norvégiában október környékén minden a havas sportágakról szól, de most kivételesen nem pozitív értelemben. Főszerepben a síugrás.

Finoman szólva is feszült a hangulat a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő norvég síugró válogatott háza táján. Pedig a 2020/2021-es szezon szinte tökéletesen alakult az Alexander Stöckl vezette északiaknak, ugyanis a férfiaknál Halvor Egner Granerud toronymagasan megnyerte az összetett világkupát, míg a hölgyeknél Maren Lundby világbajnok lett Oberstdorfban a nagysáncos versenyen. Ilyen előjelekkel joggal reménykedhettek a norvégok egy kiugró olimpiai szereplésben, de az elmúlt hetek több meglepő fordulattal is szolgáltak és megbomlani látszik a csapategység.

Maren Lundby kihagyja az olimpiát és a teljes világkupa szezont

Síugrás
Kobayashi toronymagasan nyerte a nyári szezon utolsó versenyét
02/10/2021 20:29
A 27 éves Maren Lundby a női síugrás egyik legkiemelkedőbb alakja. Nagyságát bizonyítja a sorozatban háromszor megnyert összetett világkupa 2017 és 2020 között, 2018-ban olimpiai bajnok lett Pyeongchangban, 2019 és 2021-ben pedig egyéni világbajnoki címeket szerzett. Az eredményei mellett a sportágért tett erőfeszítései is kiemelik Lundbyt, egyrészről nem kevés erőfeszítése van abban, hogy a nagysáncos versenyek is bekerüljenek a nők világbajnoki programjába, másrészről erős közbenjárásával a pekingi ötkarikás játékok programjába került a vegyes csapatverseny, ami így 2022-ben debütálni fog.

Maren Lundby

Fotó: Getty Images

Néhány nappal ezelőtt azonban jött a hidegzuhany. Lundby a norvég állami televízióban a könnyeivel küszködve bejelentette visszalépését a teljes világkupa szezontól, sőt az olimpiai szereplését sem vállalja, így nem védheti meg a normál sáncon szerzett aranyérmét. A hír még önmagában a vállalható kategóriába lenne sorolható, de a visszalépés oka már valóban sokkolta a rajongókat.
Nehéz erről beszélnem - mert imádom a síugrást, és rengeteg munkát fektettem abba, hogy a csúcson lehessek. Ugyanakkor tudom, mi kell ahhoz, hogy az érmekért harcoljak. Most néhány kilóval nehezebb vagyok, így nem lehetnek magas elvárásaim magammal szemben. Nyilván nem könnyű helyzet ez. De szerintem ez most a jó döntés és azért teszem, hogy vigyázzak magamra. Tudom, mi kell a jó eredményekhez és folytatni is fogom hamarosan
Tehát saját testi és mentális egészségét szem előtt tartva nem látja értelmét erőltetni a versenyzést és legkorábban egy év múlva láthatjuk majd újra ugrani. A történet ismerős lehet, nem is kell sokat visszamenni az időben, gondoljuk csak Simone Biles hirtelen történő kiszállására a tokiói olimpián. Úgy tűnik egyre többen mernek nemet mondani abban az esetben, ha a saját egészségük forog kockán, éppen emiatt Lundby is pozitív hős lett hazájában, és rengeteg támogatást kap a környezetétől. Sőt, bejelentésével a sportág egyik neuralgikus pontjára is rátapintott és ez azonnal ki is ugrasztotta a nyulat a bokorból

Megéri minél soványabbnak lenni az optimális teljesítmény eléréséhez

A Norvég Sporttudományi Akadémia szerint a síugró sport egyik legnagyobb problémáját a súlyszabály jelenti. A jelenleg hatályos szabálykönyv kimondja, hogy a síléc hossza a testmagasság maximum 145%-a lehet, mindez minimum 21-es BMI index (testtömeg [kg] / testmagasság2 [m]) mellett. Amennyiben valakinek 21-nél kisebb a BMI indexe, úgy egy segédtábla alapján a síléc hosszát is csökkenteni kell.
Az akadémia professzora Jorunn Sundgot-Borgen éles kritikával illette a jelenlegi rendszert. „A megengedettnél alacsonyabb testsúly miatti kompenzáció nem elégséges, így megéri minél alacsonyabb BMI indexet produkálni, magyarul minél soványabbnak lenni. Több védelmet kellene kapnia a versenyzőknek és a túl alacsonyt súlyt jobban kellene büntetni.”
Az ügy pikantériáját pedig az adja, hogy az ellentábor egyik legerősebb hangja pont a női válogatott kapitánya, egyben Lundby edzői csapatába tartozó Christian Meyer. Szerinte úgy jók a szabályok, ahogy vannak. „Sokat szigorodtak az előírások az elmúlt években és ezek a versenyzők egészségét előtérbe helyezve lettek kialakítva. A gyakorlat is azt mutatja, hogy különböző testfelépítésű síugrók is lehetnek sikeresek, minden csak a felkészültség kérdése.”

