Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Magyar érmeket is hozhat Tokióban az újonc sportág

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 21/07/2021 - 17:46 GMT+2

A kajak-kenu tradicionálisan az egyik legsikeresebb magyar olimpiai sportág. Tokióban is joggal számíthatunk éremesőre, amelyből immáron női kenusaink is kivehetik a részüket.

Balla Virág-Takács Kincső

Fotó: AFP

Az olimpiák előtti esélylatolgatások során a tuti befutók, egyszersmind éremesélyesek közül kihagyhatatlanok a magyar kajakosok és kenusok. A kajak-kenu tradicionálisan az egyik legsikeresebb olimpiai sportágunk, így amikor esélylatolgatásra kerül a sor szinte mindenki számol a sportolókkal. Tokióval kapcsolatban sincs ez másként, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kopasz Bálint, Tótka Sándor, vagy éppen Varga Ádám neve folyamatosan felbukkan az éremesélyesek névsorában, na, meg persze a csapathajóink is kihagyhatatlanok. Tokióban ugyanakkor immáron a női kenu is az olimpiai program része lesz és nem meglepő, hogy kajak-kenu nagyhatalomként ebben a számban is van ütőképes egységünk a Balla Virág, Takács Kincső párosnak köszönhetően, de ki tudja, akár még a szemtelenül fiatal Horányi Dóra is okozhat meglepetést.
A női kenu a 2009-es kanadai Darthmouth-i világbajnokságon mutatkozott be a vb-program részeként, jóllehet akkor még csak bemutató jelleggel. A hazai kenusok taroltak, az összes számot megnyerték. Az Európa-bajnokságokon 2011-ben Belgrádban rendeztek először női kenus versenyeket, Magyarország rögtön érmet is nyert, Takács Kincső és Obermayer Dorina a fehérorosz Herasimenka, Tulupava páros mögött, C2-500 méteren ezüstérmet nyert, igaz, ez a szám akkor még szintén bemutató jelleggel került az Eb-programba, viszont a C1-200 méter már teljes jogú számként. A 2010-es világbajnokságon a páros szám még mindig csak bemutató státuszt kapott, viszont a C1-200 méter itt is a program részét képezte. Ez a világbajnokság volt az, amelyen Laurence Vincent-Lapointe berobbant a köztudatba és megkezdte egyeduralkodását egyesben, illetve párosban előbb Mallorie Nicholsonnal, majd Sara-Jane Caumartinnal, végül pedig Katie Vincenttel.
picture

Laurence Vincent-Lapointe

Fotó: AFP

A magyar női kenu már a kezdetektől a világ élvonalába tartozott

Ezzel szinte egy időben, a világ másik oldalán egy kis kelet-európai országban formálódni kezdett egy nagyon is ütőképes páros Takács Kincső és Lakatos Zsanett révén. A duó olyannyira elkapta a fonalat, hogy a 2012-es Európa-bajnokságon nemes egyszerűséggel rárúgta az ajtót a sportág többi képviselőjére és az oroszok, valamint az ukránok párosa előtt megnyerte az Eb-t, majd a következő évben a moszkvai világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott. Eközben a kanadai Vincent-Lapointe szorgosan gyűjtötte világbajnoki aranyérmeit a 200 méteres számban.
A magyar kenus lányok pillanatok alatt Európa és a világ élvonalába emelkedtek, a 2011-es Európa-bajnokság óta a kontinenstornákról összesen 6 aranyérmet, 8 ezüstérmet és 4 bronzérmet nyertek a lányok, név szerint Takács Kincső, Lakatos Zsanett és Balla Virág. A kezdeti időszakban a Takács Kincső, Lakatos Zsanett páros számított a legjobb magyar egységnek, később Lakatos helyét Balla Virág vette át és alakult ki a tokiói olimpián is éremesélyesként induló Takács-Balla sikerpáros. Világviszonylatban is a közvetlen elithez tartozik a női kenu, a sportág első vb-érmét a Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér alkotta egység szerezte a szegedi vb-n elért harmadik hellyel. Két évre rá Lakatos Zsanett 200-on megnyert bronza volt az első egyéni érem, Takács Kincsővel párban pedig 2. helyen zárták az 500 méteres páros versenyt. Az első vb-címre sem kellett sokat várni, 2014-ben Lakatos és Takács C2 500-on nem talált legyőzőre.
picture

Nevin Harrison

Fotó: AFP

Olimpia, dopping, új sztár - egy valami azonban nem változik, a magyarok még mindig erősek

