Tizenkilenc évesen már Európa-bajnoka volt egy nemzetközi szinten is szárnyait próbálgató sportágnak, majd 21 évesen történelmet írt és lett párosban Magyarország első női kenu világbajnoka. Nagy szavaknak tűnhetnek, de attól még igaz, úttörője a sportágnak idehaza.

A nemzetközi riválisokkal nem foglalkozik, azt meghagyja párjának, Balla Virágnak, viszont a hazai konkurencián rajta tartja a szemét és nagyon elismerően nyilatkozik róluk. Az olimpia halasztását nagyon nehezen élte meg, a kényszerszünetet úgy érzi megsínylette a párosuk. Éremért utaztak Tokióba, végül 5. helyen zártak egy bombaerős mezőnyben. Párizsig biztos folytatja, de már a civil életét is tervezgeti, hiszen ahogy mondja, ő bizony hatalmas tervező. Interjú a világ- és Európa-bajnok, olimpiai 5. Takács Kincsővel.
A megbeszélt hely, ahol eredetileg találkoztunk volna zárva volt, így egy rövid sétát követően a győri belváros egy másik kávézójában találkoztunk. Egyszerre érkeztünk, Kincső elmaradhatatlan kísérőjével, Murphy kutyával. A közvetítések során szigorúnak és végtelenül komolynak tűnő sportoló mosolygósan köszönt, helyet foglalunk a kávé kirendelése után és kezdetét veszi egy több mint egy órás végtelenül közvetlen beszélgetés.
Síkvizi kajak-kenu
Kopasz Bálint: Párizsban ismét szeretnék indulni a királyszámban
26/10/2021 10:38
Győri vagyok, itt élek és sportolok, de az utcán nem nagyon ismernek fel, vagy csak nem szólítanak meg. Nekem ez így tökéletes, nem vágyom az igazán nagy népszerűségre.” – mondja a 28 éves kenus, mindezt úgy, hogy talán észre sem veszi, hogy a kávézóban ülők tekintete a belépés pillanata óta rá szegeződik.
„Csalódásként éltük meg az olimpia halasztását, mert igazából, az, hogy végül elmaradt 2020-ban az olimpia az nekünk nagyon fájt. Utána is edzettünk, nem is álltunk le, de ott volt valami törés. Nem éreztük, hogy magától jönne, sokkal inkább azt, hogy futunk utána. A téli felkészülés jól sikerült, de amikor lementünk a vízre, akkor megint nem volt jó érzés. Az Eb-n azt éreztük, hogy nem találjuk magunkat és a felkészülés is többnyire így zajlott. Életünk legfontosabb versenye várt ránk és egyszerűen nem találtuk az összhangot. Ennek ellenére elhittük, hogy dobogó lesz a vége és mentálisan meg fizikálisan is jól éreztük magunkat, de végül számomra nagyon nagy csalódás volt Tokió. Igaz egy fokkal javított az érzésen, hogy tudtam, éreztem, hogy mindent kiadtunk magunkból.”
Hüttner Csaba kajak-kenu szövetségi kapitány szerint a válogatottból talán a kenus párost érintette a legrosszabbul a tokiói olimpia elhalasztása. A 2020-as esztendőben a pandémia alatt csupán egy világkupát rendeztek, ők pedig csúcsformában várták a szezon legfontosabb eseményét, az olimpiát, majd, amikor kiderült, hogy az nem lesz megtartva és csupán egy világkupa kerül megrendezésre, hatalmasat csalódtak. Ráadásul azon az egy szem világkupán sem tudtak elindulni. Hogy mi ment félre pontosan, azt ma sem tudják Balla Virággal, ám sokat beszéltek róla, hogy egyikükben se maradjanak kérdőjelek.
„Én azzal tudom magyarázni, hogy addig lendületben voltunk, megvolt a versenyrutin. Aztán a kényszerszünet alatt elment az érzés, az, hogy az élmezőnyben mi vagyunk az egyik legjobbak. Addig volt egy mindennapos rutinunk, meg voltak versenyek, de aztán a Covid meg a leállás elvitte az egészet.”