Pereskedés a Norvég Síszövetség és a síugró szakág menedzsere között

Már egy ideje ott lógott a levegőben, de talán a legrosszabb pillanatban, éppen az olimpiai felkészülés kellős közepén a Norvég Síszövetség felmentette a munkavégzés alól a 17 éve a síugró szakág szakmai programját vezető Clas Brede Bråthent. Az ügy első felvonása 2020 karácsonyán kezdődött, amikor is Bråthen nyilvánosan kritizálta a szövetség munkáját és a források felhasználását. Az ötvenkét éves menedzser elsősorban a női szakág koronavírus időszak alatti háttérbe szorítását, valamint a B válogatott teljes elsöprését kritizálta. Az Erik Røste által vezetett szövetség végül az egyszerűbb megoldást választotta, és Bråthen kirúgása mellett döntött, de talán maguk sem gondolták mekkora lavinát indítanak el ezzel.

Daniel André Tande és Clas Brede Bråthen

Fotó: NTB

Bråthen bírósághoz fordult, és az egész sportág, sőt szinte a teljes közvélemény támogatását élvezi jelenleg is, mindeközben a szövetség különféle egyeztetésekről készült jegyzőkönyvek alapján azzal vádolja a síugrók menedzserét, hogy az elfogadhatatlan stílusban beszélt a vezetőséggel, sőt sértegetésig fajult a helyzet. Bråthen szerint viszont egy 2020 decemberében történt feszültebb hangvételű beszélgetés alapján próbálják őt besározni. Ráadásul pont ebben az időszakban derült ki feleségéről, hogy rossz indulatú rákos megbetegedéssel küzd, ezért a helyzetre való tekintettel kis türelmet kért a szövetségtől. Røsteék viszont folyamatosan nyomás alatt tartották, emiatt előfordultak keményebb szóváltások, de Bråthen szerint sértegetésről szó sem volt.
Csillapítva a kedélyeket a Norvég Síszövetség végül pozíciót ajánlott a korábbi menedzsernek, de a hatáskörét erősen visszafogták volna. Természetesen Bråthen ebből nem kért, és visszautasította az ajánlatot a bírósági eljárás pedig jelenleg is folyamatban van. Az ügy tehát folytatódik és a járulékos veszteségekre sem kellett sokat várni.

Főszponzor nélkül a norvég síugró válogatott

Az edzőváltás okozta káosznak gyors következményei lettek. Az LO 2016 óta nagyjából átszámolva évi 350 millió forinttal támogatta a válogatott felkészülését, de a kialakult helyzetre való tekintettel azonnal befagyasztották a támogatásukat, borzasztó nehéz helyzetbe hozva ezzel a norvég síugró sportot. Are Tomasgaard az együttműködésért felelős LO titkár aggodalmát fejezte ki.
„Ez az ügy nagyon fontos számunkra és nem tudtuk már tovább elviselni a helyzetet. Tulajdonképpen a hírnevünket kockáztattuk mostmár, amit a szövetség okozott nekünk. Teljes mértékben és maradéktalanul viselniük kell a felelősséget.”
Sokak szerint az is könnyen elképzelhető, hogy két további szponzor is hasonlóan cselekszik, ebben az esetben még a mostaninál is nagyobb veszélybe kerülhet a zökkenőmentes felkészülés a 2021/2022-es szezonra.

Halvor Egner Granerud

Fotó: Eurosport

Amiben még így is bízhatnak a norvégok, azok természetesen a kiemelkedő versenyzőik, Granerud tulajdonképpen végig uralta az előző szezont, Robert Johansson szintén magabiztosan versenyzett és az évét egy világbajnoki ezüsttel meg is koronázta, Daniel-André Tande pedig felgyógyult horrorisztikus sérüléséből és már hónapok óta a csapattal edz. Vannak tehát bíztató jelek is, de a sportolókat körülvevő környezet jelenleg inkább egy működésben lévő vulkánhoz hasonlít.
Szerző: Szegedi Kristóf
Forrás: vg.no
Síugrás
Minden idők egyik legnagyobb bajnoka kétarcú pályafutását lezárva búcsúzik
22/09/2021 13:00
Síugrás
Visszavonul az olimpiai és világbajnok síugró
21/09/2021 09:57