Nemzetközi szinten a sportág következő fontos állomása a 2017-es év, ekkor döntött ugyanis a Nemzetközi Olimpiai bizottság arról, hogy a női kenu bekerül az olimpiai programba két számmal, a C1 200 és a C2 500 méterrel. Ezt követően már az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is bő programmal rendezik a női kenus versenyeket, egyesben már 500 méteren és 5000 méteren, párosban pedig 200-on is összemérhették erejüket a hölgyek.
A következő fontos dátum 2019. Ebben az évben derül ki, hogy a sportág egyeduralkodója, a kanadai Laurence Vincent-Lapointe pozitív doppingmintát szolgáltat, míg ugyanebben az évben tűnik fel üstökösként egy fiatal amerikai lány, egy bizonyos Nevin Harrison, aki ezt követően legyőzhetetlennek bizonyul 200 méteren, az olimpiai számban. Később a 11-szeres kanadai világbajnokot - akinek szervezetében a szteroidhoz hasonló ligandrolt találtak – felmentik, így megússza a négyéves eltiltást, miután azzal védekezett, hogy a tiltott szer korábbi barátjának testnedvéből került a szervezetébe, és mivel ezt az illető hajának analízise igazolta, az ICF antidopping-bizottsága felmentette őt.
picture

Balla Virág-Takács Kincső

Fotó: AFP

Idehaza szerencsére hasonló botrányok nem borzolják a kedélyeket, az olimpia előtt a világkupa versenyek és az Európa-bajnokság is sikeresen zárul. Előbbin a tapasztalt, és immáron öt éve együtt evező Takács-Balla páros hozza a kötelező eredményeket, de feltűnik az utánpótlás is a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kettős személyében, míg 500 méteren Bragato Giada nyer érmet. Magyar szempontból az idei poznani Európa-bajnokság kifejezetten jól sikerült, C1 500 méteren Balla Virág bronzérmet nyert, a fiatal Horányi Dóra 5000 méteren ezüstérmet, míg a Balla, Takács páros 200-on 2., 500-on pedig 3. helyen zárt.
Az eredmények ismeretében tehát talán nem túlzás kijelenteni, hogy a női kenusoktól legalább egy érmet várhatunk, de korábbi nyilatkozataikban a Takács, Balla kettős is azt hangoztatta, hogy éremmel szeretnének hazatérni. A fiatal Horányi Dóra vállára felesleges bármiféle extra terhet pakolni, önmagában már az hatalmas dolog, hogy kivívta a tokiói indulási jogot. Ami a riválisokat illeti, Takácsékra az ukrán és a német páros, valamint a fehéroroszok kettőse és az orosz páros lehet veszélyes, legalábbis őket láttuk mostanság. A kanadaiakról és a kínaiakról viszont nem tudni túl sokat, a 2019-es szegedi vb-óta nem mutattak magukból semmit, a legutóbbi szegedi világkupán nem is indultak el.
A magyar női kenu csapat:
  • C-1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra
  • C-2 500 m: Balla Virág, Takács Kincső
Egy kis történelem:
A magyar kajakosok és kenusok eddig összesen 25 arany-, 29 ezüst- és 26 bronzérmet szereztek. Az első bajnoki cím Fábián László és Urányi János nevéhez fűződik, K2 10 000 méteren az 56-os melbourne-i játékokon.
A legeredményesebb versenyző a negyedik olimpiájára készülő Kozák Danuta, aki öt aranyérmet szerzett a korábbi játékokon és van egy ezüstje is.
Legutóbb, Rio de Janeiróban három aranyérmet gyűjtött a sportág: győzött a női kajaknégyes, valamint a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó és Kozák egyesben, egyformán 500 méteren.
Lebonyolítási rend:
Az előfutamokból a középfutamba jutnak a megfelelő helyen zárók, a többiek reményfutamra kényszerülnek, majd a középfutamokból továbbjutókkal alakul ki a finálé nyolc egységből álló mezőnye.
Helyszín: Sea Forest Kajak-kenu Pálya
Időpont: augusztus 2-7.
A női kenusok tokiói programja:
Augusztus 4.
9.30-12.40 (2.30-5.40): előfutamok - női C-1 200 m (Takács Kincső, Horányi Dóra
Augusztus 5.
9.30-13.05 (2.30-6.05): középfutamok - női C-1 200 m (Takács Kincső?, Horányi Dóra?),
DÖNTŐK - NŐI C-1 200 M (Takács Kincső?, Horányi Dóra?)
Augusztus 6.
9.30-11.40 (2.30-4.40): előfutamok - női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)
Augusztus 7.
9.30-12.50 (2.30-5.50): középfutamok - női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső?)
DÖNTŐK - NŐI C-2 500 M (Balla Virág, Takács Kincső?)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés