Síugró berkekben régóta tartja magát az a híresztelés, amely szerint az osztrák csapat kapitányváltását legjobb versenyzőjük, Gregor Schlierenzauer idézte elő. A 2013/14-es Világkupa szezon után ugyanis távozott a korábbi sikeredző, Alexander Pointner, az ő helyét pedig egy korábbi kiváló ugró Heinz Kuttin foglalta el. Mivel Schlieri a legutóbbi télen több alkalommal is - finoman - kritizálta Pointner munkáját, ráadásul a szocsi olimpia körül eléggé hűvössé vált a levegő kettőjük között (mivel Alex nem engedte elutazni Oroszországba Gregor edzőjét), így minden adott volt a kapitányváltó élversenyzőről szóló összeesküvés elmélet szárba szökkenéséhez.
"Nem volt egyszerű számomra az áprilisi időszak, mert mindenki engem okolt azért, hogy Alex távozott. Pedig nem tettem ezért semmit sem, sohasem emlegettem őt bűnbakként és csak arról beszéltem mindig, hogy általánosságban kell valamit változtatni a rendszeren, hogy még jobbak legyünk. Sohasem mondtam, hogy neki távoznia kellene, hiszen sokat köszönhetek neki, nélküle biztosan nem nyertem volna 52 Világkupa versenyt" - nyilatkozta diplomatikusan a napokban Schlierenzauer, aki a tavalyinál nagyobb tettvággyal - és a hírek szerint új síugró kötésekkel -  készül a november végén Klingenthalban rajtoló téli szezonra.
"Voltak nézeteltéréseink a legutóbbi idényben is, de ez akkor is így volt, amikor a nagy sikereinket arattuk közösen" - tette hozzá a még mindig csak 24 éves síugró, aki elismerte, hogy bár sokat tanult Pointnertől, az utóbbi években már új motivációra, inspirációra vágyott. Érdekes, hogy tavasz óta Schlierenzauer és Pointner csak telefonon beszéltek, a kettőjük viszonyát tisztázó személyes beszélgetésre egyelőre nem került sor. Lehet, hogy ezzel meg is várják majd a négy gyermeket nevelő ex-kapitány hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvét, amelynek tartalma bizonyára Schlierit is kiemelten érdekli.
Síugrás
Hazai siker a nyári síugró-szezon lengyelországi nyitányán
17/07/2021 20:40
Az osztrák szövetség által kinevezett új mester, Heinz Kuttin érkezése amúgy nem csak a háromszoros olimpiai bajnok Thomas Morgensternnek szólt (aki azonban saját edzője kinevezése ellenére is a síugrás befejezése mellett döntött), de Gregornak is új motivációval szolgálhat. Ő is gondolkozott ugyanis azon, hogy ideiglenesen fel kellene hagynia a versenyzéssel. "Ha minden maradt volna a régiben, akkor egy év szünetet biztosan tartottam volna, mert abban a rendszerben nem éreztem esélyt a továbbfejlődésre. Most új módszerekkel készülünk, ami segített abban, hogy ismét friss és tettre kész legyek" - nyilatkozta Schlierenzauer. Utóbbi mondataiban azért finoman szólva is felsejlik az enyhe nyomásgyakorlás, kevésbé virágnyelven az "edzőfúrás" kontúrja...
Síugrás
A háromszoros olimpiai bajnok nyerte az első nyári selejtezőt
16/07/2021 17:30
Síugrás
„Szeretném újra legyőzni a sáncot”-visszatér a rettenetes bukásból felépülő síugró
04/06/2021 09:42