Takács Kincső

Fotó: AFP

Tokióban egyesben és párosban is versenyeztek, de a fő szám a páros volt. Esélyesként számolt velük mindenki, dobogóra várták őket. Az ötödik hely kellemetlen meglepetés volt, ugyanakkor reális. A győztes kínai párost senki sem látta évek óta, nem lehetett felmérni, hogy mit tudnak, legfeljebb csak sejteni. Az ezüstérmes ukrán kettősből Luzan káprázatos Eb-t zárt, várható volt, hogy nagy formában lesznek. A rutinos, többszörös világbajnok kanadai páros szereplése sokaknál kiverte a biztosítékot, ám a doppingvétségét egészen hihetetlen sztorival kimagyarázó Laurence Vincent Lapointe és Katie Vincent végül zöld utat kapott és erősebbnek bizonyultak, ahogy a németek is.
https://i.eurosport.com/2021/08/07/3196779.jpg
„Nem szoktam Tokióval álmodni, nincs bennem keserűség. Akkor lenne, ha mondjuk úgy szállunk ki a hajóból, hogy elrontottunk valamit. Ha nem sikerül úgy a rajt, vagy nem jókor indítunk. De „full maxot” mentünk, nem rontottunk el semmit. Büszke vagyok magunkra, hogy mentálisan ilyen jól megcsináltuk, hogy a leállás ellenére meg tudtuk oldani a feladatot és mindent kiadtunk magunkból. Furcsa, mert ha ebből dobogó lett volna, akkor könyvet írok arról, hogyan kell elvégezni egy olimpiai felkészülést. Az eredmény miatt vagyok csalódott, nem a teljesítmény miatt.”
Az olimpia után kiértékelték, amit ki kellett értékelni, összegeztek, majd húztak egy vonalat és onnantól kezdve már csak a párizsi olimpia felé vezető útra összpontosítanak. A párosuk jelenleg a legjobb idehaza, ám időbe telt, míg úgymond megtalálták egymást. Takács Kincső hamarabb kezdett el kenuzni, tíz évnyi kajakozás után váltott, első nemzetközi sikereit még nem Balla Virággal aratta.
https://i.eurosport.com/2021/07/21/3177419.jpg
„Hét évesen kezdtem kajakozni, de én rögtön kenuzni akartam, mert a bátyáim is kenuztak, de akkor még nekünk nem lehetett. Elkezdtem a nővéremmel kajakozni, de nem éreztem magaménak igazából. Az életstílust imádtam, a korai keléseket, a vizet, az edzéseket, viszont a mozgásra nem éreztem rá és így persze nem jöttek az eredmények sem. Aztán megjelent a nők számára is a kenu és akkor kezdtem el tépelődni a váltással kapcsolatban. Én nem vagyok feladós típus, kitartó vagyok ezért sokat gondolkodtam azon, hogy dobjam-e a kajakot és próbálkozzak-e meg a kenuval, végül anyukám győzött meg a váltásról. Váltottam és egyszerre összeállt mindent.”
Az eredmények gyorsan jöttek, ráadásul nagyon komoly eredményekről beszélhetünk. 2011-ben a szegedi felnőtt vb-n a mezőny legfiatalabbjaként Baravics Gyöngyvérrel párosban bronzérmet nyert, egyesben pedig az igen előkelő hatodik helyet szerezte meg, sőt még egy különdíjat is kapott, mint a vb legfiatalabb érmese.
„Nekem igazából az a szegedi világbajnokság adott lendületet. A hazai pálya, a hazai közönség, az a semmivel sem összehasonlítható hangulat, az érzés, hogy nekem ennyire sokan szurkolnak.”
Egy csapásra berobbant a köztudatba, ám mindez csak a kezdet volt. Még abban az évben Belgrádban az Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert párosban Obermayer Dorinával, a következő évben Zágrábban viszont már senki sem tudta megakadályozni a győzelemben. A legnagyobb dobás azonban még váratott magára, ám igazából arra sem kellett sokat várni. Egészen pontosan 2014-ig, a moszkvai világbajnokságig, ahol 21 évesen Magyarország első női kenu világbajnoki érmét nyerte, immáron a visszavonulását éppen a napokban bejelentő Lakatos Zsanettel.
„Dorinával azért térdeltem össze, mert akkoriban még nem nagyon volt más kenus. Ráadásul megkeresett az edzője, Wichmann Tamás. Mondanom sem kell, köpni nyelni nem tudtam, hogy egy ekkora legenda hív fel engem. Innentől egyértelmű volt, hogy párost megyünk. Aztán Lakatos Zsanett hozzám hasonló módon a kajakból ült át a kenuba, ráadásul itt a győri klubban evezett ő is, szóval amikor mi összetérdeltünk, az is teljesen egyértelmű dolognak tűnt, és jól is mentünk. Médiavisszhangja volt az eredményeinknek, de a magánéletemben, a közösségtől nem éreztük azt, hogy világrengető dolgokat vittünk volna véghez.”
Pedig világbajnoki címet nem mindennap szerez valaki, főleg nem kenuban, kiváltképp nem női kenuban. A női szakág akkoriban azért még a kezdeti időszakban járt, jóllehet rohamtempóban fejlődött, a riválisok is egyre erősebbek lettek. A hamar jött sikerek azonban nem szálltak Kincső fejébe, erre azért ügyeltek a klubon belül is.
„Én azt éreztem, hogy óvnak minket attól, hogy túlságosan örüljünk az eredménynek. Nem akarták, hogy a fejünkbe szálljon a dicsőség. Én amúgy sem vagyok az a „mindent nagy dobra verek” típusú ember. Úgy fogtam fel, hogy minden komoly eredmény egy állomás az életemben, a cél pedig már akkor is az olimpia volt. Már akkor tudtuk, hogy fel fogják venni a kenut a programba, hiszen ezért indították el a női szakágat világszerte, már csak a nemek közötti egyenlőség miatt is, illetve, hogy a férfi kenut bent tudják tartani a programban.”
https://i.eurosport.com/2021/10/18/3238807.jpg
Takács Kincsővel később ugyan felbomlott a párosuk, ám izgulni nem kellett, klubtársával Balla Virággal az első pillanattól működött a dolog.
„Virággal működött minden rögtön. A helyek a kenuban is egyértelműen jöttek, hátul mindig is komfortosabban éreztem magam. A lényeg, hogy ez előttem térdelőben megbízzam és persze, hogy technikailag is stimmeljen minden. Az sem árt, ha a párok a parton is jóban vannak. A mi párosunk azért is jó, mert a parton is megbeszélünk mindent. Van olykor konfliktus is, mondjuk egy évben egyszer. Legutóbb például egy kis apróságon vesztünk össze, banális történet és nyilván jelentősége sem volt és a végén már nevettünk is rajta.
Az volt, hogy edzőtáborban nyitva hagytam az ajtót bejött egy légy, a Virág pedig nem tudott aludni. Erre fogta a rovarírtót, befújta az egész szobát, ám ettől meg én nem tudtam aludni, sőt rosszul is lettem és persze jól össze is vesztünk. De nyilván nem volt komoly, szerencsére szakmai problémáink nincsenek. Abszolút más személyiségek vagyunk, de ez sem ütközik. Virág inkább a kompromisszumkészebb, én töprengősebb vagyok, el tudok merülni abban, hogy mit lehet kicsit még finomabbra hangolni. Ha a fizikális oldalát nézzük, akkor Virág erősebb én viszont robbanékonyabb vagyok. Ez edzésen is jól jön, hiszen egy kemény kondi edzésen ő húz engem, míg egy gyorsító edzésen én vagyok a segítségére.”
Ami a riválisokat illeti, a nemzetközi vetélytársakkal nem foglalkozik, azt a részt meghagyja Virágnak. Viszont a hazai konkurenciával, így Gönczöl Laurával és Opavszky Rékával már más a helyzet, figyel rájuk és bár ellenfeleik, de elismeri, hogy tehetségesek és veszélyesek is egyben.

Női kenu négyes

Fotó: facebook

„Tisztelnek minket, de nagyon szorongatnak is, de ez nagyon jó nekünk. Sokkal többet ért úgy kijutni az olimpiára, hogy már itthon is meg kell küzdeni érte. Évekig kis túlzással egy edzés volt a válogató, de most hatalmas dolognak éltük meg, meg is ünnepeltük Virággal. Odaértek ránk a fiatalabbak, de szerencsés a helyzetünk, mert jóban is vagyunk velük. A vb-n négyest is mentünk, szuper volt a hangulat és jó munka zajlott, rengeteget tanultunk egymástól.”
Az, hogy Párizsig folytatja, az egyértelmű, hiszen a 2024-es olimpiáig a halasztás miatt csak három évet kell várni. Ahogy mondja, az olimpia utáni év hamar elmegy mert még mindenki Tokió bűvöletében él, a következő évad már a kvalifikáció jegyében telik el, utána pedig már olimpiai évet írunk. Ugyanakkor a civil életet is tervezgeti, mert mint mondja, ő bizony hatalmas tervező.
„A vendéglátás a hobbim. Imádom! Minden családi rendezvényt én szervezek, sütök, főzök. Ez onnan ered, hogy a nővéremmel gyerekként mindennel kísérleteztünk, ha valami finomra vágytunk és nem volt otthon. Szeretem vendégül látni a barátaimat vagy a családot. Sok családi rendezvényünk van, hiszen hatan vagyunk testvérek. Amúgy majd egy éttermet szeretnék, ez a nagy álmom. A streetfood jellegű ételeket szeretem, ilyenben gondolkodom. Nemrég voltam egy barbecue képzésen, nagyon szeretem a BBQ-s ételeket. Egyszer, ha vége lesz a kenunak, akkor ezt az álmot szeretném megvalósítani, abba szeretnék legalább ennyi melót beletenni, mint amennyit a sportba fektettem.”
Síkvizi kajak-kenu
„Eszembe jut Tokió, de már nem az olimpia lázában élem a hétköznapokat.”
22/10/2021 17:30
Síkvizi kajak-kenu
Zsinórban hetedszer világbajnok a maratoni kajakpáros, a magyarok eluralták az éremtáblát
03/10/2021 17:35