Granerud a koronavírustól és a karanténtól tartva nem utazott haza a norvég csapattal, inkább Zakopanéban készül az idény folytatására. Az edzéshez így ideálisabb terepet talált, az idilli állapotot azonban majdnem tönkretette egy gazdátlan kutya támadása.  


Mozgalmas héten van túl a síugró világkupát vezető Halvor Egner Granerud. Az idei szezon legnagyobb sztárja az előző hétvégén újabb két versenyt tudott nyerni Klingenthalban, formája továbbra is magasan a mezőny fölé emeli, ami remek jel a két héten belül kezdődő világbajnokság előtt. A nagyszerű eredmények viszont óvatossá is tették a norvégot, aki már semmit nem akar kockáztatni a vb-t megelőzően. 
Épp ezért míg a síugrócsapat többi tagja a németországi hétvégét követően pár napra hazarepült Norvégiába, Granerud más megoldást választott. A 24 éves versenyző minden módját el szerette volna kerülni annak, hogy megfertőződjön a koronavírussal, így a véleménye szerint kockázatos repülés helyett inkább kocsiba szállt és egyből a világkupa következő állomása, Zakopane felé vette az irányt.
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
26/11/2022 - 15:05
"A célom a németországi világbajnokság, az egyetlen dolog ami megakadályozhat az indulásban pedig egy hirtelen pozitív koronavírus teszt. Ezért választottam a kocsit.
Inkább olyanokkal utazom, akikről biztosan tudom, hogy egészségesek.
"
Az összes norvég világkupa-versenyt törlik | Eurosport
Csütörtökön kora este a Norvég Síszövetség bejelentette, hogy az összes hátralévő norvég FIS-világkupa-versenyt törlik, tekintet nélkül a sportágra. A szerdán életbe léptetett szigorítások tíznapos karantén kötelezettséget írnak elő minden beutazó számára, és bár a szövetség külön engedélyt kért, hogy a sportolók kivételt képezzenek ez alól, ezt nem kapták meg.
Elkerülni a hazautat emellett azért is volt szerencsés Granerud számára, mert Norvégiában a szigorú beutazási szabályok miatt mindenkire 10 nap karantén vár, aki belép az országba. Ezek azok a szabályok, amik FIS döntése értelmében a szezon hátralévő norvég versenyinek törléséhez vezettek. A hazai sportolók ugyan olyan szempontból kivételt képeznek, hogy újabb utazás esetén kiléphetnek a karanténból, edzeni azonban nincs lehetőségük. Granerud ezzel szemben Zakopanéban remek körülményeket élvezett.
"Norvégiában edzés nélküli karanténba kellett volna vonulnom, mivel minden létesítmény zárva van, a sporttevékenység pedig tilos. Lengyelországban elég más a helyzet. A szálloda konditerme például rendelkezésemre állt."
Granerud abból is előnyt kovácsolt, hogy nem kellett az egész csapattal edzenie, a vele tartó Andreas Wilberg másodedző szerint ketten sokkal hatékonyabban tudtak dolgozni az apró részleteken. Emellett egy nap pihenés is belefért a versenyzőnek, amit tervei szerint a városban és környékén sétálással ellazulva akart tölteni. Itt azonban elmondása szerint nagyon kellemetlen meglepetés érte, egy gazdátlan, agresszív kutya személyében:
"
Valószínűleg véletlenül magánterületre tévedtem, mert hirtelen egy kutya ugrott elő. Elég barátságtalan volt, ugatott és próbált elüldözni. Nagyon megijedtem, mert nem láttam a gazdáját, a kóbor kutyák Norvégiában pedig nem gyakoriak."
Hazája ikonját már lekörözte, a legendás lengyel rekordjára hajthat a remek formában lévő norvég ugró | Eurosport
Granerud sorra nyeri idén a síugró világkupa állomásait, máris ő a legeredményesebb norvég a sorozat történetében. Az egy szezonban nyert legtöbb verseny csúcsát valószínűleg nem dönti meg, de a legendás lengyel Adam Malysz győzelmi arányára még pályázhat. Halvor Egner Granerud szereplése egyértelműen az idei síugró világkupa szenzációja.
A helyzet abban a pillanatban elég ijesztő volt a síugró számára, utóbb azonban már kicsit más szemmel tekint az eseményekre:
"Az agyarait elnézve bármire képes lett volna. Hirtelen üldözni kezdett, én pedig minden erőmmel menekültem. Úgy éreztem, nagyon rosszul jöhetek ki a dologból, akár még kórházba is kerülhetek. Később viszont, amikor megnyugodtam, már viccesen azt mondtam, ennél jobb lehetőségem úgyse lett volna gyakorolni a gyors futást."
Granerud tehát szerencsésen megúszta ezt a kellemetlen közjátékot és továbbra is nagy esélyesként készülhet a rövidesen kezdődő világbajnokságra. A hétvégén a vb előtti utolsó teszt jöhet a norvég versenyző számára (meglepő lenne, ha ilyen elővigyázatosan a romániai világkupahelyszínre elutazna), Zakopanéban két egyéni versenyen lesz lehetősége javítani már eddig is szenzációs idei győzelmi mérlegét.     
📺 A zakopanei versenyhétvége minden napja 15:50-től kerül képernyőre az Eurosport 1-en! 
via és via
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
26/11/2022 - 10:52
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
26/11/2022 - 10:49