A német Eurosport stúdiójában szakértőként a korábbi összetett világkupa győztes Martin Schmitt és a korábbi német szövetségi kapitány Werner Schuster részletesen elemezte a bukás okait. Szerintük a léceket gyártó Slatnar felelőtlen innovációja veszélyes és hasonló baleseteket okozhat.
„Látszik, hogy a bal léc eleje teljesen belefúródott a hóba, onnantól kezdve pedig nem maradt esélye Prevc-nak, hogy talpon maradjon. Szerencsére a kötések még időben oldottak, így nem lett sérülés a bukásból. Mindenesetre nagyon ijesztően nézett ki. A Slatnar egészen újfajta léceket alkotott, az eleje sokkal laposabb, nincs rajta az eddig megszokott felfelé ívelő rész. Így sokkal nagyobb felülete van, ami jól jön a levegőben, viszont landoláskor vannak hátrányai. A talajfogásnál fellépő ostorcsapás jellegű deformálódáskor a puhább hóba simán belefúrja magát a léc orra, mint ahogy ezt most is láttuk.” – nyilatkozta Schmitt.

Hátborzongató jelenetek: Prevc hatalmas bukással kezdte a Négysáncot

Titisee-Neustadt
Geiger 141 méterig repült, riválisai megközelíteni sem tudták
15 ÓRÁJA
Werner Schuster radikálisabban fogalmazott:
„Ez a fajta léc egész egyszerűen veszélyes. A gyártók között folyamatos a verseny, hogy ki tud nagyobbat újítani. A nemzetközi szövetség meg nem csinál semmit, aztán csak akkor fog lépni, ha megtörténik a baj. Nem volt egyáltalán meglepő Prevc esete, a verseny előtt pont erről beszélgettünk Martinnal, hogy nagy az esély egy ilyen bukásra. Nem lennék most nyugodt a Slatnar léceit használó versenyzők helyében. Ezzel ugrik Anze Lanisek és Sato Yukiya is, miközben a társukat majdnem felnyársalta a léce. Remélem, hogy ilyet soha többet nem látunk.”
A norvégok kapitánya Alexander Stöckl viszont kitért arra is, hogy az időjárás miatt nem volt a sánc a legjobb állapotban:
„Valóban alig van a lécek elején ív, de szerintem nem ez okozta az esést. A hó nem volt megfelelően előkészítve. A mesterséges hóval és az esővel nem volt könnyű dolga a szervezőknek, de néhány helyen látványosan puha volt a hó.”
Természetesen a gyártó sem hagyhatta szó nélkül a léceiket érő kritikákat. A cég vezetője és névadója Peter Slatnar a skispringen.com szakportálnak nyilatkozott:
„Ott, ahol Cene landolt puha volt a hó teteje, de alatta fagyott az egész. Az ilyen körülmények minden ugró számára okozhatnak gondokat, nem csak azoknak, akik a mi léceinkkel ugranak. Werner Schuster azt mondta, hogy megjósolható volt egy hasonló bukás, de ez az ő privát véleménye. Egy esésre mindig van esély. Szerdán volt egy találkozónk az FIS felszerelésekért felelős szakembereivel, de nem került szóba, hogy változtatnunk kellene. Mégis jó lecke volt Prevc esete, mindenki tanulhat belőle. Természetesen a folyamatos innováció ezután sem fog leállni nálunk.”
Síugrás
Karl Geiger Titisee-Neustadtban és a világkupában is az élre ugrott
15 ÓRÁJA
Peking 2022
A normálsáncos bajnok is koronavírusos, több favoritnak is veszélyben az olimpiája
TEGNAP 18:50